Muş’ta kar yağışının gecikmesi yüzünden hala küçük ve büyükbaş hayvanlarını dışarıda otlatan sürü sahipleri, bu durumdan önemli ölçüde tasarruf yaptıkları belirtiyorlar. Muş’ta soğuk havalar etkisini göstermeye başlarken, şehir merkezine halen kar yağmaması hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşların yüzünü güldürüyor. Aralık ayına girilmesine rağmen halen karın yağmaması sebebiyle hayvanlarını gün boyunca dışarıda otlatarak yemden tasarruf eden vatandaşlar, karın geç yağmasının kendilerine büyük yarar sağladığını söylediler. Muş’ta yüksek kesimler tamamen karla kaplanırken ova köylerinde halen hayvanlarını dışarıda otlatan hayvan sahipleri, karsız geçen her günün kendileri için tasarruf olduğunu söylediler.
Muş’ta hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Ramazan Yıldırım isimli vatandaş, kar yağıncaya kadar hayvanların dışarıda otlatıldığını belirterek, karın geç yağmasını istediklerini söyledi. Muş’ta kış mevsiminin yaşamı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yıldırım, “Muş’ta kış mevsimi uzun sürmekte ve her taraf tamamen karlı kaplanmaktadır. Bu sebeple yaklaşık olarak beş ay boyunca hayvanlarımızı ahırlarda tutup yaz mevsiminden hazırladığımız yemlerle doyuruyoruz. Bu da büyük bir maliyettir. Ama kar ne kadar geç yağar ve ne kadar erken kalkarsa hayvancılık yapan vatandaşlar o kadar kardadır” dedi.
Karın bir gün bile geç yağmasının kendilerine kazanç getirdiğini söyleyen Selahattin Çelik isimli çiftçi de, “Benim 150 tane küçükbaş hayvanım var. Halen hayvanlarımı dışarıda otlatıp karınlarını doyuruyorum. Ama kar yağınca hayvanlarımı içeriye alarak saman ve yem vermek zorunda kalacağım. Bir hayvan günde yaklaşık 2 kilogram saman tüketir. Samanın kilogramını 30 Ykr’den hesapladığımız zaman bir hayvan günde 60 Ykr. Değerinde yem yiyor. 150 baş hayvanı hesap ettiğimiz zaman günlük ortalama 90 YTL yem masrafı olmaktadır. Karın yağmadığı her gün 90 YTL cebimde kalıyor” dedi. NULL
Yorum Yapılmamış