Skip to main content

Köylülerin sel korkusu.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta, yağmurların yağması ve karların erimesi ile birlikte Murat ve Karasu nehirlerinin yükselme tehlikesi, kıyılarında bulunan köylerde sel korkusuna sebep oluyor. Son bir hafta içerisinde su seviyesi yükselen Murat ve Karasu nehirleri, köyleri tehdit ediyor.

Geçen yıllarda aşırı yağmurlar sebebiyle yükselen Karasu nehri, Üçdere, Kumluca, Düzkışla Beldesini , Murat Nehri’de Okçular ve Dokuzpınar köyleri sular altında bırakmıştı. Bu yılda olası bir sel felaketine karşılık tedbir alındığını ifade eden Muş Valisi İbrahim Özçimen, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllardaki sel tehdidinin bu yıl yaşanma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.

Son bir hafta içerisinde havaların ısınması ve yağmurların yağması sebebiyle Murat ve Karasu nehirlerinde su seviyesi gün geçtikçe artığını söyleyen Muş Valisi İbrahim Özçimen, “Ekiplerimiz sel tehdidi altında olan bütün köylerimizde çalışmalarını tamamlamış durumda. İnşallah bu yıl bir sel felaketi yaşanmaz, ama sel olması durumunda da bütün hazırlıklarımızı yapmış durumdayız” dedi. Geçmiş yıllardaki sel felaketi hatırlatan Vali Özçimen şunları söyledi: “Karasu nehri taşınca Kumluca ve Üçdere köyleri ile Sungu ve Düzkışla beldelerinde sel felaketi yaşanıyor. Ayrıca Murat nehri üzerinde yapılan Alparslan 1 Barajı kanallarına sığmayan sular geriye doğru şişme yaparak baraj havzasında bulunan Dokuzpınar ve Okçular köylerini sular altında bırakıyor. Ancak bu yıl tüm hazırlıklar yapılmış. Kızılay ve Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri sürekli olarak hazır durumdadır. Karasu Islah Projesi kapsamında geçen yıl 1 kilometrelik ıslah çalışması yaptık. 14 metre olan nehir yatağının genişliği 90 metreye çıkarıldı. Karasu nehri yatağının rüsubetla dolu olması sebebiyle su yatağına sığmıyor ve taşıyor. Ancak yaptığımız 1 kilometrelik bölümü büyük ölçüde rahatlama sağlayacağına inanıyorum. Bu proje tamamlanınca faydası tam anlamı ile ortaya çıkacaktır”. Alparslan 1 Barajı havzasında yer alan Dokuzpınar ve Okçular köyleri ile ilgili olarak da açıklamada bulunan Vali Özçimen, “Baraj havazısının içinde bulunan Dokuzpınar ve Okçular köylerinin istimlak bedelleri tamamen ödenmiştir. Ancak hazine arazileri üzerine yapılan yapılar ve bu araziler konusunda sıkıntı var. Vatandaşlar bu arazilerden ötürü köylerini terk etmiyor. Ancak biz şu anda köylülere tebligat yapıyoruz. Bulanık Kaymakamlığı köylülere tebligat gönderiyor. Köylüleri köyden çıkarmak için bir çalışma yok, ama yarın bir sel felaketi yaşanırsa sorumluluk taşımamak için köylüleri bilgilendiriyoruz” dedi.

 NULL

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri