Skip to main content

Kışın habercisi alıç çıktı

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta kış mevsiminin habercisi olan alıç tezgahlardaki yerini aldı. Her yıl Ekim ayında tezgahlarda satışa sunulan alıç, yağmurun ve soğuk havanın etkisini arttırmaya başladığı dönemde vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Fındık büyüklüğünde, çekirdekli bir yapısı ve ekşimsi bir tada sahip olan alıç kilogramı 3 liradan satılıyor. Kış mevsiminin ve soğuk havanın en büyük habercisi olan bu meyvenin çıkmasının yaz mevsiminin tamamen bittiği anlamına geldiğini söyleyen vatandaşlar, alıcın güzel bir sonbahar meyvesi olduğunu söyledi.

Alıcın sonbahar mevsiminde piyasaya çıkan ve vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü söyleyen satıcılar, Ekim ayından itibaren dağlarda kendiliğinden yetişen alıç vatandaşlar tarafından toplanarak şehirde satılır. Kilo ile veya bardak usulü ile satılan alıç vatandaşlardan rağbet görüyor. İlkbaharda uçkuna gösterilen rağbet sonbahar mevsiminde alıca gösteriliyor şeklinde konuştu.

ALIÇ, SAĞLIĞA BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR

Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan, kırlarda yabani olarak yetişen alıç meyvesinin, damar sertliği, kalp düzensizliği, sinir sistemi bozukluğu, yüksek tansiyon gibi birçok rahatsızlığa karşı ilaç görevi yaptığı, ayrıca çiçeğinin ise zayıflamak için birebir olduğu belirtildi. Uzmanlar, alıç meyvesinin insan vücudu üzerindeki rahatsızlıklara karşı en iyi ilaç özelliğini taşıdığını, eczanelerde satılan onlarca ilacın görevini yaptığını söylediler. Uzmanlar, Alıç, zayıf kalplerde kalp atışını sakinleştirme ve su toplamasını (ödem) dağıtma yönünden kalbi güçlendirir. Kalp basıncını düzenler ve yaşlılıktan kaynaklanan kalp düzensizliklerini gidermede faydalı olur. Alıcın kalp üzerine olan bu etkilerinin başında kalp kaslarını kuvvetlendirmesi gelmektedir. Alıç damar sertliğine, sinirlilik sonucu görülen kalp düzensizliğine, uykusuzluğa, mevsim değişikliğine hassasiyete ve sinir sistemi bozukluklarına şifalı gelir, asabi çarpıntıları giderir. Alıç, yüksek tansiyonu düşürür, kroner damarları genişleterek, damar tıkanıklığını giderir, kan dolaşımını artırır. Kurutulmuş çiçekleri ve meyvesi çay gibi demlenip içilecek olursa, boğaz iltihabına, öksürüğe, kalp faaliyeti zayıflığına, kalp ağrılarına, kalp çarpıntısına, böbrek hastalıklarına, damar sertliğine ve karaciğer ağrısına oldukça iyi gelmektedir. Alıcın meyveleri yenir veya kompostosu içilirse, çocuk emziren annelerin sütü çoğalır. Alıcın suyu çıkartılıp, şekerle birlikte içilirse baş ağrısını keser. Ezilerek şiş üzerine konursa şişliği indirir. Alıç meyvesi balgamı keser, cinsel gücü kuvvetlendirir, mideye kuvvet verir, safranın çoğalmasını önler, göğüs nezlesinde faydalıdır. Alıç kan yapar, iç hastalıklarına, böbrek zafiyetine iyi gelir. Böbrek ve sidik kesesi iltihabına şifalıdır. Alıç çiçekleri kaynatılıp içilmeye devam edilirse sinirleri yatıştırır. Zayıflamak için alıç çiçekleri kaynatılıp içilmelidir. Boğaz iltihabına karşı alıç çiçekleri kaynatılıp gargara yapılıp içilmelidir. Uykusuzluk çekenler alıç meyvesi yerlerse iyi gelir. Asabi çarpıntıları giderir. Alıç idrar söktürücüdür. Alıç spazmları azaltıcı etki gösterir. Alıcın kabız yapıcı etkisi bulunmaktadır. Kurumuş alıç yaprağı veya çiçeğinden 2 çay kaşığı alınıp 1 lt kaynar suda 20 dakika demlenir ve balla tatlandırılarak günde üç kere birer bardak içilir diye konuştular.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri