Skip to main content

Mezar kazma geleneği devam ediyor.

Muş Haber Fotoğrafı

Yaz kış demeden 13 kişilik bir grup hayır sever vatandaş tarafından bedava mezar kazılıyor. Nüfus büyüyünce mezarcılar mezarlıktan çıkamaz oldular. Mezarcılar Mezarlıklar müdürlüğü istiyor.

Dededen, Babadan Kalma meslek ile hayır sever vatandaşlar tarafından bedava mezar kazma geleneği devam ediyor. Yaklaşık 20 yıldan beri mezar kazma geleneği devam ederken 2002 yılında Hayır sever Muş Mezarcıları derneği adı altında 13 kişilik bir ekiple resmileşti.

Muş Merkezde yaz,kış,soğuk sıcak demeden insan ayrımı dil,din,cins yapmadan her ölenin mezarı bedava kazılıyor. Mezar kazıcıları günde ortalama üç veya dört mezar kazıyorlar. şehirin büyümesi ,nüfusun artması ile mezar kazma sayısında artış olunca derneğe üye 13 mezar ekip çalışanı bundan böyle Muş Belediye bünyesinde bir mezarlıklar müdürlüğü kurularak belediye bünyesinde mezar kazmak istediklerini belirtiler. Dere Mahallesi Muhtarı Mezar Kazma ekip Başkanı Tamer Yiğit” bizler Dededen babadan kalma mesleği yürütüyoruz. yaz kış soğuk sıcak demeden saat gözetmeden bir telefonla hemen kazma küreği elimize alıp mezar kazmaya geliyoruz.bu işi hayır sevabı ile yapıyoruz.Ama şehir büyüdükçe nüfusta büyü işimiz yükümüz ağır oldu. Günde üç veya dört mezar kazıyoruz .Bunların üstesinden gelmek için Belediye Başkanlığı bünyesinde bir mezarlıklar müdürlüğü kurulup bizimde orda görev almak itiyoruz.Ama Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede Mezarlıklar Müdürlüğünü Kursun veya Kurmasın bizleri işe almasa bile biz bu bedava mezar kazma işine devam edeceğiz.”Dedi. Artık mezarlıktan çıkamaz olduk diyen mezar kazma ekiplerinden Ahmet Koç Hayır sever muş mezarcılar derneğinden 13 arkadaş hayır amaçlı mezar kazıyoruz şehir büyüdü artık mezarlıktan çıkamaz olduk bizimde bakmakla mükellef olduğumuz çocuklarımız ve sorumluluklarımız var eskiden şehir küçüktü haftada bir iki mezar kazıyorduk hayrına artık bu iş hayırdan çıktı, bir an evel Muş Belediye Başkanı bünyesinde bir mezarlıklar Müdürlüğü kurulup orda devam etmek istiyoruz”Dedi. Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede “ Bu yeni yasa ile mezarlıklar Müdürlüğü Belediyeler bırakıldı.ama belediyeye bırakılırken personel ve finansman olmadığı için ismen Bırakıldı. şu anda Muş Belediye’ si yüzde 75 ile çalışıyor. Personel alımı imkansız. yaklaşık 20 yıldır bu mezarcılar hayır olarak mezar kazıyorlar geçimlerin ise sağdan soldan tedarik ediyordular bizim yapımız gereği mezarları iş makınalırı ile kazma şansımız yok mezarlıklarımız dağda bayırda olmakta. Bu adamlara bir finans tanımak lazım bizler belediye olarak ilgi tüm bakanlıklara girişimde bulunduk bu mezarcılar bünyemizde çalışması için amme hizmeti gören fakir fukaranın mezarını kazanları belediye bünyesinde olması gerekiyor.”Dedi. Haber: Mikail Gökarslan

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri