Skip to main content

Kadın çatısı derneğinden valiye ziyaret

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Kadın Çatısı Derneği, Muş Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü Çocuk İstismarına Dur De adlı Sabancı Vakfının Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamındaki projeye ilişkin Vali Seddar Yavuza ziyarette bulundu.

Proje hakkında Vali Yavuza bilgi veren dernek yetkilileri, yaptıkları çalışmalar kapsamında geçen yıl 46 rehber öğretmene Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı uyguladıklarını bununla birlikte 4 bin 200 kız çocuğuyla çocuk yaşta evliliğin zararları ve çocuk hakları üzerine atölye çalışması yaptıklarını söylediler. Proje kapsamında 300 veliye çocuk yaşta evliliğin zararları ve toplumsal cinsiyet rolleri seminerleri verildiğini de belirten dernek yetkilleri Bu proje kapsamında onlarca kız çocuğunun okula devam etmesi sağlandığını da ifade ettiler.

Derneğin gönüllü avukatı Ruken Güven, proje hakkında yaptığı açıklamada, Geçen yıl yapılan projenin sonunda oldukça olumlu sonuçlar elde ettik. Değerlendirme uzmanlarımızın yapmış olduğu araştırma sonucunda 16 hafta süren KİHEP eğitimini başarıyla tamamlayan rehber öğretmenler altı ay süresince bağlı bulundukları veya görevlendirildikleri okullarda 10-18 yaş grubundaki 4000den fazla kız çocuğu ile Kız Çocuklarının İnsan Hakları ve Erken Evliliğe Dair Atölye Çalışmasını gerçekleştirdi. KİHEP sonrası öğretmenlerin kendilerini bilgili ve konuya hakim hissetmeleri, toplumsal cinsiyet farkındalığı ve kız çocukları ile kurdukları ilişkileri olumlu anlamda etkiledi. Atölye çalışmalarını daha kolaylıkla ve özgüvenli bir şekilde tamamlamalarını sağladı. Bu bağlamda proje faaliyetlerinin önce rehber öğretmenlere KİHEP eğitimi verilmesiyle başlaması sonrasında ise bu öğretmenlerin kız çocuklarıyla atölye çalışmaları yürütmelerinin sağlandığı vurgulandı dedi.

Çocuklar ile ilgili yaptıkları araştırmalara değinen Güven, Ayrıca 4200 kız çocuğuna uygulanan atölye çalışmasının sonucunda Çocuk olarak hangi haklara sahip olduğumuzu biliyorum diyenlerin oranı yüzde 99, Çocuk evliliklerinin suç olduğunu biliyorum diyenlerin oranı yüzde 98, İnsan hakları kavramının ne olduğunu biliyorum diyenlerin oranı ise yüzde 98 olmuştur. Toplumsal cinsiyet algısı ve çocuk hakları ile ilgili kız çocuklarının yüzde 97,4ü kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu fikrine katılmaktadır. Kız çocuklarının yüzde 98,2si 18 yaşını tamamlayana kadar herkesin çocuk olduğunu ve %95,4ü eğitime devam etmenin ve ileride iyi bir iş sahibi olmanın kendisi için önemli olduğunu düşünmektedir. Atölye çalışmalarının değerlendirilmesi sırasında alınan cevapların büyük kısmı (%90,8) atölye çalışmalarının bilgilendirici olduğunu gözler önüne sermiştir. Sonuç itibariyle projemiz, amaçladığımız doğrultuda çok olumlu sonuçlar vermiştir ifadelerini kullandı.

Güven, ziyaretle ilgili Vali Yavuz ile birlikte projenin devamının önemli olacağı sonucuna vardıklarını, Sabancı Vakfının desteği ile projenin tüm hızıyla devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Muş Kadın Çatısı Derneğinden Zehra Aktaş da Kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışma yürütmesinin önemine değinerek, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın azalması ve mevcut durumun iyiye gitmesine destek olunmalıdır. Muş valiliğimizle çocuk yaşta evlilikle ilgili ortak çalışma yapıyor olmak bizler için oldukça kıymetlidir. Bunca kadının ve kız çocuğunun hayatı söz konusuyken kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği yapmaları hayati öneme sahiptir dedi.

Vali Seddar Yavuz da yaptığı konuşmada Kadına yönelik şiddetin ve çocuk yaşta evliliğin meşru görülecek bir tarafı yoktur. Biz şiddetle arasına mesafe koyan her sivil toplum örgütü ile çalışmaya hazırız. Biz devlet olarak çocuk evlilikleri ve kadına yönelik şiddet gibi sorunların önünü almakla yükümlüyüz. Şiddet toplumumuzda çok yaygınlaştı. Aile içinde psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalan çocuklar, şiddete daha meyilli oluyorlar. Ailelerinde gördükleri şiddeti zihinsel olarak normalleştirip ileriki yaşlarında kendi hayatlarında şiddet dolu eylemlerle bunu yansıtırlar. Muş’taki STK ve derneklerin günümüz Türkiye’si koşullarını da dikkate alarak her türlü şiddete karşı olduklarını deklare etmeleri gerekir. Sizlerin yürüttüğü çalışma, çok kıymetli. Bu konuyla ilgili elimizden geleni yapacağız. Muş için sorunları hep beraber çözmemiz gerekir. Muş neden çok iyi bir yer olmasın ki bunun önünde bir engel yok yeter ki bölgede istikrar olsun diye konuştu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri