Skip to main content

Eğitimler Erzurum’da yapıldı

Muş Haber Fotoğrafı

  Erzurum´da 10 bölge ilinden katılımla 8-12 Ağustos tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen Kuş Gribi Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitiminde ülkemiz ile Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden kuşların rotaları, buralarda yaşayan veya göç için gelen yaklaşık 475 kuş türünün hareketi neticesinde bazı hastalıkları taşıdıkları ve naklettikleri bilgisi verildi.

Trans Kafkas göç rotasından ülkemiz sınırları içerisine giren ve hareket halindeki yaklaşık 330 kuş türünün, beslenmek ve üremek amacıyla Erzurum Ovası, Muş Ovası, Ardahan Ovası-Çıldır Gölü, Kars Kuyucuk Gölü, Erzincan Ekşisu Sazlıkları, Iğdır Tuzluca Rezervi, Van Gölü Çevresi gibi sulak alanları tercih ettikleri belirtilen eğitimde, kuş gribi konusunda bu bölgelerde gerekli önlemlerin artırılması hususuna dikkat çekildi. Erzurum´daki eğitime; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr. Biray okumuş, Genel Müdürlükten ve Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü´nden uzmanlar, Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum İl ve İlçe Müdürlüklerinden Veteriner Hekimler, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Muş, Van illerinden Şube Müdürü ve Veteriner Hekimler katıldı. Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar eğitimin açılış konuşmasında: 316 milyon kanatlı hayvan varlığı ile Türkiye, dünyada sektör içerisinde önemli bir konumdadır.

Doğu Anadolu´da bulunan 2 milyon 800 bin kanatlı hayvan, Türkiye kanatlı hayvan varlığının %1´ini oluşturmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda her geçen gün daha duyarlı olan tüketicilerin kırmızı ete alternatif olarak kullandığı kanatlı etinin arzının sürekliliği, kalitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı güvencesindedir dedi.

Sınır Tanımayan Bir Hastalıktır Konuşmasında kuş gribinin tehlike boyutuna dikkat çeken Akar, bu hastalığa Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların yayılmaz hızının yüksek olması nedeniyle büyük önem verdiklerini kaydetti. Bilindiği üzere insan beslenmesinde, istihdam ve ülke ekonomisinde bu derece önemli olan kanatlı sektöründe, kuş gribi salgını büyük bir tehdit unsurudur. Kuş gribi, yayılma hızının yüksek olması nedeni ile Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların çok önem verdiği sınır tanımayan bir hastalıktır sözleriyle konuşmasını sürdüren Akar: Son yıllarda artarak devam eden salgınlar, dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine neden olmuştur. Bu nedenle, hem insan sağlığı açısından hem de kanatlı hayvan sektöründe ürün sağlığı ve üretimde sürekliliğinin sağlanması için hastalıkla yapılan mücadele, büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz, Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden kuşlara ait göç rotalarını, üzerinde barındırmaktadır. Göç için gelen ve yerleşik yaşayan yaklaşık 475 kuş türünün ülkemizde hareket halinde olması, beraberinde taşıdıkları hastalıkları da nakletmelerine vesile olmaktadırlar.

Özellikle Trans Kafkas göç rotasını kullanarak Türkiye sınırları içerisine giren ve hareket halindeki yaklaşık 330 kuş türünün, beslenmek ve üremek maksadıyla Erzurum Ovası, Muş Ovası, Ardahan Ovası-Çıldır Gölü, Kars Kuyucuk Gölü, Erzincan Ekşisu Sazlıkları, Iğdır Tuzluca Rezervi, Van Gölü Çevresi gibi sulak alanları tercih etmesi, bölgenin kuş gribiyle yapılacak mücadeledeki önemini artırmaktadır. Bu nedenle Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce, Erzurum´da, bölgede olası kuş gribi vakası ile mücadele edebilmek için Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı Salgın Yönetimi Eğitimi düzenlenmiştir diye konuştu. Tatbikat Yapıldı Erzurum´da düzenlenen eğitim kapsamında bir de tatbikat yapıldı.

Palandöken İlçesi Tepeköy mahallesinde yapılan tatbikatta hastalığın etken maddesini yok edici ve bulaşmasını önleyici önlemlerin uygulaması yapıldı. Demonstarsyon çalışmasına Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cengiz Ceylan ve Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit ve Veteriner Hekimler katıldı. Eğitimin sonunda başarılı olan veterinerlere sertifikaları takdim edildi. Bölgemizde olası bir kuş gribi vakasına karşı ise akredite bir ekip oluşturuldu. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri