Skip to main content

Milli irade darbeyi çökertti

Muş Haber Fotoğrafı

Aylardır süren terörle mücadele operasyonlarında yüzlerce şehit veren ülkemiz, daha aydınlık günlere adım atmak isterken 15 Temmuz Cuma günü saat 22.00´de İstanbul´da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin askerler tarafından trafiğe kapatılmasıyla başlayan darbe harekatı ile karanlık günlere geri döndürülmek istendi.

Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) içerisinde olan bir grup asker tarafından başlatılan darbeci terör eylemine karşı ilk tepkiyi bir kez daha destan yazan Türk milleti gösterdi. Askeri darbeler nedeniyle çok acı çekmiş ve bir daha böyle karanlık günlere dönmek istemeyen halkın bu tepkisinin yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım tarafından bu hareketin bir kalkışma olduğu ve böyle bir şeye asla izin verilmeyeceği açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın telefon bağlantısı ile halka seslenmesiyle sokaklarda büyük bir hareketlenme oldu. Cep telefonlarına gönderilen mesajlar ile sosyal medya üzerinden organize olan gruplar 81 ilde sokaklara dökülmeye başladı. İstanbul´da tankları durdurarak darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar, ne olursa olsun ülkemizi karanlık günlere çekmek isteyenlere asla izin vermeyeceklerini tüm dünyaya duyurdular.  

Demokrasiden Asla Taviz Verilmeyecek FETÖ/PDY terör örgütü içerisinde yer alan askeri bir grubun başlattığı darbe girişiminin başladığı dakikalarda bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım: Kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Bu girişime izin verilmeyecek. Buna darbe demek mümkün değildir. Bu çılgınlığı yapanlar bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Askerin içindeki bir grubun kalkışması söz konusu. Güvenlik güçlerimiz harekete geçti dedi. Saatler 00.05´i gösterdiğinde TRT´de darbe bildirisi okundu.

Silah zoruyla okutulan bildiride ülkenin Yurtta Sulh Konseyi´ tarafından yönetildiği ve kamu düzeninin sağlanacağı belirtildi. Darbe harekatı kapsamında bazı özel kanallara da giren askerler tarafından yayınlar kesildi. 00.25´de bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Ülkemizin birliği beraberliğine yönelik bu harekete karşı milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar güzel bir ceza alacaktır. Bu ülkeye ait uçağı, helikopteri, tanı kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini çok ağır ödeyeceklerdir. Meydanı onlara bırakamayız. Yaptıkları işgali de ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Bu konuda bu kararlılığımızı kimsenin test etmeye gücü yetmeyecektir. Milletime de bir çağrı yapıyorum.

Milletimizi illerimizin meydanlarına, havalimanlarına davet ediyorum. Bu azınlık grup ne yapacaksa halka yapsınlar. Emir-komuta zinciri çalışmamaktadır, askıya alınmıştır dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka çağrı yaparak herkesi darbeye karşı ülkesini savunmak için sokaklara davet etti.

Muhalefet liderlerinin darbe girişimine karşı destek açıklamaları, halkın tek yürek olarak darbeci zihniyete karşı durduğu, seçilmiş, halkın oyu ile iktidara gelmiş hükümet ve Cumhurbaşkanı ile Türk Silahlı Kuvvetleri´nin kararlı duruşu ile askeri kalkışma ile mücadele güçlenerek devam etti. TRT, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, MİT, TBMM, Özel Harekat Merkezi gibi noktalar ile sivil vatandaşların üzerine darbeci güçler tarafından kaldırılan uçaklarla ateş açıldı. Bir süre sonra Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve bazı kuvvet komutanları FETÖ/PDY üyeleri tarafından kaçırılarak Akıncı Üssü´ne getirildi. Darbe bildirisini imzalamamakta direnen Genelkurmay Başkanı Akar´ın kurtarılmasının ardından olay aydınlandı.

Akar´a silah doğrultulduğu ve boynu kemerle sıkılarak imza atmaya zorlandığı öğrenildi.   161 Şehit, Bin 440 Yaralı FETÖ/PDY mensubu ve destekçilerinin darbe girişimi sırasında yaşanan çatışmalarda 161 kişi yaşamını yitirdi. Emniyet mensubu ve sivillerin şehit olduğu terör eylemlerinde bin 440 kişi de yaralandı.

16 Temmuz günü düzenlenen basın açıklamasında konuşan Başbakan Binali Yıldırım: Kalkışma bastırılmıştır ama toplam 161 şehidimiz mevcuttur, 1440 yaralımız vardır. 20 darbeci öldürüldü, olaya karışan 2839 çeşitli rütbeli ve asker gözaltına alındı dedi. Tutuklama ve gözaltıların sürdüğü olaylar kapsamında 2 bin 745 hakim açığa alındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez tarafından verilen talimat doğrultusunda 15 Temmuz Cuma gecesi ülkenin tamamında ezanlar okundu. Ayrıca 85 bin camide şehitlerimiz için sala okundu.  

Muş´ta Demokrasi Nöbeti 81 ilde olduğu gibi ilimizde de darbe girişimine halktan büyük bir tepki geldi. Cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrıları sonrası giderek artan kalabalık grup, Valilik Konağı önünde bir araya geldi. Burada Vali Seddar Yavuz´la birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ni darbeci zihniyete kaptırmayacakları vurgusu yapan kalabalık grup, Türk bayrakları ve sloganlarla Belediye Meydanı´na doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada birçok vatandaş da araç konvoyu ile tepkisini gösterdi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri