İlkbahar mevsimi ile birlikte Muş Ovası ve çevresindeki dağlarda yetişen doğal bitkiler vatandaşlar tarafından toplanıyor.
İlkbahar mevsimi ile birlikte yetişmeye başlayan doğal bitkiler vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Muşta doğada kendiliğinden yetişen kenger, spidak, parpar ve gülbahar bitkilerini toplamak için vatandaşlar büyük çaba gösteriyorlar. Dağlık bölgelerde ve Muş Ovasında yetişen doğal bitkileri toplayarak satan veya yemek yapmak için kullanan vatandaşlar özellikle hafta sonlarını arazide dolaşarak geçiriyorlar. Uzun geçen kış mevsiminin ardından hem piknik yapan hem de şifalı bitkileri toplayan vatandaşlar, yeşile bürünmüş doğada güzel görüntüler oluşturuyorlar.
İlkbahar mevsiminde doğada yetişen şifalı bitkileri toplayarak yemek yaptıklarını söyleyen Gülten Taşcı isimli kadın, Kış mevsiminin ardından doğada kendiliğinden yetişen bitkiler var. Kenger ve spidak bu bitkiler arasında ilk olarak yetişmeye başlayanlardır. Yaklaşık bir ay gibi kısa bir ömrü olan bu bitkileri toplayarak yemek yapıyoruz. Biz bu bitkileri toplarken oldukça güzel vakitte geçiriyoruz. Çünkü kış mevsiminin ardından hem doğaya çıkma imkanı buluyoruz, hem piknik yapıyoruz, hem de para harcamadan yemek yapacak malzemeyi temin ediyoruz. İlk olarak yetişen kenger ve spidakın yemeği çok lezzetli olmakla birlikte aynı zamanda şifalıdır. Spidakı kurutup kış mevsimi için saklıyoruz. Bu bitkiyi bulgur pilavının içine katıyoruz, çorbasını yapıyoruz veya yumurtalı kavurmasını yapıyoruz. Kengeri de aynı şekilde bir çok şekilde yemek yapıyoruz şeklinde konuştu.
Ramazan çelik isimli vatandaş da topladıkları şifalı bitkileri satarak para kazandıkları söyledi. Çelik, İlkbahar mevsiminde çok sayıda işsiz vatandaş doğal bitki toplayarak satıyor. Bu bizim için önemli bir geçim kaynağı olmuş. Her yıl ilkbahar mevsiminde dağlardan doğal bitki toplayıp satarak para kazanıp geçimimizi sağlıyoruz dedi.
Muş Manşet Gazetesi


