Muş İnanç ve Adalet Platformu (MİAD) Halepçe katliamının yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması yaptı.
Halepçe katliamının yıldönümü dolayısıyla Muş İnanç ve Adalet Platformu (MİAD)tarafından yapılan basın açıklamasında Halepçe katliamı kınandı.
Yazılı olarak yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: En çok çocuklar öldü Halepçede çünkü çocuklar elmayı çok severler. İslam coğrafyasının büyük yaralarından ve dünya tarihinin ayıplarından biri olan Halepçe katliamının üzerinden tam 27 yıl geçti. Fakat, acılar hala tazedir. 1986-1988 yılları arasında İran ve Irak Savaşı esnasında Saddam Hüseyin tarafından Alî Hasan el-Mecid el-Tikritî’ye (batı medyası tarafından ‘Kimyasal Ali’ lakabı ile bilinir) bizzat emir verilerek yaptırılan kimyasal saldırı üzerine 6.357 kişi katledilmiş ve 14. 765 kişi yaralanmıştır. Bu soykırım sonrasında yıllar içinde zehirli gazdan dolayı ölenler ve sakat kalanlarla beraber sayı ve acı katlanmıştır.
İran-Irak savaşı tüm şiddetiyle sürerken, 1988in 15 Martında İran ordusu Zafer-7 adıyla, Irakın içlerine doğru bir taarruz başlattı. Saddam Hüseyin ise İran Ordusunun ilerlemesini durdurmak için Ali Hasan el Mecide kimyasal saldırı emri verdi. Mecidin komuta ettiği Irak birlikleri 16 Martta Zafer-7 karşı başlattığı Enfal harekatının en acımasız saldırısı için düğmeye bastı. 16 Mart 1988 günü Irak ordusunun önce bölgeyi konvansiyonel silahlarla bombalaması camların kırılmasını sağladı. Sonra da ikinci harekat gerçekleştirildi ve kimyasal bombalar devreye girdi. Camlar kırıldığı için içeri kaçan mazlum Iraklı Kürtler zehirli gazlardan kurtulmadı.
Hiroşima ve Nagazaki örneğinin İslam coğrafyasında bir örneği olan bu soykırım, Müslümanların başına getirilen zalim Saddam Hüseyinin eliyle yaptırılmış ve Kürdistanda yaşatılan en büyük acı olmuştur. Saddam Hüseyin idam edilmiş olsa da biliyoruz ki acılar hafiflememiştir. Halepçe Katliamı yüreğimizdeki acısı hala tazeliğini korumaktadır. Maalesef bugün hala Müslüman halklar, benzeri acıları yaşamakta ve Doğu ya da Batı dünyasının emrindeki liderleri eliyle katledilmeye devam etmektedir.
Halepçe acımızı yeniden hissettiğimiz bu tarihte Zulüm bizdense ben bizden değilim diyen ve Filistinli yerleşimcilerin evelerinin yıkılmasına engel olmak isterken terörist İsrail devletinin soğuk demir yığını buldozerinin altında kalarak ölen Rachel Corrienin yiğitliğini selamlıyor ve Mart ayının 22sinde şehit edilen HAMAS lideri Şehit Ahmet Yasini de rahmetle yad ediyoruz. 1937 yılında Filistin’in Askalan şehrinin el-Cevra köyünde dünyaya gelen Ahmed Yasin, 8 Aralık 1987 tarihinde başlayan intifadanın öncüsü durumundaki İslâmi Direniş Hareketi (HAMAS)’nin liderliğini yürüttü. 22 Mart 2004 sabahı namaz çıkışı İsrail tarafından düzenlenen saldırıda yanındakilerle beraber şehit edildi. MİAD olarak, Yüce Allahtan şehadetlerini kabul buyurmasını niyaz ediyor.
Muş Manşet Gazetesi