Skip to main content

En fazla büyüyen il Muş

Muş Haber Fotoğrafı

Türkiye’de 2011 yılında 691 milyar 469 milyon 25 bin liraya ulaşan toplam nakdi kredilerde 2010’a göre en fazla artış Doğu ve Güneydoğu illerinde kaydedildi.
EN FAZLA BORCU OLAN 10 İL
Bankalara en fazla borcu olan 10 il arasında; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Gaziantep, Bursa, Hatay, Kocaeli ve Hatay ilk sırada yer alıyor.
ARTIŞTA İLK SIRADA MUŞ VAR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) web sitesinde yer alan finansal Türkiye (FİNTÜRK) haritasındaki verilere göre, 81 il arasındaki nakdi kredi artış oranında kredi hacmini 306 milyon 895 bin liradan 493 milyon 945 bin liraya çıkaran Muş ilk sırayı aldı.
GÜNEYDOĞU İLLERİNDE ARTIŞ
Muş’u sırasıyla 755 milyon 962 bin liralık nakdi kredi hacmini 1 milyar sınırını aşarak 1 milyar 202 milyon 673 bin liraya yükselten Batman, 1 milyar 82 milyon 173 bin liradan 1 milyar 664 milyon 490 bin liraya çıkaran Mardin, 202 milyon 903 bin liradan 308 milyon 652 bin liraya çıkaran Hakkari ile 454 milyon 306 bin liradan 679 milyon 894 bin liraya yükselten Bitlis izledi.
Güneydoğu illeri arasında yüksek nakdi kredi hacmiyle dikkati çeken Gaziantep’te yüzde 43’lük artış kaydedilirken, bu ildeki nakdi kredi hacmi 9 milyar 512 milyon 29 bin liradan 13 milyar 604 milyon 116 bin liraya yükseldi.
Diyarbakır ve Şırnak’ta da yüzde 41’lik nakdi kredi artışının yaşandığı verilere göre, Orta Anadolu’da en yüksek nakdi kredi hacmine sahip il olan Konya’da 2010’da 7 milyar 874 milyon 288 bin lira olan nakdi krediler, 2011 yılında 10 milyar 752 milyon 89 bin liraya çıktı.
En az nakdi kredi hacmine sahip il olan Bayburt’ta hacim yüzde 37’lik artışla 183 milyon 473 bin liradan 250 milyon 457 bin liraya çıkarken, düşük hacimli iller arasında yer alan Ardahan’da yüzde 40’lık, Kilis’te yüzde 37’lik, Gümüşhane’de yüzde 36’lık, Tunceli’de yüzde 35’lik, Bingöl’de yüzde 31’lik artış görüldü.
ANTALYA VE İZMİR 15 LİRAYI AŞTI
Akdeniz’in turizm potansiyeli ve gelirleriyle ön plana çıkan ili Antalya’da da ciddi bir nakdi kredi hacmi söz konusuyken, burada 2010’da 18 milyar 113 milyon 122 bin lira olan nakdi kredi miktarı 2011 yılında 23 milyar 336 milyon 430 bin liraya yükseldi. Akdeniz’in diğer bir önemli şehri Adana’da ise yüzde 34’lük artışla nakdi kredi hacmi 15 milyar lirayı geçti.
Yine Akdeniz’in limanları dolayısıyla ticari hareketliliğin yoğun yaşandığı Mersin ilinde nakdi kredi hacmi yüzde 36’lık artışla 10 milyar liralık sınırı aşarken, Hatay’da da 9 milyar 571 milyon 144 bin lira olan hacim yüzde 26’lık artışla 12 milyar 24 milyon 286 bin liraya ulaştı.
Özellikle otomotiv sanayiyle dikkati çeken Marmara Bölgesi’nin İstanbul’dan sonraki en büyük kenti Kocaeli’de ise yüzde 14’lük artışla nakdi kredi hacmi 15 milyar lirayı aştı.
2011 yılında 691 milyar 469 milyon 25 bin lira düzeyindeki toplam nakdi kredilerden en büyük payı alan İstanbul’da artış oranı yüzde 26 olarak gerçekleşirken, buradaki hacim 220 milyar 818 milyon 804 bin liradan 279 milyar 333 milyon 976 bin liraya yükseldi.
Başkent Ankara’da ise nakdi krediler, yüzde 23’lük artışla 65 milyar 367 milyon 680 bin liradan 80 milyar 661 milyon 664 bin liraya, Ege’nin en büyük ekonomisi İzmir’de de hacim yüzde 32 artarak 29 milyar 469 milyon 851 bin liradan 38 milyar 891 milyon 190 bin liraya yükseldi.
TAKİPTEKİ ALACAKLAR
İllere göre takipteki alacaklara bakıldığında da 81 il içinde sadece 8 ilde artış kaydedilirken, bu iller artış oranına göre Batman, Siirt, Antalya, Diyarbakır, Mardin, Ankara, Eskişehir ve Şanlıurfa olarak sıralandı.
Takipteki alacaklarda yüzde 13,25’lik oranla Şanlıurfa en fazla artışın olduğu iller arasında ilk sırada yer alırken, artışta burayı yüzde 11,63’lük artışla Eskişehir izledi.
En fazla azalışın olduğu il ise yüzde 23,02’lik düşüşle Niğde oldu. Niğde’yi sırasıyla Nevşehir, Ardahan, Bingöl ve Rize takip etti.
Nüfus ve ekonomik büyüklüğü itibarıyla sahip olduğu en yüksek kredi hacmine paralel, takipteki alacaklarda da en fazla payı alan İstanbul’da söz konusu oran yüzde 2,48 azalırken, hacimsel olarak üçüncü sırada yer alan İzmir’de takipteki alacaklarda 2010’dan 2011’e yüzde 6,29’lık azalış gerçekleşti.
VERİLER;
BDDK’nın web sitesinde yer alan FİNTÜRK verilerine göre, Türkiye’de 81 ilin nakdi kredilerindeki 2010 ve 2011 yılı rakamları ile yıllık değişim oranları (Bin TL olarak) şöyle:

 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş TSO’da dış ticaret eğitimi verildi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Muş’ta ihracat yapan firmalar ile potansiyel ihracatçı firma…

Muş-Sason-Batman Karayolu için önemli gelişme

Muş’un yıllardır gündeminde olan ve ulaşım açısından büyük önem taşıyan Muş-Sason-Batman Karayolu Projesinde…

90 temizlik personeli için kura tarihi belli oldu

Muş’ta Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında merkez okullarda görevlendirilmek üzere 90 kişilik geçici…

Eğitim Haberleri

Özel Muş Bilim Teknik Koleji’nden Atletizmde Büyük Başarı

Muş’ta düzenlenen Liseler Arası Atletizm Müsabakaları, Özel Muş Bilim Teknik Koleji öğrencilerinin üstün…

Muş Valisi Çakır Malazgirt’te öğrencileriyle bir araya geldi

Öğrencilere üniversite sınavları öncesinde moral ve motivasyon veren Vali Çakır, geleceğe dair önemli…

Muş’ta Okul Bahçesinde Yaralanan Öğrenciden Sevindirici Haber

Muş’ta bir ilkokulun bahçesinde oynarken çatından düşen buz kütlesinin başına isabet etmesi sonucu…

Kültür Sanat Haberleri

Muş’ta Genç Sesler Yarıştı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde, Muş…

Dr. Yunus Soydan’ın ilk şiir kitabı için Muş’ta imza günü düzenlendi

Edebiyat dünyasına yeni bir soluk getirmesi beklenen Dr. Yunus Soydan, ilk şiir kitabı…

Muş Kuşları Ankara’da Kanat Çırptı

Muş’ta yaşayan ve Muş Ovasını ziyaret eden bölgedeki göçmen kuşların resimlerini yapan 50…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım