İlk Baharın gelmesiyle birlikte fidan dikim çalışmalarının başlaması karşısında birçok uyarılarda bulunan İl Çevre ve Orman Müdürü Rıfat Nehir, “her fidan bir çocuğa benzer. Nasıl bir çocuk sevgi, şefkat ve emek istiyorsa bir ağaçta öyle ister. Toprakla kavrulan ve sarf edilen emeğimizin karşılığını yetiştirilecek olan fidanla istiyoruz” dedi.
İlk Bahar mevsiminde başlatılan ağaç dikim kampanyalarına en büyük desteği veren İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, istenilen bölgelerde vatandaşların toprak uyumuna göre fidan veriyor. Bir yılda Bir Milyon’dan daha fazla fidanın yetiştirildiğini belirten İl Çevre ve Orman Müdürü Rıfat Nehir, birçok uyarılarda bulundu. Nehir, yaptığı açıklamasında “İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüze bağlı Orman Fidanlık bahçesinde yaklaşık olarak bir milyona yakın fidan dikiyoruz. Dikilen bu fidanlarımız büyük emekler sonucunda hayata bağlanıyorlar. İlk Baharın gelmesiyle birlikte birçok okulumuz, köylerimiz ve kurumlarımız fidan istiyor. Ancak istenen fidanı vermiyoruz. Bizim için önemeli olan istenen bölgeye, bahçeye ve toprağa uygun yetiştirilebilecek fidanları veriyoruz. Büyük emekler sonucunda büyük zorluklarla yetiştirilen fidanların kurutup yok olmasına kesinlikle karşıyız. Özellikle okullarımızdan büyük bir ricamız var, aldığınız fidanlara bakmayacaksanız, su vermeyecekseniz, sevgi ve şefkat göstermeyecekseniz biden talep etmeyiniz. Biz büyük emeklerle yetiştirdiğimiz fidanlara verdiğimiz emeğin karşılığını istiyoruz. O karşılıkta fidanı yetiştirdinizse hayata kavuşturdunuzsa o zaman biz emeğimizin karşılığını almış olacağız. Herkesin ektiği ağaca sahip çıkmasını diliyor ve gereken her türlü desteğe karşı hazırız. Kendimiz ve geleceğimiz için doğaya karşı biraz daha merhametli olalım” dedi.
BİR MİLYON FİDAN DİKİLECEK
2009 yılı İlk Baharında Bir Milyon fidan üretimin programlarında yer aldığını belirten İl Çevre ve Orman Müdürü Rıfat Nehir, her okulda ise bir ıhlamur fidanı projesi başlatacaklarını söyledi. Nehir, “Muş’ta ilk olarak sahipli her okula bir ıhlamur fidanı dikim projemiz hayata geçirilecektir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak bu çalışmayı bizler hayata geçireceğiz. O adreslerde kontrol ve denetimlerin sağlanmasıyla isabet adresini gelecek yıl ise diğer kurumlara taşıyacağız. Neden ıhlamur fidanı denirse; ıhlamurun kokusundan, ağacından ve ürününden bir fayda sağlamaktır. Daha önce aynı şekilde başlattığımız ceviz ve badem ağacına bir yenisini daha ekledik. Bu da bizim 3.cü ürün projemiz olarak yerini almış olacaktır” dedi. Günaydın Muş Gazetesi