Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından İlahiyat/İslami İlimler müfredatına müdahale edildiği yönünde medyada son zamanlarda çeşitli tartışmaların yer almasının ardından Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polatın da aralarında bulunduğu ilahiyat kökenli rektörler tarafından ortak bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin takviye edilerek dönemlere yayılması dışında müfredata herhangi bir müdahalede bulunulmadığı ifade edildi.
Rektörlerin ortak basın açıklaması aşağıya çıkartılmıştır: Son günlerde çeşitli medya organlarında yeniden gündeme gelen ve ilahiyat/İslami ilimler fakültelerinin müfredatını tartışma konusu yapan haberler bağlamında aşağıdaki hususların kamuoyu ile paylaşılmasını uygun bulduğumuzu ifade etmek isteriz:
Söz konusu fakültelerle ilgili bundan iki yıl kadar önce bahis konusu edilen müfredat değişikliği tartışmalarının bugünlerde yeniden canlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Zira 24 Temmuz 2015 tarihinde YÖK tarafından ilgili rektörlüklere gönderilen yazı, bir müfredat değişimini veya bazı derslerin kaldırılmasını gerekli kılmamaktadır.
2. İlk günden itibaren YÖK tarafından ilahiyat fakültelerinin dekanlarıyla da görüşülerek yapılan müfredat çalışmaları ve yukarıda kendisine atıfta bulunulan Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı, herhangi bir alanın derslerini azaltmak ya da kaldırmak amacından ziyade Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin daha verimli işlenmesini hedeflemektedir. Nitekim bu yılın Mayıs ayında Bayburtta gerçekleştirilen 22. İlahiyat Fakültesi Dekanları Toplantısı sonuç bildirgesinde söz konusu fakültelerde Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin niteliğini arttırmak için gerekli tedbirlerin alınması hususunda fikir birliğine varılmıştır. Kaldı ki müfredata eklenecek derslerde zorunlu ya da seçmeli yeni dersler ihdas edilmesi noktasında fakülte kurulları ve senatoların yetkileri ellerinden alınmış değildir.
3. Başka hiçbirine değil, yalnızca ilahiyat müfredatına müdahale edildiği şeklinde ileri sürülen iddialar öncelikle doğru değildir; çünkü aranılan yetkinliği sağlayıp sağlamama açısından diğer müfredat programlarına olduğu gibi ilahiyat müfredatına da YÖKün mevzuat çerçevesinde müdahale hakkı ve yetkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde bu iddia, YÖKün son dönemde ilahiyat fakültelerine bakışı göz önüne alındığında insaf ölçüleri ile de bağdaşmamaktadır.
4. Selefî, Vehhâbî, IŞİD yanlısı bir perspektifin ilahiyat müfredatına hâkim kılınmaya çalışıldığı yönünde akademi dışında seslendirilen ve hakikat ile bağdaşır hiçbir yanı bulunmayan bazı iddialar, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar itibarı ile son derece talihsiz ifadelerdir. Üstelik bu iddialar söz konusu fakültelerde görevli seçkin bilim insanlarını da zan altında bırakmaktadır. Yukarıdaki kavramların akademik özgürlükler çerçevesinde tanınması, tanımlanması, tartışılması ve haklarında fikir beyan edilmesi ayrıdır, ilahiyat fakültelerinin bu kavramların taraftarı ya da karşıtı şeklinde kategorize edilmesi ayrıdır. Akademik birimler bir fikrin taraftarı ya da karşıtı olarak örgütlenen yapılar değildir. Kaldı ki ilahiyat fakültelerinin mezkûr akımları üreten bir ilim geleneğine sahip olduğunu ileri sürmek Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamaktadır.
5. Temel İslam Bilimleri Bölümünde kaliteyi önceleyen bir çalışmayı diğer bölümlerin müfredat dışına çıkartılması şeklinde bir algıya dönüştürmek ve ilahiyat camiasında ayrışmalara yol açabilecek haksız ithamlarda bulunmak, en başta ilahiyat fakültelerine zarar verecektir. Söz konusu tartışmaların bilimsel mahfillerden uzak zeminlerde yapılmamasını ve eğitim-öğretimin başladığı bugünlerde akademisyenlerin, öğrencilerin ve kamuoyunun suni gündemlerle meşgul edilmemesini temenni ediyor, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılının öğrencilerimize, velilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz.
Ortak basın açıklamasında imzası yer alan rektörler ve bağlı oldukları üniversiteler şunlar: Prof. Dr. Ahmet AĞIRAKÇA, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Fethi Ahmet POLAT, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Nihat DALGIN, Sinop Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Salih KARACABEY, Bozok Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Selçuk COŞKUN, Bayburt Üniversitesi Rektörü
Muş Manşet Gazetesi


