‘Muş ilinde hayvansal ürünlerde verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik yem bitkileri yetiştiriciliği, silaj yapımı ve hayvan ıslahı demostrasyon projesi’ kapsamında Taşoluk Köyü’nde ki çiftçilere daha fazla verim alma noktasında faydalı bilgiler aktarıldı.
Fırat Üniversitesi Muş Meslek Yüksek Okulu tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) tarafından kabul edilen ‘Muş ilinde hayvansal ürünlerde verim ve kaliteyi arttırmaya yönelik yem bitkileri yetiştiriciliği, silaj yapımı ve hayvan ıslahı demostrasyon projesi’ kapsamında çiftçilere eğitim veriliyor.
189 bin euro’sunu Avrupa Birliği’nin ve 21 bin euro’sunu İl Özel İdaresi’nin karşıladığı 210 bin euro bedelli proje kapsamında bulunan Akkonak, Akpınar, Taşoluk, Serinova, Alican, Boyuncuk, Çatbaşı, Kıyık, Yağcılar ve Bozbulut köylerinde hayvancılıkla geçinen vatandaşlara, hayvan besleme, hayvan barınakları, gıda hijyeni, halk sağlığı, hayvan hastalıkları ve koruyu hekimlik konularında bilgilendirmeler yapılıyor.
Proje kapsamında Taşoluk Köyü’nde düzenlenen eğitim toplantısında köylülere bilgiler aktarıldı. Taşoluk Köyü Taziye Evi’nde düzenlenen eğitim toplantısına Muş Valisi İbrahim Özçimen, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Bölük, Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan ve Fırat Üniversitesi Muş Meslek Yüksek Okulu eğitim görevlileri ile çok sayıda çiftçi katıldı. Düzenlenen eğitim toplantısında çiftçilere bilgiler aktaran Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Çerçi, hayvancılıkta verimin arttırılması için yapılması gerekenler konusunda bilgiler aktardı.
Sinevizyon gösterimi ile çiftçilere modern hayvancılık alanında bilgiler aktaran Prof. Dr. Halil İbrahim Çerçi, biran önce kültür ırkına geçilmesi gerektiğini söyledi. Hayvancılıkta yüksek verim almak için en önemli uygulamanın kültür ırkına geçilmesi olduğunu söyleyen Çerçi, “Tarım il müdürlükleri suni tohumlama ile hayvan ırkını değiştirmeye çalışıyor. Bu oldukça yararlı bir uygulamadır. Bu uygulamaya destek vermeliyiz. Ayrıca hayvanların barındıkları ahırların temiz ve bakımlı olması gerekir. Öte yandan hayvanların karınlarının doyurulması için meraları iyi kullanmak gerekir ve yem bitkileri üretimine ağırlık verilmelidir” dedi. Haber / Fotoğraf: Mikail Gökarslan
NULL