Skip to main content

İtfaiyeden soba ve baca uyarısı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Belediyesi İtfaiye Müdürü Fatih Eser, havaların soğuması ile birlikte soba ve kalorifer kullanımının başladığını ve bu kapsamda vatandaşların baca temizliği başta olmak üzere, yangın konusunda vatandaşlara dikkatli olmaları hususunda uyarıda bulundu.

Muş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri kış mevsimine girilmesiyle birlikte yangın riskinin arttığını belirterek, uyarılarda bulunuyor. Havaların soğumasıyla çok sayıda evde sobaların kurulduğunu ve kaloriferlerin yakıldığını kaydeden Fatih Eser, Uzun süredir temizlenmeyerek kurum bağlayan bacalar is ve dumanı iyi çekmediği için risk oluşturuyor. Özellikle rüzgarlı günlerde içeriye doğru sızan gazlar nedeniyle yaşanabilecek faciaların önüne geçebilmek amacıyla bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Soba ve kalorifer bacalarının temizletilmesi konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olması büyük önem taşıyor. Baca temizliği; şehrimizdeki hava kirliliğinin önlenmesinde ve daha ekonomik ısınmada önem taşıyor. Yılda en az bir kez bacalar temizlenmelidir dedi.

İtfaiye müdürlüğü bünyesinde baca temizlenmesi için eğitimli personellerin bulunduğunu ve vatandaşların başvurmaları halinde baca temizliği yaparak gerekli önlemlerin alınmasında yardımcı olacaklarını kaydeden Eser, Temizlenmeyen bacalar çok büyük tehlike arz etmektedir dedi.

Sobalardan dolayı çıkan yangınlara dikkat edilmesi huşunda da uyarılarda bulunan Eser şöyle konuştu; Soba üstten tutuşturulmalı ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapılmamalı. Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalı. Üsten yakılan sobaya sönme aşamasına doğru veya yatmadan önce yanmanın sürmesi için üsten kesinlikle kömür ilavesi yapılmamalı. En çok karbon monoksit zehirlenmesiyle can kayıpları bu ölümcül hatadan kaynaklanmaktadır. Soba kazanlarını değiştirme işlemi sırasında yanmış küllerin ve kurumların mutlaka sönmüş olmasına dikkat edilmeli, kovaların merdiven dairesi, odunluk, baraka gibi yerlere bırakılmaması, rüzgarlı ve poyrazlı günlerde kovanın tam sönmüş olduğundan emin olunması ve açık bir alana bırakılması gerekir.

Kış aylarında elektrik kullanımının arttığına da dikkat çeken Eser, Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde tehlikeli hale gelebiliyor. Isınma amaçlı kullanımlarda kısa devre olması durumunda yangınlar çıkabiliyor, bu yangınların sonucunda yaralanma, maddi kayıplar olduğu gibi maalesef can kayıpları da yaşanabiliyor. Isınma amaçlı kullanılan elektrik sobalarının gece yatarken açık bırakılması sonucu çok sayıda yangın çıkmıştır. Yapılan hataların başında elektrik sobası, televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi birçok aletin fişinin prize takılı olması gelmektedir. Muşluların bu konuya dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca fişin prize tam olarak takılmaması da elektrik kontağına neden olmaktadır dedi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri