İlimizde bağcılığın geçmişi 1920´li yıllara dayanıyor.
O dönemde insanların daha çok kendi ihtiyaçlarını karşılamak için başlayan bağcılık faaliyetleri, zamanla azalmaya başladı. İlimizin üç tarafını çevreleyen bağlarda faaliyetler büyük oranda durmuş iken 1996 yılında yeniden canlılık başladı. O dönem Valilik tarafından başlatılan desteklemeler kapsamında vatandaşlara fidan, tel örgü, çimento gibi desteklemelerde bulunuldu.
Bu desteklerden faydalanan bağcılar arasında ilk olarak faaliyete başlayanlar İncebel Bağları sakinleri oldu. Bağ evlerinin yapımına başlayan vatandaşlar, ardından üzüm çubukları ve meyve fidelerini dikmeye başladılar. 3 bağ eviyle başlayan bağcılık faaliyetleri, o günden bu zamana kadar giderek arttı.
Başta İncebel, Mongok, Mehmetcan, Kale, Karaağaç, Pamukluk mevkiinde kurulan bağ sayısının bu gün 500´e ulaştığını söyleyen Kale Bağlarında bağ sahibi Celal Toplu, bir eşinin Fransa´nın Nice kentinde olan Muş üzümü yanında elmasından güz armuduna, kaysıdan şeftaliye kadar onlarca çeşit meyve yetiştirilmeye başlandığını belirtti.
Toplu ayrıca, bugün artık birçok bağ sahibi bağından aldığı üzüm ve meyveleri satarak gelir elde etmeye başladığını söyledi. Doğa Yeniden Canlandı Bağcılık faaliyetlerinin başlamasıyla doğanın adeta canlandığını ifade eden Hasan Bildik adlı bağcı,şehir hayatından sıkılan vatandaşlar için bağların adeta bir nefes alma merkezi olduğunu ifade etti. Bağcılığın şehir merkezinin etrafında bulunan dağ eteğindeki bağcılığın yanında Karaağaçlı Beldesi ve birkaç köyde de geliştiğini belirten Hasan Bildik, bağlar yapılmadan önce buralarda üzüm asmaların ve var olan ağaçların bakımsızlıktan yok olduğunu ifade etti.
Bildik, bağcılığın gelişmesi ile koruma altına alınan arazilerdeki eski meyve ağaçlarının köklerinden gelişmeye başladığını, bu ağaçların başında alıç, yabani armut yetiştiğini ifade etti. Mehlem ağaçlarının da yetişerek şimdi bu alanların adeta bir ormana dönüştüğünü söyleyen Bildik, artık günümüzdeki bağ evlerinin dubleks, tripleks şeklinde lüks villalar yapılmaya başlandığını belirtti. Bu bağların hepsinin il merkezinden en fazla 1-4 kilometre uzaklıkta olduğunu da söyleyen Bildik, bağların şehirle bütünleşmiş durumda şehre de ayrı bir güzellik kattığını söyledi.
Muş Ovası Gazetesi