Muş’ta girişimcilere verdiği destekle bölgenin kalkınmasına öncülük eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 2009-2010 yıllarında KOBİ, Mali Destek Programı (MDP) kapsamında desteklenen 26 projeye 5 milyon 310 bin TL tutarında hibe desteği sağlandı. 1998 yılında kurularak kendi öz kaynaklarıyla sadece Muş’tan gelen siparişleri karşılayan firma, 2010 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) ‘Duyun bizi: Muş Olarak Plastik Sektöründe de varız’ projesiyle aldıkları 200 bin TL hibe destekle bölgenin yanı sıra ilk ihracatını da bu yıl Suriye’ye gerçekleştirdi. Daha önce yıllık 250 ton plastik işlemesi yapan fabrika, DAKA’dan aldığı hibe desteğinin ardından son teknoloji makinelerle üretim kapasitesini yüzde 100 artırarak 500 tona çıkardı.
DAKA, ÜRETİMİ VE İSTİHDAMI ARTTIRDI
15 yıl önce zor şartlarda kurdukları işletmenin DAKA’dan alınan hibe desteğiyle her geçen gün büyüdüğünü kaydeden işletme sahibi Masum Özdemir, üretim ve istihdamın da arttığını söyledi. 2000 yılına kadar plastik alım satımı işiyle uğraştıklarını kaydeden Özdemir, daha sonra üretim işine girdiklerini anlattı. Özdemir, İlk etapta imalat makinelerini kendi imkânlarımızla alarak üretime başladık. Kuruluş esnasında 150 bin TL sermaye ile işe başladık. Yıllar geçtikçe kazandıklarımızla işimizi büyütmeye başladık. 2010 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) Mali Destek Programı (MDP) kapsamında 200 bin TL hibe desteği aldık. Bu aldığımız hibe desteğiyle birlikte kendi öz kaynaklarımızdan da 350-400 bin TL harcama yaparak son teknoloji makinelerini aldık. DAKA’da hibe desteği almadan önce peynir saklama kaplarını üretiyorduk, hibe desteğinin ardından bu kez yeni sistem ve modern makineleri getirdikten sonra hem pazar payımız arttı hem de kendi sektörümüzde de bölgede söz sahibi olmaya başladık. Hibe desteği almadan önce yıllık 250 ton plastik işlemesini yaparken, şimdi son teknoloji makineleriyle birlikte kapasitemizi yüzde 100 artırarak 500 tona çıkardık. Üretim kapasitemiz artınca fabrikada çalışan işçi sayısında da artış oldu. 12 olan işçi sayısını bu kez 17’ye çıkardık dedi.
MUŞ PLASTİKTE HEDEF AB STANDARDI
Fabrikada üretilen ürün çeşitlerini Muş başta ve olmak üzere Bitlis, Bingöl, Van, Siirt, Batman, Diyarbakır ve Hakkari’ye gönderdiklerini belirten Özdemir, Adana ve Kayseri’de tulum peyniri üreten iki firmanın da siparişlerini gönderdiklerini bildirdi. İlk ihracatın da aracı bir firma ile Suriye’ye yapıldığını kaydeden Özdemir, yeni üretimlerinde sağlıklı gıda ürünlerini, sağlıklı ambalajlarda muhafazasını sağlayacak üretimler yapmak olduğunu anlattı. Özdemir, Hiçbir ürünün sağlıksız şartlarda, sağlıksız koşullarda ve sağlıksız ambalajlarda kullanılmasını istemiyoruz. Aldığımız yeni belgelerle birlikte tek amacımız var, o da Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalamak. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızdan da gıda ile temas eden ürün belgesi ve işletme kayıt belgemizin hepsi mevcut. Önümüzdeki yıldan itibaren de ‘TSE ve CE’ belgelerini de almayı düşünüyoruz dedi.
Plastik sektöründe bölgenin iddialı firmaları arasında yer aldıklarını ifade eden Özdemir, 2014 yılında gıda ambalajının plastik sektöründe bölgemize hitap edecek son teknoloji makinelerini getirmeyi düşünüyoruz. 30 Kasım’da İstanbul’da ‘Plast Avrasya’ diye bir fuar var. O fuara katılarak yeni bir makine getirdikten sonra yıllık 500 ton olan plastik işleme kapasitemizi ilk etapta 750 tona çıkarmayı planlıyoruz. İstihdam anlamında da 17 olan işçi sayımızı inşallah 30 kişiye çıkararak bölge illeri olan pazar alanımızı Türkiye’ye yaymaktır şeklinde konuştu.
Muş Manşet Gazetesi