Skip to main content

İşte kuraklığın resmi..

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta etkili olan kuraklık sebebiyle vatandaşlar hayvanlarının su ihtiyacını karşılamakta güçlük çekiyor. Hayvanlarının her yıl yaz mevsiminde su ihtiyacını Zirink Deresi’nden karşılamak zorunda kalan ancak derenin kuruması sebebiyle zor durumda kalan köylüler, hayvanlarını Varto Deresi’ne götürüp su içiriyorlar.

Kış mevsiminde yeterli yağışın olmaması ve yaz mevsiminin oldukça kurak geçmesi sebebiyle derelerin kurumasından dolayı hayvancılık yapan vatandaşlar zor bir yaz mevsimi geçiriyorlar. Hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için daha uzak mesafelere gitmek zorunda kalan vatandaşlar, son yılların en kurak yaz mevsiminin yaşandığını söylediler.

Her yıl köyün içerisinden geçen Zirink Deresi’nde hayvanlarına su içiren Varto’nun Kayalık köylüleri, kuraklık sebebiyle üç kilometre ötedeki Varto Deresi’ne hayvanlarını götürmek zorunda kalıyorlar. Kuraklığın oldukça etkili olduğunu ve sıcaktan hayvanların da bunaldığını söyleyen köylüler, “Köyümüzün yakınındaki derenin kuruması sebebiyle üç kilometre ötedeki Varto Deresi’ne hayvanları götürmek zorunda kalıyoruz. Günde en az dört defa hayvanlar suya götürülüyor” şeklinde konuştular.

Çobanlık yapan Seyithan Koca simli vatandaş, “Sıcaklar hayvancılığı olumsuz yönde etkiliyor. Her yıl su problemi yokken bu yıl su önemli bir problem oldu. Üç kilometre yol kat ederek hayvanları suya götürüyoruz. Varto Deresi’nde de su seviyesi oldukça azalmış durumda ama hayvanlarımız su ihtiyacını karşılayabiliyor” diye konuştular.

Hayvan sahiplerinden Fesih Tan isimli vatandaşta, kuraklığın ürkütücü boyutlara ulaştığını belirterek, böyle kurak bir yaz mevsimine hiç rastlamadığını söyledi. Hayvanların susuzluk çekmemesi için gün içerisinde sürekli Varto Deresi’ne götürülerek su içirildiğini söyleyen Tan, yaz mevsiminin bitip yağmurların başlamasını dört gözle beklediklerini kaydetti.

Dereler Kurudu Sondajla Tarla Suluyorlar

Muş’ta derelerin kuruması sebebiyle tarlalarını sulayamayan Korkut ilçesine bağlı Kapılı köylüleri, sondaj vurarak sorunlarını çözmeye çalışıyorlar. Her tarlada sondaj vurularak çıkarılan su ile tarlalarını sulamak zorunda kalan vatandaşlar kuraklığın oldukça etkili olduğunu vurguladılar. Kapılı Köyü Muhtarı Liyaddin Çağlayan, “Kuraklık sebebiyle köyümüzde büyük sıkıntı yaşanıyor. İçboğaz Deresi’nin kuruması sebebiyle tarlalar sulanamayınca vatandaşlar tarlalarında sondaj vurmak zorunda kaldı. Köyde tarım yapan herkes tarlasında sondaj vurmak zorunda kaldı. Kuraklık çok ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Şu ana kadar yaklaşık olarak 100 tane sondaj çalışması yapılmıştır. Bir sondajın maliyeti yaklaşık 2 bin 500 YTL’dir. Bu da çiftçilerin ekonomik olarak etkilenmesine sebep olmuştur” diye konuştu.

 Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri