Skip to main content

Kooperatifçilik masaya yatırıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Muş’ta kooperatifçilik hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Muş Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Yusuf Üstün, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Cemal Yurtlu, kooperatif başkanları ile üyeleri katıldılar. Düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan Cemal Yurtlu, Kooperatif ortaklarının hak ve yükümlülükleri ile kooperatif organlarının görev, yetki ve sorumlulukları hakkında Muş’ta bulunan kooperatiflere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Yurtlu, yaptığı açılış konuşmasında, Muş’ta bulunan kooperatiflerin sayısal dağılımı 67 Konut Yapı Kooperatifi, 23 Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, 6 KSS, 4 Esnaf Sanatkarlar ve Pazarlama Kooperatifi, 3 Tüketim Kooperatifi, 2 Tütün Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi ve 1 Kültür Sanat Kooperatifi olup toplam 133 Kooperatifin faal bulunduğunu ifade ederek 27 adet Kooperatifin Genel Kurulca Tasfiye Kararının alındığını ve tasfiye halinde bulunmadığını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Yusuf Üstün, yapılan toplantıya katılarak yaptığı sunumunda; “Kooperatife ortak olma yolları, bir kooperatif kurarak ortak olmak, daha önce kurulmuş olan bir kooperatife sonradan ortak olmak, kooperatif ortaklarından birinin ortaklık payını devralmak suretiyle ortak olmak, miras yoluyla ortak olma, taşınmaz mal veya işletme karşılığı ortak olma, kooperatife gerçek ve tüzel kişiler ortak olabilir. Daha önce sadece kamu tüzel kişileri, belediyeler, köyler, sendikalar, dernekler ve kooperatifler bir kooperatife ortak olabilir iken 7 Mayıs 2004 tarihinden itibaren bu sınırlama kaldırılarak bütün tüzel kişilerin kooperatife ortak olmalarının yolu açılmıştır. Kooperatif ortaklığına girme şartları, medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmak, yazılı olarak kooperatif yönetim kuruluna başvurmak, varsa şahsi sorumluluk ve ek ödemeleri yazılı olarak kabul etmek, gerekli sermaye payını taahhüt etmek ve dörtte birini peşin ödemek ve ana sözleşmelerle getirilen diğer şartları taşımak” dedi.

Üstün, “Kooperatiflerde yedek ortaklık yoktur. Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısının genel kurulca belirlenmesi zorunludur. Sonradan ortaklığa kabul edileceklerden bir fark alınması, mevcut ana sözleşmelere göre genel kurul kararı ile mümkün olabilmektedir. Bu konuda yönetim kurulu yetkili değildir. Ortak olurken dikkat edilecek bazı hususlar. Bir kooperatife ortak olurken özellikle; Aylık aidatların sabit olduğu, hiç artmayacağı, ara ödeme olmayacağı, çok düşük aidatlarla iki-üç-dört sene gibi bir sürede inşaatların bitirileceği şeklindeki sözlere, ilanlara kesinlikle inanılmamalıdır. Ödemeler kooperatif adına bankada açılmış olan hesaplara yatırılmalı yada kooperatif yetkililerine, kooperatif kaşesini ve ilgililerin imzasını taşıyan makbuz karşılığı yapılmalı, belgesiz ödeme yapılmamalı, yöneticiler adına açılan hesaplara para yatırılmamalıdır. Kooperatifin mevcut ortaklarının ekonomik, kültürel ve sosyal durumları iyi araştırılmalı, bu hususların kendi durumuna uyması halinde ortak olunmalıdır. Arsa alındığı söyleniyorsa, arsanın tapu devri yada tapuya şerh verdirilecek bir satış vaadi sözleşmesi ile alınıp alınmadığına bu arsanın kooperatifin amacına uygun olup olmadığına bakılmalıdır” dedi.

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri