Skip to main content

Görenler hayran kalıyor

Muş Haber Fotoğrafı

    Mazisi uzun yıllara dayanan bağcılık son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi.

Devletin su, yol, elektrik imkanları sağladığı bağlarda vatandaşlar bağcılık faaliyetlerine ağırlık verdi. Meyve ve sebzecilik faaliyetlerini sürdüren vatandaşlar, bağlarına ev inşa ederek tatil ve hafta sonlarını doğayla iç içe geçirip konaklama imkanı yarattılar.

Sıcak yaz aylarında serin havası ve temiz doğasıyla cazibe merkezi haline gelen Kale, Mongok, İncebel, Pamukluk gibi bağlar, bağ sahibi olmayan vatandaşlar için de önemli piknik alanları haline geldi. Kimi vatandaşlar bağlarında yetiştirdiği meyve ve sebzelerle ticaret yağarken kimisi ise kendisi ve yakınları için üretim yapıyor. Tamamen doğayla baş başa, gürültü ve stresten uzak bir yaşam alanı sunan bağlarda yaz dönemiyle birlikte tarımsal faaliyetler ağırlık kazanıyor.

Birçok insana mevsimlik iş imkanı da sunan bağlarda ünü dünyaya yayılmış Muş Üzümü´nün yanı sıra güz armudu, elma, şeftali ve daha birçok meyve yetiştiriliyor. Ayrıca birçok sebze ve yeşilliğinde yetiştirildiği bağlar, bağ sahipleri için yaz tatili ve hafta sonlarında güzel bir dinlenme imkanı sunuyor. Yazın Serin Kışın Sıcak Nüfusun en yoğun olduğu Kale Bağları´nda birçok vatandaş kendi imkanlarına göre yaptığı evlerde tatil dönemlerinde konaklıyor. Ancak bu evler arasında bir tane var ki diğerlerinden çok ayrı bir öneme sahip.

Subaşı ailesine ait olan ve toprak altına inşa edilen 2 katlı bağ evi, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ev sahiplerinin benzerini örnek alarak yaptırdıkları bağ evi, iş makineleriyle kazılan toprak alana inşa edildikten sonra damı toprakla kapatılmış. İçerisinde bir evde olması gereken tüm imkanların bulunduğu bu evin toprakla kapatılmış damına çam ağaçları dikilmiş. Evin önüne ise küçük bir süs havuzu yapılarak görsel bir güzellik katılmış. Muş´u tepeden gören ve oldukça temiz bir havası olan cepheye inşa edilmiş olan bu ev, gerek misafirlerin gerekse evi duyup görmek için gelenlerin ilgi odağı haline gelmiş bulunuyor.

Özel bir malzeme kullanılarak yapılan evin en önemli özelliği ise yazın sıcak dönemlerinde serin serin oturulabilecek bir mekân olması. Kış mevsiminde ise sıcaklığı içine hapseden bu ev, oldukça sıcak bir ortam haline geliyor. Oldukça modern olarak inşa edilmiş olan bu bağ evi, birçok bağcı için de örnek teşkil ediyor. Bağ evi sahipleri, gelen tüm konuklarına evle ilgili bilgi verip gezdirirken ikramda bulunmadan da uğurlamıyorlar. Çok Merak Ediyorduk Piknik için gittikleri Kale Bağlarında bu ilginç evi görmeye geldiklerini ev sahiplerinin kendilerini ağırlayarak evi gezdirdiklerini söyleyen Erkan Aydın: Böyle bir ev olduğunu ben bir yakınımdan duymuştum.

O da görmüş, içini gezmemiş ama çok beğenmiş. Çok merak ediyorduk bizde. Gelip gezmek istedik ve sağ olsun ev sahipleri bizi misafir ettiler. Bence çok sağlıklı olmuş. Çünkü yazın serin, kışın ise sıcak tutan bir yapısı var. Çok da güzel inşa edilmiş ve döşenmiş. Bahçesi de oldukça geniş.

Süs havuzu, damında çam açları var ve gerçekten örnek bir yapı. Hem sağlıklı hem de ısıdan tasarruf sağlıyor. Böyle yapılar turizme de kazandırılabilir aslında. Ben ev sahiplerini tebrik ediyorum ve bizleri ağırladıkları için çok teşekkür ediyorum diye konuştu.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri