Skip to main content

Kesk, barış açıklamasında bulundu

Muş Haber Fotoğrafı

Kamu Emekçileri Sendikası Muş Şube Başkanlığı, basın toplantısıyla savaşın durdurulmasını istedi. Yapılan basın açıklamasında: “Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. İkinci Dünya Savaşının bitimiyle başlatılan barış günü geleneğinin 65. Yılını idrak ediyoruz. Ancak ne var ki insanlığın geride bıraktığımız bu 65 yıl boyunca barış yönünde önemli bir gelişme gösterdiğini söylemekten hâlâ çok uzağız. Bu 65 yılın muhasebesi bizlere insanlığın karanlık yönlerini ve bu yönün en zalim yüzü savaş gerçeğinden kurtulamadığımızı gösteriyor. Dünyanın yakın tarihi aklın kabullenemediği, vicdanları parçalayan savaşlarla, katliamlara sahne olmuştur. 65 yıl boyunca insanlık bir yandan geçmiş savaşların izini silmeye, yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan yeni savaşlarla yüzleşti.

20 Yüzyıl boyunca yaşanan Vietnam’da, Kamboçya’da, Afrika’da, Filistin’de, Bosna’da dünyanın birçok bölgesinde yaşanan savaşların ağır yükünü hem vicdanımızda hem de kaybettiğimiz milyonlarca insanda taşıyoruz. 21. Yüzyıl’da insanlık bir yandan barış mücadelesini sürdürürken bir yandan 1 milyar insan açlıkla savaşıyor. 6 milyar nüfusa rağmen sadece 1 milyar insan insanca koşullarda yaşıyor. Küresel kapitalizm bu sorunların üstesinden gelmek bir yana, kendi bekâsını sürdürmek için bir kez daha savaşa tutunuyor. Çünkü küresel şirketler için savaş karlı bir sermaye birikim aracı. Silahlanmaya yılda bir kaç Trilyon doların üzerinde para harcanıyor. ABD önderliğinde emperyalist ülkeler dev savaş bütçeleriyle silahlanmayı sürdürüyor. Türkiye’de bu silahlanma yarışının süper liginde yer alıyor. Türkiye Dünyada silaha en çok para harcayan ilk 5 ülke arasında. Savaşlar, Irak’ta, Afganistan’da, Somali’de, Filistin’de can almaya devam ediyor. Bunun en somut örneğini İsrail’in Mavi Marmara baskınında sivillere yönelik şiddetinde de gördük, yaşadık. Barış bizim için çok daha önemli, çok daha sıcak bir konudur. Çünkü Türkiye de yukarıda saydığımız örneklerde olduğu gibi bir savaş coğrafyasıdır. Hepimizin hafızasında, bireysel tarihinde bu savaş canavarının açtığı bir yara, bir iz mutlaka vardır. İşte Kürt Sorunu’nu savaşla “çözme” hırsının canından ettiği kırk binin üzerinde insanımızın hatırası ortada durmaktadır.

Bu savaşta yaralanmış, sakat kalmış, psikolojik travmalara mahkûm edilmiş on binlerimiz bizlere savaşın insanlık dışı yüzünü gösteren canlı ibret belgeleri olarak aramızda yaşıyorlar. Çocuklarını yitirmiş ana-babalar, kardeşler, eşler ve yetimlerle bu sayı neredeyse milyona yaklaşıyor. Hiçbir mezarlığımız yok ki savaşta yitirdiğimiz bir bedenimiz yatmasın. Bugün buradan dünyanın barış içinde yaşamak isteyen sıradan insanları olarak haykırıyoruz. Savaşı durdurun, savaşı durdurun, savaşı durdurun. Barış adına her fırsatı, her zemini değerli buluyoruz. Bu nedenle mevcut “eylemsizlik kararını” önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Operasyonların ve tutuklamaların durdurulması, diyalog yönünde bir adım atılması için bir kez daha bir eşikteyiz. Şimdi zaman cesur davranma zamanı. Geride bıraktığımız onlarca yıl savaşın, ötekileştirmenin, inkâr ve imha politikalarının bir işe yaramadığını kanıtladı, şimdi artık çözüm için hiç denenmeyeni barış’ı deneme zamanı… Barış, hemen şimdi! Yaşasın emek, barış ve demokrasi mücadelemiz!” denildi.
 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri