Skip to main content

Kozma Dağı arıcıların mekanı oldu

Muş Haber Fotoğrafı

Barış sürecinin işlerlik kazanmasının ardından bir çok arıcı operasyonların yapıldığı bölgeye geldi. Ordulu bal üreticileri bu yıl geven balı için Kozma dağına kovanlarını bıraktılar.

Arıcılar bal üretimini düşürmemek için kuraklıktan etkilenmeyen, dikenli bir bitki olan geveni tercih ettiler. Gevenin çoğunlukta olduğu Kozma Dağında bal üretimine başlayan arıcılar, gevenin bu yıl kendilerini kurtardıklarını dile getirdi. Bodur dikensi bir bitki olan geven yem bitkisinin tükendiği yerlerde kökleri hayvan yiyeceği olarak kullanılıyor. Dikenlerinin arasında açan çiçeklerden bal alan arılar rekoltede düşüş yaşatmıyor. Arıcılık için Ordu nun Kabadaş ilçesinden Muş’un Kozma dağına gelen ve burada geven balı üreten Mustafa Yiğit, yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıldan beri bu işle uğraştığını, bu yıl Muş kırsalına geldiğini söyledi.

İlkbahardan Ağustos sonuna kadar Muş’ta bal üretimi yapacağını belirten Yiğit, şunları ifade etti: “Muş Ovası ve çevresindeki dağlar zengin çiçek yapısıyla, arıcılık için verimli. Kışı Ordu da geçirdikten sonra Haziran başında Muş’a geldim. Şu anda merkeze bağlı Yörecik köyünün Kozma dağında bal üretimi yapıyorum. Bugüne kadar herhangi bir sorun ve sıkıntıyla karşılaşmadım. Rahat bir şekilde bal üretimimizi yapıyoruz. Burada çok güzel ve verimli bal elde ediyoruz. Her zaman Muş yöresini tercih edeceğiz. Buranın çiçeği, geven ve kekiği bol olduğu için daha iyi ve kaliteli bal üretiyoruz. Yaklaşık 30 senedir arıcılık yapıyorum” dedi. Kovanın verimine göre bal elde ettiklerini belirten Yiğit, bazı kovandan 30, bazı kovanlarlarsa ortalama 40 kilo civarında bal aldıklarını ve yılda ortalama 3,5 ton bal ürettiklerini kaydetti. Güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Yiğit, “Türkiye nin birçok yerinden gelen arıcılar, Muş un değişik bölgelerinde yaklaşık 4 ay konaklıyor. Bugüne kadar güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Rahat bir şekilde buraya gidip geliyoruz. Herkes bize yardımcı oluyor” dedi.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri