Skip to main content

Devlet – Vatandaş dayanışması…

Muş Haber Fotoğrafı


Geçen yıl Muratgören Köyü’nde başlatılan mera ıslah çalışmalarına bu yılda devam eden Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, köylülerin de yardımı ile Alican Köyü’nde mera ıslah çalışmalarına başladı.


Vatandaşlar ile işbirliği yapılarak, otlak alanların daha verimli hale gelmesi için yaklaşık 100 dekar alanda bulunan taşların toplanmasını sağlayan Tarım İl Müdürlüğü, hayvan su içme sıvadı yapımını ise devlet-vatandaş dayanışması ile yapacak.


 


Alican Köyü’nde gübreleme çalışmalarını yerinde inceleyen Tarım il Müdürü Abdurrahim Özarslan’ dan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, “Özellikle köylülerimiz, başta muhtarlarımız olmak üzere hepsi çok fedakarane ve devlet-vatandaş işbirliği anlayışıyla mera ıslahı için ellerinden gelen her türlü gayreti gösteriyorlar. İl genelimizde en önemli geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. Hayvanlarımızın daha iyi besili olması için otumuzun muhakkak suretle en üst seviyede verim almamız gerekir. Bunun için bazı hassasiyetler gerekiyor. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğümüz vatandaşlarımızı bilinçlendirme yönünde gerekli çalışmayı yapıyor. Bu konuda ciddi bir netice aldığımız zaman, var olan 250 bin büyükbaş hayvanımız ve bir buçuk milyon küçükbaş hayvanımızın da artı değeri çok daha fazla olacak. Yani hayvanımızı 200-300 kilo alarak satarken 500-600 kilo gibi satma şansımız olacak. Dolayısıyla bu çalışmalar çok faydalı ve yapılması gereken bir hizmettir” dedi.


4342 sayılı Mera Kanunu gereğince meraların otlatma kapasite ve kalitesini artırmak amacıyla tespit ve tahdit çalışmaları tamamlanan köylerde İl Mera Komisyonunun Kararları doğrultusunda hazırlanan “Mera Islah Projeleri”nin uygulandığını söyleyen Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan, “İlimizde ilk mera ıslah projesi geçen yıl Muratgören köyümüzde uygulanmış idi. Bu yıl Alican, Boyuncuk ve Eşmepınar köylerinde mera ıslah çalışmaları yapılacaktır” dedi.


Vali Yardımcısı Mehmet Ünal ile birlikte Alican Köyü’nde yapılan gübreleme çalışmalarını takip eden Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan, mera ıslah çalışmalarının devam edeceğini söyledi.


Mera ıslah çalışmalarının uygulandığı bölgelerdeki vatandaşlarında destek vermesini ve dayanışma içerisinde çalışmalara iştirak etmeleri gerektiğini belirten Tarım İl Müdürü Özarslan, “Mera ıslah çalışmalarının başarıya ulaşması için projenin uygulandığı köydeki çiftçilerimizin desteği gereklidir. Bu destek gerek Müdürlüğümüzün uyguladığı otlatma planına uyma, gerekse ıslah çalışmalarına fiilen destek verme şeklinde olabilmektedir. Bugün Alican köyümüzde mera ıslah çalışmalarında devlet-vatandaş işbirliğinin çok güzel bir örneği görülmektedir. Meramızın otlatma kapasitesinin artırılması için müdürlüğümüzce satın alınan 46 ton kimyasal gübre 3030 dekar alana atılması için Alican köyünden temin edilen 9 adet traktör, 9 adet kimyevi gübre seperatörü ve römorkları ile köylülerimiz destek vermektedirler. Meralarımızın yaklaşık 1000 dekarında bulunan taşların toplanması ile bir adet hayvan su içme sıvadı yapımı işleri devlet-vatandaş işbirliği ile gerçekleştirilecektir” dedi.


Özarslan, “Yapılacak bu çalışmalardan sonra şu anda meranın otlatma kapasitesi 56,56 BBHB’den 113,12 BBHB’ne çıkarılmış olacaktır.


Meraların ıslah edilerek ot1atma kapasitesi ve kalitelerinin arttırılması yanında gerek Bakanlığımızca gerekse İl Özel İdaresi Kaynaklarından Yonca, Korunga, Silajlık Mısır, Dane Mısır, Fiğ ve Tritikale gibi kaliteli kışlık kaba yem ihtiyaçlarının artırılması çalışmalarımızda devam etmektedir. Bu çalışmalarımız sonucunda 2006 yılında mevcut yem bitkilerinin ekilişlerine ilave olarak 150.000 dekar Yem bitkisi ekilişini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla yem bitkisi ekilişi yapan çiftçilerimize çok ciddi rakamlarda destek yapmaktayız. Bununla birlikte ekim için gerekli zirai alet ve teknik destek, Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Önümüzdeki günlerde Boyuncuk köyümüzde aynı çalışmalar yapılacaktır. Köylülerimizin mera ıslah projelerinden azami istifade etmelerini ve projelerin hayırlı olmasını dilerim” dedi. Haber: Emrullah Özbey

 NULL

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Yol-İş’ten Hükümete Zam Tepkisi

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası, kamu işçilerine önerilen yüzde 16’lık zam teklifine karşı Muş’ta…

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi İnşaatında Kaza: ONER İnşaat’tan Açıklama

Muş’ta yapımı devam eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Anadolu Lisesi’nin sundurma kısmında 14…

Eğitim Haberleri

18 Yaşındaki Muşlu Lise Öğrencisinden Yerli SİHA Projesi

Muş Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sedat Subaşı,…

Muş, Okul Öncesi Eğitimde Türkiye’nin En Yoğun İli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en güncel verilerine göre, Muş, okul öncesi eğitim kurumlarında…

Muş’ta Engellilere Yönelik “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve Yönlendirme” Kursu Devam Ediyor

Muş Zihinsel ve Fiziksel Engelliler Derneği tarafından hayata geçirilen “Bilgisayar Ağ Sistemleri ve…

Kültür Sanat Haberleri

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

MUFSAD, Uluslararası Fotoğraf Yarışmalarından 125 Ödülle Döndü

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği (MUFSAD), son bir ay içerisinde katıldığı uluslararası fotoğraf…

Yedi Bölgeden Anadolu Esintileri Gençlik Konseri Coşkuyla Gerçekleşti

15-21 Mayıs Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri