Muş genelinde tütün ekimi yapan çiftçilerin elinde kalan kota fazlası ürünler alıcı buldu. Geçen yıl yapılan ekimlerde, tütün üreticilerinin elinde kalan kota fazlası 189 ton tütün, Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun’un girişimleri sonucunda Türkiye Tütün Firması’na (TTL) satılacak. Tütün alımının gerçekleştirilmesi için Muş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda bir araya gelen TTL firması yetkilileri, Tütün Üst Kurulu görevlileri ve tütün ekicileriyle satış şartlarını görüştü. Yapılan toplantıda konuşan Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, Türkiye genelinde 56 farklı tütün alım noktasında kota fazlası tütün bulunulduğunu ancak sadece Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi’nin tütünlerinin alıcı bulduğunu söyledi. Hiçbir ekicinin elinde tütün kalmayacağını söyleyen Solgun, “Şu anda il genelinde çiftçilerin elinde 189 ton tütün kaldığı tespit edilmiştir. Bu tütünler TTL tarafından çarşamba gününden itibaren alınmaya başlanacaktır. TTL geçen yılda kente gelerek Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi üyesi çiftçilerden tütün almışlardı. Bu yılda söz konusu firma çiftçinin elinde kalan kota fazlası tütünleri satın almaya geldi. Geçen yıl Spirer Firması’na 100 ton, TTL firmasına da 110 ton tütün sattık. Yeni çıkan tütün vergileri sebebiyle ikinci üçüncü kalite sigarayla birinci kalite sigaranın tütün vergisinin aynı olması sebebiyle özel sektör tütün alımını durdurmuş durumda. Bu uygulama olmasaydı bu yıl Muşlu tütün ekicisi ihya olacaktı. Bu olumsuzluğa rağmen çiftçinin elinde kalan tütünleri satabilmemiz ve TTL firmasının buraya gelmesi büyük bir başarıdır” dedi.
TTL Firması Karadeniz Bölge Müdürü Hakan Karaali de yaptığı açıklamada, 4733 Sayılı Tütün Yasası’nın yaşattığı zorluklardan bahsederek, çiftçinin özel sektöre sattığı tütünlerin kıymetini bilmesi gerektiğini ve gelecekte daha fazla miktarda tütün satılabilmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Geçen yıl Muş’tan aldıkları tütünün alıcılar tarafından beğenildiğini söyleyen Karaali, “Kış mevsiminde aldığımız ve şimdi alacağımız tütün sadece örnek alımdır. Bu örnek alımın devamlılığı esastır. 1983-1984 yıllarında Karadeniz Bölgesi’nden 10-15 bin balya tütün alırken, bugün aynı bölgeden 500 bin balya tütün alıyorlar. Bu sebeple bu işleri küçümsememek lazım. Muş halkının bu işlere sahip çıkması lazım. Bu Muş içinde bir kazanç olur. Yasa çerçevesinde verilen fiyatlar var. Bu fiyatlar üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Ortalama olarak kente ne kadar girdi sağlanacağı alımlar bittikten sonra belirlenip açıklanacaktır. En kısa süre içersinde de çiftçinin parasını ödeyeceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Biz devamlılıktan yanayız. Gelecek yıllar için biz alımdan yanayız” dedi.
Düzenlenen toplantıda, Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun’a gösterdiği başarıdan ötürü plaket veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim, yaptığı konuşmada çiftçilerin ciddi anlamda eğitime ihtiyacının bulunduğunu kaydetti. NULL