Skip to main content

ÇPGD kursiyerlerine sertifikaları verildi

Muş Haber Fotoğrafı

Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı ile ilgili olarak, ilimizde verilen eğitimler sone erdi. Yapılan eğitimlerin sonucunda katılımcılara sertifika verildi.

il Genelinde tüm sağlık Ocaklarında Çalışan doktor, ebe, hemşire ye verilen eğitimin sonuncunda yapılan açıklamada, “ T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme programı 14 Nisan 2008 tarihinde başladı. ÇPGD eğitimini İl Sağlık Müdürlüğü “Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü” Koordinatörlüğünde, ÇPGD İl Eğitimliği Ruh S. Ve Sos. H. Şube Müdürü Osman Ek, Dr. Hasan Fırtınaoğlu, Psikolog Cihat Çelik, Hemşire Ayşe Mergen tarafından verildi. ÇPGD Eğitimi Muş ilinde birinci basamakta sağlık ocaklarında çalışan gebe ve çocuk takibi yapan doktor, ebe ve hemşirelere verildi. Eğitim 14 Nisan 2008’de Merkez Eğitim Sağlık Ocağında başladı. 16 kişilik gruplar halinde ve 2 gün süren eğitim tüm Muş İlinde 260 sağlık personeline verildi” bildirildi. ÇPGD eğitimini veren İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, ÇPGD İl Eğitimliği Ruh Sağlığı ve Sosyal Hizmetler. Şube Müdürü Osman Ek, Dr. Hasan Fırtınaoğlu, Psikolog Cihat Çelik ve Hemşire Ayşe Mergen tarafından yapılan açıklamada ise, ÇPGD hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler verildi.

Açıklamada,

ÇPGD Nedir?
İnsanın yaşam boyu bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, beyninin gelişimiyle yakından ilişkilidir. Beyin gelişimi büyük oranda gebelik döneminde ve yaşamın ilk beş yılında oluşur. Bu dönemde beyin, dramatik bir hızla milyarlarca nöronun ve nöronlar arasında yüzlerce trilyon sinapsın oluşması ile büyür. Bu büyümenin anlamı, dünyayı algılayabilmek, düşünebilmek, hissedebilmek, hareket edebilmek ve belli şekillerde davranabilmek amacıyla kompleks bir komuta merkezinin gelişmesidir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda gelişir. Toplumların globalleşen dünyada diğer toplumlara göre pozisyonunu, bireylerinin beceri düzeyleri ve kapasiteleri belirleyecektir. Bireylerinin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve suçluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri makul düzeylere indirmek için toplum öncelikle, beynin hızlı gelişim döneminin önemini fark etmeli ve bu dönemde çocuklarının gelişimini desteklemelidir. Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı birinci basamak sağlık hizmetleri içine çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimini izleme ve destekleme boyutlarını entegre ederek, gebe ve çocuğun birinci basamakta biyopsikososyal bakış açısı ile izlenmesini amaçlamaktadır.

ÇPGD Programının Amacı Nedir?
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri İçine Çocuğun ruhsal ve sosyal gelişimi izleme ve destekleme boyutunu da katarak, gebe ve çocuğun 1 Basamakta, Sağlık Ocakları biyopsiko sosyal bakış açısı ile takibi hedeflenmiştir. Sağlık ta tanım olarak kişinin biyopsiko sosyal bakımdan tam bir işçilik halidir.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri