Skip to main content

İl ekonomisine katkısı büyük

Muş Haber Fotoğrafı

  Ekonomisinin önemli bir bölümü tarıma dayalı olan ilimizde ilkbahar mevsimi ile birlikte ekimi yapılan karpuz ve kavunların hasadı devam ediyor. Genellikle Diyarbakır, Batman, Mardin gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden gelen çiftçiler tarafından yetiştirilen ürünler, aynı zamanda market ve manavlarda satışa sunuluyor.

Seyyar tezgahlarda da satışa sunulan karpuz ve kavunlar ilimiz ekonomisine büyük girdi sağlıyor. İlimizde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yapan 100´e yakın Güneyli çiftçi, Pazar ve su sorununa rağmen her yıl ilimizde ekim yapıyorlar. Mardin´den gelen Zafer Kamçı´ da ailesiyle birlikte üretim yapan çiftçilerden 10 yıldır Muş´a geldiğini ve buranın karpuz ve kavununun çok lezzetli olduğunu ifade eden Kamçı, ilk hasadı yaptıklarını söyledi. Karpuzun kilosunu 75 kuruştan sattığını ifade eden Kamçı: Yaklaşık 10 yıldır karpuz ekimi için Muş´a geliyoruz. Buradan kazandığımız para ile kışı geçirip yazın yine Muş´a geliyoruz. Bu yıl ilk ürünlerimizi almaya başladık.

Ancak ikinci hasat şimdiden umutluyuz, inşallah beklediğimizi ve umut ettiğimizi kazanacağız. Geçen yıl ürünümüz tarlada kalmıştı ve para etmemişti. Memleketimize dönecek paramız bile kalmamıştı. Bu yılda yine Mardin´den gelip Muş´un Mercimekkalle civarında 150 dönüm arazide kavun ve karpuz ekimi yaptık dedi. En Azında Borçlarımızı Kapattık Şu ana kadarki satışla borçlarını kapattıklarını, ikinci satış dönemiyle kara geçeceklerini ifade eden Kamçı: 7 kişilik nüfus ile ekim yapıp bugün ürün almaya başladık. Kavun daima karpuzdan yüksektir. Mardin, Batman, Van, Şırnak, Erzincan, Erzurum´dan dahi gelip toptan alıyorlar. Emeğimizin karşılığı ile en azında borçlarımızı kapattık. Şimdi ise kar ediyoruz diye konuştu. Vatandaşlar Fiyat ve Lezzetinden Memnun Muş´un karpuz ve kavununun çok lezzetli olduğunu söyleyen vatandaşlardan Mehmet Varlı ise: Biz Muş´un karpuz ve kavunu çıkana kadar dışarıdan, özellikle Adana ve Diyarbakır´dan gelen ürünleri tüketiyoruz. Manav ve marketlerin yanı sıra tezgahlarda da satılan kavun ve karpuzlar gerçekten çok lezzetli.

Yerli ürün çıkınca tabi fiyatlar da düşüyor ve bu biz alıcıları memnun ediyor. Havanın da sıcak olmasıyla özellikle karpuz tüketimi çok. Ben iki veya üç günde bir 5-6 tane karpuz alıyorum ve gerçekten çok lezzetli dedi. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri