Ekonomiyi olumsuz etkileyen küresel krize meydan okuyarak Muş’ta yatırım yapmaya teşebbüs eden işadamlarını kutlayan Bakan Çağlayan, “fabrikaların kapatıldığı bir dönemde Muş’ta fabrika açma cesaretini gösterenleri alkışlıyoruz”
Özelleştirilen Tekel Depolarının fabrikaya dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar neticesinde Muşlu ve Ağrılı işadamlarının ayakkabı ve çorap fabrikaları açarak istihdam alanı yaratacaklar.
Tekel depolarının fabrikaya dönüştürülmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında ayakkabı ve çorap fabrikalarının açılacağı kaydedildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile dün düzenlenen tanıtım töreninde atıl durumda olan depoların işsizleri barındıracağı vurgulandı.
Tanıtım töreninde konuşan Bakan Çağlayan, “Başbakan’ımız her platformda söylüyor. Türkiye için kim bir taşı taş üstüne koyarsa onun başımızın üstünde yeri var. Bugün burada atıl durumda olan Tekel depolarımızda yatırım yapma girişiminde bulunanların da bizim başımızın üstünde yeri var” dedi.
Dünya ekonomisini etkisi altına alan küresel krize meydan okuyarak Muş’ta 500 kişiye istihdam alanı yaratma cüretinde bulunan işadamlarına alkışlayan Çağlayan, “büyük bir cesaret örneği göstererek krize resmen meydan okudular” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan fabrikaya dönüştürülecek Tekel depolarında incelemelerde bulundu. Çağlayan iş adamlarının krize meydan okuduğunu söyleyerek, 26 Ağustos’ta 26 fabrikanın açılışını yapmayı hedeflediklerini söyledi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi törenlerinde Muş’ta 26 fabrikanın açılışını yapmayı planladıklarını söyleyerek, “Bugün Türk özel sektörü krize meydan okuyor” dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TEKEL Yaprak Tütün İşletmesi Müdürlüğü’ne ait olan ve fabrika kurulması için işadamlarına devredilen 5 tütün deposunda incelemelerde bulundu. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Muş’un gelişen sanayide hak ettiği payı alamadığını fakat kısa sürede ekonomik gelişmeyi yaşayacağını belirtti. Çağlayan, “Bugün teşvik sisteminde bir miladın başlangıcı olan bir gündür. Bu teşvik sisteminden Muş hak ettiği payı fazlasıyla alacaktır. Dünyada küresel krizin yaşandığı, birçok sanayi ve finans şirketinin battığı, dünya ekonomilerinin ciddi bunalım ve buhran geçirdiği bir dönemde ülkemiz de etkilenmektedir. Eğer siz 132 milyar dolar ihracat yapıyorsanız, ihracatın yüzde 90’ı sanayi mamullerinden oluşuyorsa, ihracatın yüzde 60’ını Avrupa’ya yapıyorsanız ve dünyada bir kriz yaşanıyorsa tabii ki bu krizden etkileneceksinizdir. Türkiye’nin bu krizden en az etkilenen ülke olduğunu söyleyebiliriz. Bugün Türk özel sektörü krize meydan okuyor. Şu anda kriz ortamında açılışı bekleyen en az 30 fabrika var. Organize sanayi bölgelerine temel atmayı bekleyen girişimlerimiz var. Bugün de Türkiye’nin en fakir, sanayide en geri kalmış, ihracatla tanışmayan bir ilinde müteşebbislerimiz resmen krize meydan okuyor. Kriz ortamında Muş’ta TEKEL depoları fabrikaya dönüyor. Krizin fazlasıyla farklı gösterilmeye çalışıldığı bir dönemde, Muş’ta fabrika kurma çalışmaları yapılıyor. Özel sektöre fazlasıyla güveniyoruz. 26 Ağustos 1071, dünya için Türkiye için Muş için çok önemlidir. 26 Ağustos 2009 tarihinde Muş’ta 26 fabrika açılışı yapmayı planlıyoruz” dedi.
TEKEL DEPOLARI FABRİKAYA DÖNÜŞÜYOR
Tekel depolarının fabrikaya dönüştürülmesi için işadamlarına tahsis ettiklerini kaydeden Vali Erdoğan Bektaş tanıtım töreninde yapmış olduğu konuşmada, “Merkezdeki beş depoyu dört sanayicimize dört fabrika kurmak üzere tahsis ettik. Yine depoları dışında da tekelin bir binası var. O binada tekel bu yıl faaliyetini sonlandırıyor. Biz o binaya da talipli olduk. Eğer o binada bize verilirse, en az on fabrikanın yer alabileceği bir kapasiteye sahip bu binayı da değerlendireceğiz. Gerçekten burada sadece bu boş binaların bile bulunması, sanayicilerin buraya gelmesi için bir cazibe olduğunu belirtmek istiyorum. Bunun yanı sıra hükümetin vereceği teşvikler elbette bu sürecin hızlanmasına katkı sağlayacak. İş adamalarımızı bu işe teşvik etmek için tüm gayretimizi sarf ediyoruz. Yatırım yapan tüm işadamlarımızı tebrik ediyor ve alkışlıyoruz” diye konuştu.
Tanıtım töreninde konuşan Muşlu işadamı Salahattin Akaydın, “2002 yılında Muş’a gelirken bir hayalimiz vardı. Muş için neler yapabiliriz, ekonomiye katkı sağlamak için hangi çalışmaları gerçekleştirmemiz gerektiği konusunda fikir alışverişlerinde bulunduk. 2000 yılında Prag kentinde gerçekleştirilen bir ayakkabı mağazası açılışında ilgimi çeken ve o günden bu yana hayallerimi süsleyen bu olay, ayakkabı sektöründe çok önde olan bir firmanın sahibinin ilk ayakkabı fabrikasını kendi doğup büyüdüğü yer kurmak istemesidir. İnsanlar o zaman bu fikre pek sıcak bakmamışlar ve fabrikayı kurmak istediği yerde ham madde sıkıntısı yaşayacağını belirtmişler. Ancak firma sahibi bu fikrinde ısrar etmiş ve fabrikayı doğup büyüdüğü yere kurmuş. Şu an bu fabrika dünya ayakkabı sektörünün merkezini oluşturuyor. O günden bu yana bu olay hayallerimi süslüyor ve aynısını Muş’ta yapmak için çalışmalarıma ara vermeden devam ediyorum. İnşallah bugün bu hayali gerçekleştirmek için bugün burada bir adım atıyoruz. Muş’ta kurulacak olan fabrikanın sadece Muş ilini kapsamayacağını, doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde pilot il olarak faaliyetlerini sürdürmesini hedefliyoruz. Burada yapacağımız yatırımın maliyeti yaklaşık olarak 4 milyon 400 bin Euro değerindedir” diye konuştu.
Ağrılı işadamı Mehmet Emin Sav burada yapmış olduğu konuşmada, “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki ben Muş’lu değilim Ağrılıyım. Selahattin Akaydın ve Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan buraya gelmemizde çok büyük katkıları ve destekleri oldu. İhracat yapan mevcut bir firmamız var. Onu Muş’a taşıyacağız. 400 kişiye iş istihdamı sağlayacak bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımımızı her yıl yüzde 35 civarında arttırmayı da hedefliyoruz” dedi.
Muşun Sesi Gazetesi
Yorum Yapılmamış