Skip to main content

Kürtçe öcü olmaktan çıktı

Muş Haber Fotoğrafı

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Kürtçenin “öcü” olmaktan çıktığını belirterek, “10 yıl önce bir rektör, ‘Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum’ diyemezdi” ifadelerini kaydetti.

Son 10 yılda Türkiye’de çok şeyin değiştiğini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, “10 yıl önce bir üniversite rektörü, ‘Kürt Dili Enstitüsü açmak istiyorum’ deseydi işinden atılırdı. Fakat şimdi Bingöl, Muş, Mardin ve Tunceli Üniversiteleri 90 yıllık bir öcüyü yıktı. Biz de bir enstitü kurma talebinde bulunduk. Enstitümüz önümüzdeki hafta onaylanacak. Zaza Dili ve Kültür Araştırmaları Merkezi olacak. Buna 10 yıl önce kimse cesaret edemezdi. Hatta biz bunu YÖK’le görüştüğümüzde onlar bile ilk etapta şaşırdı. Fakat daha sonra bize destek verdiler. YÖK başkanının desteği olmadan biz bunu başaramazdık. YÖK Başkanı da bunu desteklediğini kamuoyuna deklare etti. En önemlisi devletin desteği lazım. Artık Türkiye’de üniversitelerin Kürdoloji talebi oluyor ve YÖK de bunu destekliyor. Bu çok önemli, bunu göz ardı etmemek lazım” dedi.

Türkiye’nin gün geçtikçe demokratikleşen bir ülke haline geldiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Baydaş, “Bizim en temel isteğimiz evrensel demokrasi ve hukuktur. Başka bir şey istemiyoruz. Biz evrensel insan hak ve özgürlükleri istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti gün geçtikçe demokratikleşen bir ülkedir. Bizim temel hedefimiz Zazacanın zenginleştirilmesi ve geliştirilmesidir, kaybolmasını engellemektir. Bir dilin kaybolması, o milletin yok olması demektir” ifadelerini kullandı.

Bingöl Üniversitesi olarak yakın bir zamanda Zazaca sempozyum sunacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, bunun da Türkiye’de bir ilk olacağını ifade etti. Sempozyum sunum dilinin Türkçe olacağını ancak bazı çevrelerin buna tepki gösterdiğini belirten Rektör Baydaş, “Sunumu Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak kişisel kanaatim olarak Zazaca sunum yapabilecek kadar Zazaca bildiklerini sanmıyorum. Tepki gösterenler kendini bu anlamda Zazaca rahat ifade edemezler. ‘Ben Zazaca biliyorum’ demek yetmiyor. Bazı konuları Zazaca sunmak için Zazacayı çok iyi bilmeniz ve konuşmanız gerekiyor. Tebliğ konusunda Zazacayı profesyonel bilen kişi sayısı son derece azdır. Bütün çalışmasını sempozyumda Zazaca sunmak isteyen sunabilir. Ancak birçok kişi ifade etmek istediği şeyi ya tam anlamıyla ifade edemez, ya da ifade ettiği şeyi toplum anlamaz. O zaman yapılan çalışmaya yazık olur. Bu işi uzmanlarına bırakalım” ifadelerini kullandı.

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri