Skip to main content

Köylülerin dere derdi

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Merkeze bağlı Kıyık Köylüleri, köyden geçen ve mikrop saçan derenin bir an önce ıslah edilmesini istiyor

Kıyık köyünde yaz aylarında olunması nedeniyle ağır koku yayan ve yıllardır tüm müracaatlara rağmen ıslah edilmeyen dere, özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Kanalizasyon sorunu da yaşayan köy halkı, yetkilileri bu konuda göreve davet etti.

Köy Muhtarı Mustafa Sönmez, defalarca müracaatların yapıldığını ancak sorunlarına bugüne kadar bir çözüm getirilmediğini belirterek: Köyümüzün içinden geçen derenin uzunluğu 4 kilometredir. Derenin ıslah edilmesi için DSİye dilekçe verdik. Benden önceki muhtar da derenin ıslah edilmesi için dilekçeler vermişti. Islah maliyetinin yüksek olduğu belirtildi. Bu derede çocuklar oynuyor, kokudan durulmuyor. Bu derenin acilen ıslah edilmesi gerekiyor. 2 bin 700 nüfuslu köydeki tüm insanların sağlığı tehdit altında. Doktorlar köyün sağlık yönünden karantinaya alınması gerektiğini söylüyorlar dedi.

Daha öncede dere ıslahı için sürekli başvurularda bulunduklarını ancak çözüm bulamadıklarını ifade eden Sönmez, Valimizden ricamız bu konuya bir an önce çözüm getirmesi. Gelsinler baksınlar eğer burayı beğeniyorlarsa ben de beğeniyorum. Çocuklar enfeksiyon kapıyorlar. Dere sorunu çözülse alt yapı sorunumuz da kalmayacak. Karasu Islah projesi kapsamında 5 köy pilot köy seçildi. Bu konuda hiçbir çözüm yok. Logar kapaklarından lağım suları taşıyor. Özel İdarenin acilen buna bir karar alması lazım. Dere ıslahında olsun, kanalizasyonda olsun yetkililer sorumluluklarını yerine getirsinler. Her şeyin başı sağlık diyoruz, maalesef her şeyin başı sağlık lafta kalıyor. Yaptığım müracaatların cevapsız kalacağını bilseydim, kesinlikle muhtar olmazdım. Kurumlar sorumluluklarını birbirlerine atıyorlar ifadelerini kullandı.

Kıyık Köyü Muhtarı Mustafa Sönmez, sulama kanallarının 5 yıldır susuz olduğunu iddia ederek, Muş Ovası Sulama Birliğinin kendilerini mağdur ettiğini savundu. Çiftçilerin drenaj yardımıyla bir kilometrelik sulama borusu döşeyip ürünlerini sulamaya çalıştıklarını belirten muhtar Sönmez, 404 hane ve 17 bin metrekare alana sahip bir köy olarak geçimlerini çiftçilikten sağladıklarını söyledi.

Muş Ovasının göbeğinde yer aldıklarını ve sulama kanallarının susuz kaldığını belirten Sönmez, 1977 yapımı sulama kanallarımız kusurlu ve kullanılamaz haldedir. Muş Ovası Sulama Birliği, özel bir kuruluş olduğu için ekipman ve malzemesi yok, ama özel bir kuruluş olduğu için bizi oraya bağlamışlar. Sayın Valimizin yardımıyla Devlet Su İşleri tüm ekipmanları 10 günlüğüne kendilerine tahsis etti, fakat Kıyık köyüne bir tane araçları girmemiştir. 5 yıldır bu kanallara bir damla su girmemiştir. Bu kanallara su girse dahi kırık olan yerlerden dolayı istesek bile su gelmez. Muş Ovası Sulama Birliğine her gün müracaat ediyoruz, suyu getireceğiz diyorlar. Maddi imkansızlıklardan dolayı su veremiyorlar. Şu an yazın sonuna yaklaşıyoruz, köyümüzde pancar söküm mevsimi bir ay sonra son buluyor ve daha bu kanala su girmediğine göre nasıl ürün alabiliriz ki? Köyümüzde 10 bin dönümden fazla silajlık mısır ekimi var, 4 bin dekardan fazla şeker pancarı ekimi var ve Muş Şeker Fabrikasının bel kemiği olan bir köy. Suyumuz olmadığı takdirde biz pancardan nasıl verim alabiliriz? 2 bin 300 vatandaş perişan bir durumda. Bugünden sonra ilgilenilse bile su gelmediği için hiçbir şansımız yok artık. Buradan bir yardım talebinde bulunmuyorum. Ürün kaybımız hat safhada, yalnız bu kanala bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Bu konuyu Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Şimşeke de ilettik. Bu konuda Sayın Valimiz ve Milletvekilimiz Sayın Mehmet Emin Şimşekten destek bekliyoruz ifadelerini kullandı.

Sulama konusunda yer altı su seviyesinin yüksek olmasının kendileri için tek avantaj olduğunu kaydeden Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu konuda şanslıyız, drenaj vurduğumuz takdirde 6 metrede su çıkma ihtimali var. Bu işte biraz külfetli bir iş ve kuyudan drenaj yoluyla çıkardığımız sudan bile sulama birliği bizden para alıyor. Bir sondajın bize maliyeti 2-3 bin TL arasında değişiyor. Sulama birliği bundan dahi benden para alıyor, bize su getirsin parasını alsın. Bazı vatandaşlarımız bir kilometreye yakın sulama borusu döşeyerek Murat Nehrinden tarlasını sulamaya çalışıyor. Murat Nehri köyümüzün yakınından geçtiği için bir kısım arazimizi oradan sulayabiliyoruz. Yaz ayında olduğumuzdan su seviyesi düştüğü için kuyularımız da kuruma seviyesine geldi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri