Skip to main content

Kütüphane haftası kutlandı

Muş Haber Fotoğrafı

45’inci Kütüphane Haftası düzenlenen törenlerle kutlandı. Bayrak, “45. Kütüphane haftasının ana teması “Bilginin Yazgısı, Sanal Dünyaya Yolculuk” olarak belirtilmiştir” dedi

Kütüphane Haftası, Muş’ta düzenlenen törenlerle kutlandı. Bu yıl 45’incisi düzenlenen kütüphane haftası etkinlikleri kapsamında Muş Halk Kütüphanesi’nde tören düzenlendi.

Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanan Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Muş Halk Kütüphanesi’nde tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Defterdar Mehmet Öztürk, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Düzenlenen törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun okumanın önemine değinerek; “Kütüphaneler duygu ve düşünce dünyamızda önemli katkıları olan olgulardır. Hayatı anlamlaştıran, hayatı güzelleştiren, hayata çeşni katan en büyük amil okumadan ve kitaptan geçer. Okuyan insanların ufku geniş olur, hayatı tek boyutlu olmaktan çok boyutlu anlama dönüştürür. Okumanın olduğu yerde korkunun, kaosun, fitnenin yer bulması mümkün değildir. Biz özellikle gençlerimizin kitap okumasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu memleketi kurtaracak gençlerin, okuyan, düşünen, tartışan, saygıda ve sevgide kusursuz nesiller olabilmesi için mutlaka kitap okumayı alışkanlık haline getirmesi lazımdır. İlmin ve okumanın en büyük özelliği insanın insan olabildiğinin farkına varabilmesidir. Hayata iyi bakabilmesidir, pozitif düşünebilmesidir. Onun için kütüphaneler haftasını bir fırsat bilerek bütün öğrencilerimizi, bütün vatandaşlarımızı okumaya tavsiye ediyoruz” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaya yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ruşen Yaşar Bayrak da, kütüphaneciliğin tarihi ve Muş Halk Kütüphanesi ile ilgili bilgiler aktardı. Ruşen Yaşar Bayrak, “Ülkemizde kütüphaneciliğin 900 yıla yakın bir geçmişi bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde Kütüphaneler, cami, türbe, medrese ve imaret gibi kuruluşlar içinde yer almış, daha sonra vakıf bünyesinde kütüphane olarak yapılmıştır. Bu nitelikteki ilk kütüphane ise 1678 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun büyümesi ile birlikte Anadolu’nun birçok yerinde de kütüphaneler kurulmuştur. Devlet eliyle 1884 yılında ilk kurulan bugünkü Beyazıt Devlet kütüphanesidir. 1920 yılında TBMM hükümetinin kurulmasından sonra kütüphaneler çeşitli aşamalardan geçerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün kurulmasıyla daha geniş bir çalışma imkanına kavuşmuştur. Toplumdaki tüm bireylerin ilgi alanlarına, bilgi gereksinimlerine ve aydınlanmalarına yönelik basılı işitsel düşünce ve sanat ürünlerini bünyesinde bulunduran, yaptığı etkinliklerle bulunduğu yörenin kültür odağı olan çağdaş halk kütüphanelerini tanımak ve en iyi bir biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla yurdumuzda 1964 yılından beri kütüphane haftası kutlanılmaktadır. Her yıl Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle sürdürülen kütüphane haftasının 45’incisi 30 Mart-5 Nisan 2009 tarihleri arasında kutlanmaktadır. 45. Kütüphane haftasının ana teması “Bilginin Yazgısı, Sanal Dünyaya Yolculuk” olarak belirtilmiştir. Çağımızın en önemli ve değerli temasının bilgi olması, teknolojinin ürettiği ve biçimlendirdiği bilgisayar ve internettir. İnternet yoluyla sanal bir dünya yaratılmış olup insanlığın hizmetine sonsuz bir bilgi sunulmuştur” dedi.
Muş Halk Kütüphanesi ile ilgili bilgiler de aktaran Bayrak, “İlimizde kütüphanenin kuruluşu 1932 yılında halkevi okuma salonu olarak açılmış, 1950 yılına kadar halkevinin okuma odasında hizmet vermiş, halkevlerinin kapatılması üzerine ilimizde de kütüphane faaliyetleri durmuş. Daha sonra 03 Temmuz 1954 tarihinde o zamanın Valisi Sayın Zühttü Öner beyefendi tarafından yeniden umumi kütüphane olarak halkın hizmetine açılmış ve 1970 yılından itibaren şu anki binamıza taşınarak hizmetlerini bu binada sürdürmektedir. Halk Kütüphaneleri Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ve bölünmez bir bütün halinde gençlerimize ahlak ve terbiye kurallarına saygılı insan olarak yetişmelerine yardımcı olmak, vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmektedir. Halk Kütüphaneleri, kütüphane türleri içinde beli bir özelliğe sahiptir. Halk kütüphanelerinden herkes yararlanabilir. Bunun için, toplum hayatımızın bölünmez bir parçası ve her çeşit çalışmalarımızda başvuracağımız en önemli bir kaynak durumundadır. Halk kütüphanelerini her yaştan ve her meslekten insanların yetişmesine, kültürlerini geliştirmelerine katkısından ötürü, halkın üniversitesi diye tanımlayanlar da olmuştur. Halk kütüphanesinin kapsamlı bir yanı ise şöyle yapabiliriz. Halk kütüphaneleri kadın, erkek, her yaş ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz ve serbestçe yararlanmasını sağlayarak, bölgesinin kültürel, sosyal ve teknik kalkınmasına yardımcı olan kurumlardır. Kütüphanemiz 2008 yılsonu itibariyle 28 bin 45 adet kitabı mevcut olup, 158 bin 140 kişi kütüphanemizin çeşitli bölümlerinden yararlanmış. 2 bin 70 kişi kütüphaneye üye olmuş 29 bin 277 adet kitap evlere ödünç olarak verilmiştir. 2008 yılı sonu itibariyle Muş Merkez, Bulanık, Malazgirt, Varto, Hasköy ve Korkut halk kütüphanelerinde toplam 77 bin 156 adet kitabı mevcut olup, 319 bin 109 kişi kütüphanelerin çeşitli bölümlerinden yararlanmış. Ayrıca internet bölümünden de 2008 yılı sonu itibarıyla 32 bin 886 kişi faydalanmıştır” diye konuştu.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta şehirlerarası otobüs biletlerine zam! Yeni fiyatlar belli oldu

Muş’ta şehirlerarası otobüs yolculuklarına gelen zam, seyahat edecek vatandaşların cebini etkileyecek. Yeni düzenleme…

Ticaret Bakanlığı 988 Personel Alımı Başvuru Ekranı ve Başvuru Şartları

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı boyunca muayene memuru, gümrük muhafaza memuru, mühendis, büro personeli,…

Muşlu Yönetmenden Yapay Zekâ ve Sinema Vurgusu

Muşlu hemşehrimiz, yapımcı ve yönetmen Hasan Söylemez, 21. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında…

Eğitim Haberleri

Muş Valisi Çakır Malazgirt’te öğrencileriyle bir araya geldi

Öğrencilere üniversite sınavları öncesinde moral ve motivasyon veren Vali Çakır, geleceğe dair önemli…

Muş’ta Okul Bahçesinde Yaralanan Öğrenciden Sevindirici Haber

Muş’ta bir ilkokulun bahçesinde oynarken çatından düşen buz kütlesinin başına isabet etmesi sonucu…

Muş’ta Öğretmen Servisi Kaza Yaptı: Hafif Yaralılar Var

Edilenen bikgilere göre Muş’un Gölköy, Yelalan ve Köşk köylerine öğretmen taşıyan servis aracı,…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Sanatçılardan SMA Hastası Miraç Ali’ye Destek Konseri

Muş Kültür ve Sanatçılar Derneği Başkanı sanatçı Necdet Evren’in öncülüğünde, Muşlu sanatçılar bir…

Muş Gençlik Merkezi Türk Müziği Korosu’ndan unutulmaz konser

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Gençlik Merkezi Türk Müziği…

Muşlu Genç Yetenek Esmanur Asi, Türkiye Genelindeki Yarışmada İkinci Oldu

Kütahya Belediyesi’nin düzenlediği Hisarlı Ahmet Türk Halk Müziği Ses Yarışması’nın finali büyük bir…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım