Skip to main content

Hayvanları havasızlıktan telef oldu

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Merkeze bağlı Şenova köyünde, hayvanlarını havasız yere koyan çiftçi, 22 hayvanın telef olmasına neden oldu. 30 yıldan buyana çobanlık yaparak sağlayan Kerem Can isimli vatandaşın, çobanlıktan biriktirdiği paralar ile aldığı 22 hayvanı telef oldu. Hayvanları hava almayan bir barınağa bırakan Kerem Can “ben bu hayvanların geliri ile 5 çocuğumu okutuyordum. Keşke hayvanlar ölmeseydi ben ölseydim” dedi.  
 
30 yıldan buyana çobanlık yapan 40 yaşındaki Kerem Can isimli vatandaş hayvanlarının telef olması sonrasında bunalıma girdi. Şenova Köyünde altı çocuğu ile çobanlık yaparak yaşamını sürdürmeye devam eden Kerem Can’ın çobanlıktan biriktirdiği para ile aldığı 22 hayvanı telef oldu. Şenova Köyünde oturan ve hiçbir geliri olmayan Can ailesinin reisi Kerem Can 30 yıldır kendi köyü ve civar köylerde bulunan hayvanlara çobanlık yaparak geçimini sağladı. 30 yıldan buyana biriktirdiği para ile de 24 tane koyun aldı. Koyunlarına gözü gibi bakan Kerem Can dün akşam hayati bir hata yaptı. Koyunlarını çok seven Kerem Can onları soğuk havadan korumak için havasız bir barınağa koydu. 24 hayvanını korumak isteyen Kerem Can hayatının en büyük hatasını yaptığını sabah kalktığında anladı. Sabah hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak için ağıra giden Kerem Can gördüklerine inanamadı. Barınakta bulunan 24 koyundan 22’i yerde cansız olarak yatıyordu. Hayvanlarının öldüğünü gören Kerem Can fenalık geçirdi. Çünkü onun için bu hayvanlar çocuklarının geleceği idi. Çocuklarının geleceğini eğitim almasını sağlayacağı hayvanların ölmesi onu çileden çıkarttı.
 
BEN ÖLSEYDİM DAHA İYİYDİ
Altı çocuğu bulunan ve çobanlık yaparak geçimini sağlayan Kerem Can geçimini sağladığı koyunların ölmesinden sonra feryat figan komşularından yardım istedi. Bunalıma giren Kerem Can’ı komşuları sakinleştirdi. Çocuklarını okutmak için yıllardır çobanlık yaptığını anlatan Kerem Can “ben bu hayvanları çocuklarım için baktım. Onları okutmak için hayvanları çoğalttım. Yıllardır çobanlık yaparak geçimimi sağlıyorum. Çobanlıktan başka bir gelirim yok. Altı çocuğum var 5’i okula gidiyor. Okula giden çocuklarımın masraflarını bu hayvanlara bakarak çıkartıyorum. Şu anda hayvanlarım öldü. Keşke bu hayvanlar ölmeseydi ben ölseydim” diye konuştu.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ YAPTI
Olayı haber alan Tarım İl Müdürlüğü harekete geçti. Malazgirt’te incelemeler yapan Tarım İl Müdürü Murat Yıldız döner dönmez, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Halit Tanrıverdi ile birlikte köye gitti. Hayvanlarda ilk olarak yüzeysel inceleme yapan Tarım İl Müdürü ve Şube müdürü daha sonra otopsiye karar verdi. İl Müdürü Murat Yıldız kollarını sıvadı ve otopsiye başladı. Ölüm nedenlerini araştıran Murat Yıldız ilk olarak hayvanın karaciğer ve akciğerini inceledi. Yapılan incelemede hayvanların ciğerlerinde bir hastalığa rastlanmadı. Otopsisini sürdüren Tarım İl Müdürü Murat Yıldız ve Şube Müdürü Halit Tanrıverdi ölümlerin nedeninin hayvanların havasız kalmasından dolayı olduğunu açıkladı.

TARIM DESTEK OLACAK
Tarım İl Müdürü Murat Yıldız “bu çiftçimize Tarım İl Müdürlüğü olarak destek sözü veriyoruz. Sayın Valimizin talimatları ile gereken destek yapılacaktır. İkinci olarak bu vatandaşımızı eğitime alacağız. Kendisi 30 yıllık çoban olduğunu söylüyor fakat hayvanlara zararın sıcaktan geldiğini bilmiyor. Buradaki ölümlerde hiçbir hastalık bulgusu yoktur. Ölümlerin nedeni hayvanların havasız kalmasından dolayıdır. Ben hayvancılarımızı uyarmak istiyorum. Hayvanlara soğuktan kesinlikle zarar gelmez. Hayvanlar havasız kalan sıcak ağırlarda zarar görür. Bunun için hayvan üreticilerimiz dikkatli olsun” diye konuştu.
  Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri