Skip to main content

İnsan hakları günü ile ilgili basın açıklaması

Muş Haber Fotoğrafı

Açıklamada; “Memur-Sen olarak, insanın en değerli haklarından biri olan yaşam hakkının sona erdirildiği savaşların durmasını, emperyalistlerin işgal ettikleri topraklardan çekilmesini, masum insanların katledilmesinin son bulmasını istiyoruz” denildi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü, aynı zamanda İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü’dür. Kamuoyunda genellikle ‘İnsan Hakları Günü Kutlanıyor’ ifadesi kullanılır. Ancak, dünyada bu kadar insan hakları ihlali yaşanırken ‘kutlama’ kavramının yerine oturmadığı görülüyor. En büyük insan hakkı ihlali ‘yaşam hakkı’nın ortadan kaldırılması ve işkencedir. Bu kapsamda en çok insan hakkının ihlal edildiği, insanların yok edildiği, bağımsızlığının ve özgürlüğünün elinden alındığı ve işkenceye uğradığı savaşlardır.

Bugün ABD ve Onun işbirlikçileri Irak ve Afganistan’da kadın, çocuk, yaşlı demeden yüz binlerce insanı öldürmekte, böylece insanların en değerli olan yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. Aynı zulmü İsrail Filistin’de sürdürmekte, her gün çocuk katliamlarına bir yenisini eklemektedir.

Memur-Sen olarak, insanın en değerli haklarından biri olan yaşam hakkının sona erdirildiği savaşların durmasını, emperyalistlerin işgal ettikleri topraklardan çekilmesini, masum insanların katledilmesinin son bulmasını istiyoruz.

İşkencede en az yaşam hakkı ihlali kadar büyük bir ihlaldir. ABD’nin dünyanın gözleri önünde Guantanamo’da sistematik devlet terörünü ve işkencesini sürdürmesi kabul edilemez, Konfederasyon olarak tüm dünyaya bu insanlık ayıbının yaşandığı kampın kapatılması çağrısında bulunuyoruz.

Avrupa’da ırkçı akımların artış gösterdiği gözlemlenmektedir. İnsan yaşamını hiçe sayan ırkçı saldırılar sonucunda vatandaşlarımızın evleri yakılmış, çok sayıda insan ölmüş ve yaralanmıştır. En son olarak Fransa’da bu ırkçı akım Müslüman mezarlıklarına saldırmaya kadar işi götürmüştür. Bütün dünya ve Avrupa bu tür ırkçı akımların ve saldırıların önüne geçmelidir, aksi takdirde bu caniler insan yaşamını hiçe saymaya devam edeceklerdir.

Bu bağlamda, AİHM’nin başörtüsüyle ilgili verdiği son kararlar, parti kapatma davalarında çifte standart uygulaması, insan hakları ihlallerine zemin hazırlamaktadır. İnsan hakları ihlallerini önlemek için kurulan bir Mahkemenin bizzat ihlallerinin odağı haline gelmesi, ‘ya tuz kokarsa’ sözünü hatırlatmaktadır.

Türkiye’de eğitim, çalışma hayatı, güvenlik ve sağlık alanları başta olmak üzere insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Başörtülü kızlara üniversitelerin kapıları kapatılarak en temel hakları olan eğitim hakları ellerinden alınmaktadır. Kamuda kılık kıyafet dayatması getirilerek insanların çalışma hakkı engellenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinden atılan subayların yargıya gitme hakları engellenmektedir.

Bunların yanında insanın emeğinin karşılığını alamamasının da bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz. Bugün eşit işe eşit ücret ilkesinin tam anlamıyla uygulanmaması nedeniyle çalışanların büyük bir bölümü emeğin tam karşılığını alamamakta, Anayasa’da angarya yasak olmasına rağmen bazı kurumlarda fazla mesai ücretinin karşılığı ödenmemektedir. İdarecilerin keyfine göre adil olmayan sicil notları tutulmaktadır. Bütün bunlar kişinin yaşamını ve geleceğini olumsuz etkilemektedir.

Türkiye’de işkence vakalarının devam ettiği zaman zaman basına yansımaktadır. Terörle mücadele ederken terörist ile bölge halkı birbirinden ayırt edilmeli, şiddet ve işkenceye karşı ‘sıfır tolerans’ politikası izlenerek işkence yapanlara karşı en sert önlemler alınmalıdır. Bu anlamda kolluk güçlerinin keyfi tutum ve davranışları son bulmalıdır.

Memur-Sen olarak, örgütlenmenin engellenmesini de bir insan hakkı ihlali olarak görüyoruz. Bu çerçevede toplu sözleşme ve grev hakkının verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca son süreçte demokratik devlet tanımı, yargının Anayasayı da ihlal eden kararlarıyla yargı devletine dönüşmektedir. Bunun için yapılması gereken ise iktidar ve muhalefet partilerinin ortak akılda buluşarak; demokrasiden, sivilleşmeden ve özgürleşmeden yana yeni bir Anayasa’nın yapılmasını sağlamaktır.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri