Merkeze yakınlığı ile bilinen Yarpuzlu Köyünün, 2001 yılında yolunun yapılmasının ardından bugüne kadar onarım ve bakım çalışması yapılmaması köylülerin tepkisine neden olurken, çalmadık kapı bırakmayan köylüler ve köy Muhtarı, çareyi bozuk olan yolları kendi imkânları ile onarmada buldu.
Muş merkeze bağlı Yarpuzlu köyü yolu, 2001 yılında İl Özel İdaresi tarafından yapıldıktan sonra gerekli kurumlara başvurdukları halde onarılmadığı gerekçesi ile vatandaşlar tarafından tepki göstermek amacıyla protesto edildi. Tepkilerini yolda oturma eylemi yaparak ve el arabaları ile çakıl ve kum taşıyıp onarım çalışmasa yaparak gösteren Yarpuzlu köyü halkı, verilen sözlerin yerine getirilmesini istediler. Muş’a 8 kilometre uzaklıkta bulunan Yarpuzlu köyü vatandaşı, “ Biz gerekli kurumlara başvurduğumuz halde yolumuz bu güne kadar yapılmadı. Yollarımız köstebek yuvasını andırıyor. Bu yolda kaza olması ihtimali çok yüksek. Çaldığımız bütün kapılar gerekçe gösterilmeden yüzümüze kapanıyor. Vermiş olduğumuz dilekçeler hep boşa gitti. ” diyerek tepkilerin dile getirdiler.
Asfaltı kalkan yerleri onarmak için el arabaları ile yola kum taşıyan köylüler, daha sonra yolda oturma eylemi yaptılar.180 hanenin bulunduğu köy halkı, seçim döneminde Milletvekillerinin yollarını yapacağına dair söz verdiklerini söyleyerek 2,5 kilometrelik bozuk yolun yapılması için Milletvekillerinin verdikleri sözde durmalarını istediklerini söylediler.
KÖYLÜLER EŞİT DAVRANILMASINI İSTİYOR
2001 yılında yapılan yol daha sonra onarılmadı bütün yetkililere dilekçe ile başvurduğum halde yolun bir türlü yapılmadığını söyleyen Yarpuzlu köyü muhtarı Şazil Kılıçarslan, “ Başbakanlığa, Valiye ve il özel idaresine yolun yapımı için dilekçe ile başvurdum. İki yıldır ne kadar uğraştım ama bir Allahın kulu gelip bir çakıl taşı dökmedi. Bizim köyümüzde 80 özel araç var. 16 tane ticari araç ile 70 tane traktörümüz var. Bunlar bu yolu kullanıyor her taraf çukur. Sürücüler çukurdan kaçarken bir vatandaşa çarparsa veya araç devrilirse bunun sorumlusu kim? Ben gerekli yerler başvurdum ”dedi. Resmiyette köylerine 6 kilometrelik yolun onarılmasına dair talimat çıktığını dile getiren muhtar Kılıçarslan, “ben Başbakan’a dilekçe gönderdim. Oradan bizim köyümüze 6 kilometre yol gelmesi yönünde talimat verildiği bildiriliyor. Ben yol Şube müdürlüğüne gidiyorum sizin yol yapım kapsamında değil diyorlar. Başbakanlık ise yolunuz yapım programına alındığını belirtiyor. Ama bu hizmet bize gelmedi. Sonra 18 muhtarla birlikte yine başbakanlığa dilekçe yazdık yine aynı talimat geldi. Yine yapmadılar ” diye konuştu. Yolun yapılmadığı için köy halkından vatandaş tarafından hakarete maruz kaldığını, hatta köyün delisinin bile kendisine hakaret ettiğini dile getiren Kılıçarslan, imkânım olsaydı kendi imkânımla yapardım. Ancak benim imkânın el vermiyor diyerek bunun yapılması için yetkililere seslendiğini ifade etti. Milletvekillerine yüklenen Muhtar ve köy halkı, Milletvekilleri daha önce yolumuzu yapacaklarına dair söz verdiler. Fakat seçimlerde Saadet Partisine daha çok oy çıktığı için bizim köyümüze farklı şekilde yaklaşılıyor. Biz Başbakanımızın dediği gibi herkese eşit şekilde davranılmasını istiyoruz” dediler.
Muş Ovası Gazetesi