Skip to main content

Kızların zorla evlendirilmesi dine aykırı

Muş Haber Fotoğrafı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi olayları ile daha sık karşılaşıldığını ifade eden İl Müftüsü Hasan Atlı, “bu bölgede kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi büyük problem, kızların zorla evlendirilmesi dinimize de uygun değildir” dedi.

İl Müftüsü Hasan Atlı, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ile ilgili olarak anne ve babalara uyarıda bulundu. Cami ve Din Görevlileri Haftası kutlama etkinlikleri nedeni ile makamında bir basın toplantısı düzenleyen Atlı, küçük yaşta evlilik ve zorla evlendirme konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Küçük yaştaki bir kız çocuğunun zorla evlendirilmesinin her türlü problemi beraberinde getireceğini ifade eden Müftü Atlı, “genel olarak bu bölgede küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi büyük bir problem. Küçük yaşta evlilik konusuna, katıldığım birkaç düğünde ufak ta olsa değindim. Gerçi hassas bir konu olması sebebiyle üzerinde çok da yorum yapamıyoruz, ama bu bölgelerde gerçekten büyük bir sorun. Yani küçük yaşta çocukların evlendirilmemesi gerekiyor. Hele hele zorla, hele hele istemediği bir şekilde kız çocuklarımızın asla evlendirilmemesi gerekiyor. Mutlaka ona bir söz hakkı, mutlaka onun isteğinin itibara alınması gerekiyor. Çünkü mutlu bir yuva ancak öyle kurulur, huzurlu bir yuva ancak öyle kurulur. Yani zorlama ile hele hele çok küçük yaşta evlenmişse. Zaten kanunlarımıza da suçtur.”dedi.

Dini olarak ta küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesinin uygun olmadığına dikkat çeken Atlı, “dini yönde bir evlilikten arzu edilen sağlıklı bir yuvanın kurulmasıdır. Sağlıklı bir yuvanın kurulabilmesi o kişinin sadece hemen akıl buluğ çağına ermesi ile mümkün olmaz. Bunun akıl buluğa ermesi ile beraber bunun belli bir eğitimi alması, belli bir tecrübeye ulaşmış olması, belli bir vücut gelişimini sağlanması gerekir. Reşit olma hakkı 18 yaştır. Bu tespit edilirken, kişinin birçok fiziki özellikleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Öyle rasgele tespit edilmemiştir. Yani demek ki bir kişinin sağlıklı karar vere bilmek için belli bir yaşa ulaşması gerekiyor. Şimdi kızlarımızın da sağlıklı ve mutlu bir yuva kurabilmesi ondan sonra sağlıklı bir nesil yetiştirebilmesi ancak belli bir yaşa ulaşması ile mümkündür. Kendisi bebek daha henüz çük küçük yaşta olduğu takdirde bunun kocasına gerekli olan hassasiyeti göstermesi sağlıklı olmayabilir. Sağlıklı çocuk yetiştirmesi mümkün olmayabilir. Dolaysıyla dinende kızlarımızın mutlaka belli bir gelişimi sağladıktan sonra ancak evlenmesi çok önemlidir. Doğru olanda budur. Tavsiye edilendi budur.”diye konuştu.

Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi halinde hiçbir Resmi din görevlilerin nikâh kıyması söz konusun olmadığını ifade eden Atlı, ancak bölgede fahri denilen veya kendisini hoca olarak ifade eden kişiler tarafından da maalesef toplum onları ikna etmek suretiyle dini nikah kıydıkları ifade edilmektedir. Doğrusu bun yanlış bu olmaması gerekir zaten kanunlarımızda da hangi yaşta nikah kıyılacak belli. Dolaysala o manada biz üzerimize düşeni yapacağız. Toplumumuza bu manada özellikle bölgemizde var olan bir takım problemlerin çözümünde de bizim hizmetlerimiz olacaktır. Özellikle köylerimizde görev yapan hocalarımız zaman zaman bu konuyu vatandaşlarımızla paylaşıyorlar. Çünkü bu konu çok önemli ve çok hassas bir konu.”diye konuştu.

Atlı sözlerini şöyle sürdürdü: “yani huzurluk mutlu sağlıklı aile dediğimiz zaman eşler mutlu olacak, sağlıklı bir nesil yetiştirilecek ve sağlıklı bir toplumun oluşmasına zemin olacak. Tabi toplumun en küçük grubu ailedir. Toplumu meydana getiren kurum ailelerdir. En ciddi kurum ise yeni ailelerdir. Peki sağlıklı küçük yaşta çocukların evlendirilmesi büyük bir sorundur. Sağlıklı aile kurulmamasına en büyük faktörlerden küçük yaşta çocukların evlendirilmesidir. İkinci evlendirilirken bir takım pazarlıkların içine girilerek evlendiriliyor. Evlenecek olana kişilerin bilgilerini isteklerine onların arzularını onların fikrini almadan bir ailenin kurulması söz konusu olarsa bundan sağlıklı bir aile olmaz. Dinende öyledir. Hazreti Peygamber tavsiye etmiştir evlenecek gençlerin bir birlerini görmelerini tavsiye etmiştir. Evlenecek kişiler meşru ölçüler içerisinde yapılması gerekiyor.” Muş`un Sesi Gazetesi 

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri