Skip to main content

Gençler kuşlar için harekete geçti

Muş Haber Fotoğrafı

Muşta Toy ve Telli Turna Koruma Projeleri faaliyetleri kapsamında sazlık, sulak alanlar, göl, Karasu ve Murat Nehri havzalarında yüzey araştırmaları yapılarak, uyarı levhaları diken Telli Turna Doğa Derneği üyeleri, ilkbaharın gelişi ile yeniden hareket geçtiler. Merkeze bağlı Yeşilova, Şenova ve Murat Nehri havzasında telli turna ve toy kuşlarının konaklama bölgelerini inceleyen doğacı gençler, daha önce bölgede dikilen uyarı levhalarını da kontrol ettiler.

Özellikle kuşların geçiş noktasında konakladığı ve avcıların uzaklaştırıldığı bölgede yöre halkının destek verdiğini belirten Telli Turna Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Avcı, kuşların göç zamanının geldiğini söyledi. Nesli tehdit altında olan telli turna ve toy kuşlarının geçiş güzergahlarını sürekli takip etmeye devam edeceklerini ifade eden Avcı, Telli Turna Doğa Derneği olarak bugün toy kuşları, telli turnalar ve diğer nesli tehdit altında olan ve göç zamanında bu bölgede konaklayan kuşların geçiş güzergahlarını kontrol ettik. Baharın gelişi ile yeniden bir gözlem ve gözetleme çalışması yaptık. Süreç içerisinde bu çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Bu konuda bölgede yaşayan halkın nesli tükenmekte olan türlere yönelik farkındalıklarının kuvvetlenmesi içinde tabelalarımız var çeşitli bölgelerde. Yine baharın devamı ile birlikte nisan ayı itibariyle tekrardan belirlediğimiz noktalara tabelalar dikmeye devam edeceğiz dedi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF Türkiyenin (World Wide Fund for Nature) işbirliğinde Muşta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi kapsamında telli turna ve toy kuşlarının korunması için 2014 yılında doğaya uyarı levhaları diktiklerini hatırlatan Avcı, Toy kuşları zaten Türkiye ölçeğinde nesli bitme sınırına gelen ve uçabilen dünyada en ağır kuşlardan biridir. Yapılan çalışmaların etkisiyle sayılarında artış olduğunu da gözlemleme fırsatı elde ettik. Sayılarında bir artış var, vatandaşlardan zaman zaman işte Toylar burada, buradan geçtiler diye bilgiler gelmeye başlıyor. Doğa koruma faaliyetleri kapsamında nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik WWF Türkiyenin de 2014 yılında tarafımıza sunmuş oldukları destek ile önemli çalışmalar yaptık diye konuştu.

Nesli tehdit altında olan kuşların korunmasında bölge halkının duyarlılık gösterdiğini ve bu yüzden teşekkür ettiklerini kaydeden dernek üyesi Ceren Bozkurt da, Baharın gelişi ile telli turnalar ve toy kuşlarının geçiş güzergâhlarını ziyarete geldik, incelemeye geldik. Daha önce burada tabelalar dikmiştik. Daha önce diktiğimiz tabelaları da takip ettik. Yöre halkı da bu konuda çok duyarlı ve kendilerine çok teşekkür ederiz. Bu çalışmalarımızda inşallah devam edecektir ifadelerini kullandı.

Kuşların geçiş noktalarını sürekli takip edip ve incelemelerde bulunacaklarını vurgulayan Sümeyra Özden ise, Bugün nesli tükenmekte olan telli turnalar ve toy kuşlarının geçiş güzergahlarında incelemeler yaptık. Arkadaşlarımızla beraber bölgeyi fotoğraflayıp incelemelerimizi yaptık. Bu bölgede daha önce tabelalar dikmiştik. Bunları takip etmeye devam edeceğiz şeklinde konuştu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri