Muş Emniyet Müdürlüğü tarafından 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisinin müdahil olması uygulamasına son verilmesi ile ilgili uygulama hakkında basın açıklaması yapıldı.
Muş Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının ortalama yüzde 87’sini yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazaları oluşturmaktadır. Her yıl meydana gelen ortalama 850 bin trafik kazasının tespiti ve değerlendirilmesi işlemleri, trafik zabıtamız tarafından yapılmaktadır. Bu durum hem görevlimizin iş yoğunluğunu önemli oranda arttırmaktadır, hem de yol kullanıcılarının, özellikle büyük şehirlerimizde yaşayan insanlarımızın iş, zaman ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Maddi hasarlı trafik kazalarının tespiti ve değerlendirilmesinde, daha güvenli, çağdaş, insan odaklı, çevreci ve ekonomik bir sistemin hayata geçirilmesi amacıyla Bakanlığımız, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği temsilcilerinin birlikte çalışmaları sonucunda Karayolları Trafik Kanununa uygun şekilde geliştirilen idari tasarruf ile 01 Nisan 20008 tarihinden itibaren yeni bir uygulama getirilmekte ve maddi hasarla sonuçlanan ve taraflarının kaza tespit tutanağını düzenleme konusunda anlaştığı trafik kazalarında, trafik zabıtasının müdahil olması uygulamasına son verilmektedir” denildi.
Yeni uygulamanın gönüllük esasına dayandığının belirtildiği açıklamada; “Yeni uygulama, tamamen gönüllülük ve uzlaşma esasına dayanmakta olup, vatandaşlarımıza karıştıkları trafik kazalarının tespitini yapmaları konusunda hiçbir şekilde zorunluluk getirmemektedir. Kazaya karışan sürücülerin bile anlaşma tarafları olmaz ise bu sistem uygulanmayacak ve trafik zabıtasına bilgi verilerek, kaza raporu düzenlemesi talep edilecektir. Kendi aralarında anlaştıkları hallerde sürücülerimiz tespit tutanağını doldurup imzalayarak, kaza mahallinden ayrılabileceklerdir. Trafik kazasına karışan vatandaşlarımızın kaza sonrası yapmamız gereken ilk iş mutlaka ve mutlaka gerek kendilerinin gerek diğer yol kullanıcılarının can ve mal güvenliğini sağlamak olmalıdır. Bu amaçla kaza mahalli ve öncesinde gerekli işaretlemeleri yapılarak gün, hava ve yol durumuna göre araç flaşörleri ve ışıklarının yakılması gibi diğer tedbirler de alınmalıdır. Anlaşma sağlanması durumunda, araçlar trafik akışını ve güvenliğini etkilemeyecek ve varsa yol dışında mevcut uygun bir alana çekildikten sonra tespit tutanağı düzenlenecektir. Yeni uygulamada, kazanın tespiti ve tutanak tanzimi işlemleri kazaya karışan sürücüler tarafından, kusur değerlendirme işlemleri ise, sigorta şirketleri tarafından yerine getirilecektir. Bu uygulama ile sürücüler, kazaya kimin neden olduğu gibi tartışmalı bir konuya girmeyecekler, herhangi bir görüş bildirmek ve karar vermek durumunda kalmayacaklarıdır. Tespit tutanağında sadece araçlara, kendilerine ve sigorta durumlarına ait bilgileri belirterek, kazanın basit bir krokisini çizeceklerdir. Kazaya karışan araç sayısına göre aynı kaza için birden fazla tutanak kullanabilecek, tutanakların eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurularak imzalanmasına dikkat edilecektir. Sürücüler, hasarlarının karşılanabilmesi için tanzim edecekleri trafik kazası Tespit Tutanakları’nı ve zorunlu olmamakla birlikte varsa bu kaza ile ilgili fotoğraf ve görüntü gibi tespitleri, karşı tarafın trafik sigorta şirketine veya kasko sigortasına yaptırdıkları şirkete teslim edeceklerdir. Aşağıda belirtilen hallerde, tarafların anlaşması söz konusu olmayıp, kazanın tespiti ve değerlendirilmesine dair işlemler bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da trafik görevlileri tarafından yerine getirilecektir” ifadelerine yer verildi.
Topkan Haber Ajansı