Eskiden su değirmeni olarak kullanılan değirmenler, şimdilerde ekmek unu yapımı amacıyla kullanılıyor.
Bu yıl ilkbahar yağışları ile birlikte büyük bir verim yaşanan buğdayın hasat edilmesinin ardından vatandaşlar değirmenlere akın etmeye devam ediyor. Tarihi çok eskilere dayanan değirmenler, son yıllarda un öğütme amacıyla kullanılıyor. Kışlık tandır ekmeği için un hazırlamak isteyen vatandaşlar ile tandır ekmeği sahipleri bu değirmenlerde buğdaylarını öğüterek ekmek unu elde ediyorlar.
Bölgemizde sayısı az olan ve ilimizde sadece bir tane olan kepekli un değirmeni, şu sıralar işleri yetiştirebilmek için 24 saat süreli mesai yapıyor. Kepekli unun daha sağlıklı olduğunu düşünen vatandaşlar tarafından tercih edilen değirmen önünde vatandaşlar uzun kuyruklar oluştururken değirmen çalışanları yemek ve kısa dinlenme araları dışında çalışmalarını sürdürüyorlar. İl ve ilçe merkezi ile köylerde ikamet eden vatandaşlar, öğütmek istedikleri buğdaylarını teneke veya çuvallara doldurduktan sonra traktör veya at arabası ile değirmene getiriyorlar.
Burada sıraya giren vatandaşlar, uzun süren öğütme işlemlerinin ardından elde ettikleri unlarını depolayarak kışlık tandır ekmeği yapımında kullanıyorlar. Değirmene gelen vatandaşlar aile nüfuslarına göre ayırdıkları buğdaylarının bir yıl boyunca ekmek yapımına yeteceğini belirttiler.
Köylülerin tamamı tandır ekmeği yapıyor Seker Fabrikası yakınında bulunan ve ilimizde tek olan değirmenin sahibi Ercan Korkmaz, doğal ve lezzetli olan tandır ekmeğinin köylülerin tamamı tarafından tercih edildiğini ifade etti. Buğday hasadını tamamlayan vatandaşlar ile tandır ekmeği fırınlarının buğdaylarını öğütmeye geldikleri belirten Korkmaz, işlerin yoğunluğu nedeniyle vardiya usulü çalıştıklarını söyledi. Korkmaz konuşmasında: İl merkezinde kepekli un çıkaran sadece bizim değirmen olduğu için işlerimiz yoğun. Vatandaşlar kepekli unun daha sağlıklı olduğunu düşündükleri için bizi tercih ediyorlar. Buraya vatandaşlar traktör römorklarına veya at arabalarına yükledikleri buğdaylarını getirirler. Yoğunluk olduğu için sıraya giriyorlar. Vatandaşlar öğütme sırasında kendileri de çalışıyorlar, ancak bu şekilde işleri yetiştirebiliyoruz.
3 kardeş beraber 24 saat boyunca çalışıyoruz. Günde ortalama olarak 350-400 teneke buğday öğütüyoruz. Eskiden bu değirmen su ile çalışırdı şimdi ise elektrikle çalışıyor. Değirmende iki tane ağırlığı çok fazla olan ve büyük ebatlarda öğütme taşlarımız var. Bu taşlarda bazen çekiçle kanallar açıyoruz ki buğday takılmadan öğütülsün. İstediğimiz ayarda kepekli un elde edebiliyoruz.
Bu taşları 15 günde bir taşlıyoruz ifadelerine yer verdi. Kepekli un hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı Değirmende un öğütmeye gelen Azıklı Köyü sakinlerinden Celal Bıçkı, kepekli unun daha lezzetli ve daha sağlıklı olması nedeniyle bu değirmeni tercih ettiklerini ifade etti. Köyden 60 teneke buğday ile geldiğini belirten Bıçkı, öğüttükleri buğdaydan elde ettikleri unla bir yıllık tandır ekmeği ihtiyacını karşılayacaklarını ifade etti. Bıçkı tandır ekmeğinin tadı ve sağlıklı olması nedeniyle herkes tarafından tercih edildiğini sözlerine ekledi. Değirmene gelen tandır ekmeği fırını sahipleri de ekmek yapımında sadece kepekli un kullandıklarını belirttiler.
Müşterilerin de kepekli undan yapılan tandır ekmeğini tercih ettiklerini sözlerine ekleyen fırın sahipleri, kepekli un kullanmaya başladıktan sonra müşteri sayısında ciddi bir artış olduğunu vurguladılar. Fırın sahipleri ayrıca burada öğütülen buğdaydan elde edilen unların Bursa, Kocaeli, İstanbul gibi illerde ikamet eden Muşlulara da gönderildiğini ve onların da tandır ekmeği geleneklerini sürdürdüklerini belirttiler.
Muş Ovası Gazetesi