Skip to main content

Kısa süreli pazar yerine MTSO`dan tepki.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Şehir Stadyumu yanındaki boş alanda yirmi günlük semt pazarı kurma talebi ile gelen Ankaralı girişimcinin talebi belediye meclis toplantısında görüşüldü. Girişimcinin talebi Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim tarafından eleştirilirken, Devrim, “Esnafımız siftah yapamadan kepenk indiriyor. Böyle bir uygulamaya nasıl izin verilir” dedi.

Muş’ta kısa süreli bir Pazar oluşturmak için belediyeden ruhsat talep eden Nevzat Yeşilik isimli girişimciye MTSO karşı çıktı. Belediye Meclis Toplantısına katılan ve burada meclis üyelerinden ruhsat talebinde bulunan Doğan Organizasyon adlı firmanın yetkilisi Nevzat Yeşilik hediyelik eşya çarşısı fuarı kuracaklarını söyledi. MTSO Başkanı Talip Devrim ise bunun esnaflar için iyi bir uygulama olmayacağını savundu.

Yirmi gün süre ile bir defaya mahsus semt pazarı kurmak için ruhsat talep eden Nevzat Yeşilik adlı firma yetkilisine Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri şiddetle karşı çıktı. Mardin, Midyat, Ankara, İzmir gibi vilayetlerde daha önce bu tür çalışmalar yaptıklarını kaydeden firma yetkilisi Muş’ta da bu çalışmayı yapmak istediklerini ve bunun için belediyeden ruhsat talep ettiklerini kaydetti. Yeşilik, kurulacak olan fuarın 20 gün süre ile faaliyet göstereceğini ve ruhsatın da bu süre için geçerli olmasını talep ettiklerini kaydetti.

Belediye Başkanı Necmettin Dede başkanlığında toplanan belediye meclis toplantısında gündeme gelen konu ile ilgili olarak meclis üyelerinin daha sonra karar vereceği bildirildi. Ancak toplantıda hazır bulunan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim teklife şiddetle karşı çıktı. Devrim, mecliste yapmış olduğu konuşmada Muş esnafının zor günler geçirdiğini ve bu süreçte il dışından gelen bir esnafın burada kuracağı semt pazarından yine esnafın olumsuz etkileneceğini ifade etti. Ekonomik anlamda esnafın yaşadığı sıkıntılardan kısaca söz eden Devrim, meclis üyelerinin Muş esnafını mağdur etmeden, Muş esnafının menfaatini gözeterek karar vereceğine inandığını sözlerine ekledi.

Söz konusu yerde açılacak olan semt pazarının Muş dışından gelen bir esnafa verilmesi halinde kentteki esnafların daha güç durumda kalacağını belirten ve bu doğrultuda Valilik ile Belediye Başkanlığına dilekçe ile başvuruda bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim dilekçesinde şunlara yer verdi; “5174 Sayılı yasa ile kurulmuş olan, amaç ve görevleri aynı sayılı yasa ile belirtilen odamızın 2700 üyesi bulunmaktadır. 5174 Sayılı yasa odaların kuruluş amacını tarif ederken, “Odalar, üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere mesleki disiplin, ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır’’ demektedir. Muş Ticaret ve Sanayi Odası da bu kanun hükümlerine göre ilimizde yukarıda belirtildiği gibi 2700 üyeye sahip tek kuruluştur. Oda olarak üyelerimizin sorunlarını ve ticari hayatlarındaki mücadelelerini yakından takip etmekteyiz. İlimiz ekonomisi, sanayi ve imalata dayalı bir yapıya sahip değildir. Sanayi ve imalatın yok denecek derecede az olması ve ekonominin daha ziyade ticaret ağırlıklı olması nedeniyle ilimizde tüketime yönelik her türlü işyeri, mağazalar, alışveriş merkezleri mevcuttur. Üyelerimizin sahip olduğu bu işyerlerinden her türlü ihtiyacını karşılayan halkımızın gelirini ticari kazançlar ve maaşlar oluşturmaktadır. Üretim girdilerinin sınırlı ve katma değeri az olan ilimizde gelirler ve ticari hayatımız sınırlı olup tüccarımız ve esnafımız kendi ayakları üzerinde durma mücadelesini vermektedir. Yukarıda kısaca belirttiğimiz durumda olan ticari hayatımızı daha da zora sokacak talepler vardır. Bu talepler, ilimiz dışından 1-2 aylık süre ile geçici alışveriş yerleri açmak isteyen şahısların ve firmaların olduğu ve bunun için de valiliğimiz ve belediyemizden yer tahsisi konusunda müracaatları olacağı duyumunu aldık. Sayın başkanım, bu gibi müracaatların kabulü ilimiz esnafı açısından olumsuz neticeler doğuracaktır. Son dönemde ekonomimizde yaşanan dalgalanmaların da etkisiyle işyerleri kapanma noktasına gelen tüccar ve esnafımız adına bu taleplere Ticaret ve Sanayi Odası olarak şiddetle karşı olduğumuzu saygılarımla bilgilerinize arz ederim.” Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri