Skip to main content

Klima ve vantilatör kullanımına dikkat

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta etkili olan sıcaklar sebebiyle kullanımı artan klima ve vantilatörlerin doğru şekilde kullanılmaması halinde çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirtildi.

Uzmanlar, yaz sıcağından kurtulmak için vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği klima ve vantilatörlerin vücuttaki ısı dengesini bozabildiğine dikkat çekerek, vücut sıcaklığının çok üzerinde ya da altında kullanılan klimaların vücudu rahatsız ettiğini ve bazı rahatsızlıklara yol açtığını belirtiyor. İnsan metabolizmasının sıcak havadan aniden soğutulmuş bir ortama girdiğinde kendini ayarlamakta zorlandığını ifade eden uzmanlar, özellikle çocuk, yaşlı ve hamilelerin bu tür ortamlardan daha kolay etkilendiğini ve rahatsızlandığını dile getiriyor.

Klimadan ve vantilatörlerden çıkan soğuk havanın direkt vücuda gelmesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, klimaların perdesinin yukarı ya da odanın boş kısımlarına doğru yönlendirilmesini ve insanlardan çok ortamın soğutulmasını öneriyor. Uzmanlar ayrıca, klimanın 20 ila 26 derece arasında tutulmasının hem insan sağlığı hem de elektrik tüketimi için uygun olacağını belirtiyor.

Klimaların içindeki filtrelerin muntazaman temizlenmesinin önemine de dikkat çeken uzmanlar, bu filtrelerin temizlenmemesi halinde içinde oluşan mantarların havayla insan vücuduna geçebileceğini ve mantar rahatsızlıklarına yol açabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle şeker hastaları, yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kemoterapi hastaları, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalığı olan kişilerin klimadan doğabilecek rahatsızlıklara daha kolay yakalanabildiğini, bu nedenle bu hastalıklara sahip olan vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, soğutulmak istenen mekanın büyüklüğüne göre klima seçiminin yapılmasının önemine değinerek, klima kullanımında ortamın aniden soğutulmamasını, 5’er derece aralıklarla soğutulmasının daha randımanlı olacağını belirtiyor. Uzmanlar araçlarında klima kullananlarında uyarıları dikkate alması gerektiğini vurguladılar.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta 34 Kişiye İstihdam Fırsatı

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Muş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü…

En Düşük Emekli Maaşı 16 Bin 880 TL’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur…

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri