Skip to main content

Çolakoğlu’ndan şap açıklaması

Muş Haber Fotoğrafı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muş genelinde toplam 18 yerde çıkan şap hastalığıyla ilgili olarak hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri aldı. Şap hastalığının çıktığı ilimizde kesim amacıyla mezbahaya yapılan sevkler haricinde sevkiyatlara yasaklanarak hayvan pazarı kapatıldı. Bunu yanı sıra hastalığın çıktığı bölgelerde 10 kilometrelik alanlar karantinaya alındı.

Şap hastalığıyla ilgili olarak açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, hastalıkla ilgili olarak gerekli önlemlerin alındığını belirterek, hayvanları bu tür hastalıklardan korumak için üretici ve satıcıların özellikle aşı konusunda bilinçli olmaları, dezenfeksiyona ve hijyene çok özen göstermeleri gerektiğini ifade etti.

YILDA İKİ DEFA ŞAP AŞISI UYGULANIYOR

İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere yılda iki defa şap aşısı yapıldığını ifade eden Çolakoğlu; Yaptığımız aşılarda genelde yüzde 85 civarında bir başarı sağlıyoruz. Zaten bakanlığında bizden istediği yüzde 85 başarı sağlamamızdır. İlkbahar ve Sonbaharda döneminde bizim veteriner hekimlerimiz, sağlık tekniker ve teknisyenlerimiz haftanın 7 günü yoğun olarak köylerimizde aşılama yapıyorlar. Bu yıl hem ilkbaharda hem son baharda başarılı bir aşılama dönemi geçirdik. Ancak malumunuz ülkemizde hayvan hareketleri biraz fazla olduğu için bu tür hastalıkların olması da çok doğaldır çünkü şap hastalığı virütik bir hastalıktır. Virütik olduğu içinde virüslerle bulaşabiliyor dedi.

İL GENELİNDE 18 YERDE HASTALIK GÖRÜLDÜ

Açıklamasının devamında il genelinde 18 yerde şap hastalığının görüldüğünü ve bununla ilgili olarak hemen çalışmalar başlattıklarını ve hastalığın görüldüğü yerlere hayvan sağlıkçılarının sevk edildiğini belirten Çolakoğlu; İlimizden başka şehirlere hayvan sevkiyatı bayağı yaptık. Başka illerden bize hastalık olduğu yönünde bir geri dönüş olmadı ve bu bizim içi çok sevindirici bir olay. Sonbahar aşılamasını yaptıktan sonra son bir, bir buçuk ay içerisinde özellikle şapla ilgi hastalıklar zuhur etmeye başladı. Şu an il merkezimize bağlı 12 yerleşim yerimizde şap mihrakı çıktı. Bunun yanında Bulanık’ta 4 Hasköy’de 1, Korkut’ta da 1 olmak üzere toplam 18 yerde şap mihrakı meydana geldi. Şap hastalığının çıktığı işletmelere hayvan sağlığından sağlıkçı arkadaşlarımızı gönderdik. Oralarda gerekli tedbirleri alarak dezenfeksiyonlar yapıldı. Şap hastalıklarının çıktığı mihraklarda şap aşılarımız süratle tekrar başladı. Haftanın yedi günü şap aşılaması devam ediyor. Biz ilkbahar aşılamamızı erkene çektik. 4 Ocak’tan sonra ilkbahar dönemi aşılamalarımıza çok süratli bir şekilde girişeceğiz. Ancak şuan sadece hastalık çıkan mihrakların olduğu yerlerde aşılama yapıyoruz. ifadelerini kullandı.

HASTALIK ÇIKAN YERLER KARANTİNAYA ALINDI

Hastalık çıkan yerlerin toplanan hayvan sağlığı zabıtası komisyonunca alınan karlar neticesinde karantinaya alındığını söyleyen Çolakoğlu; 18 yerleşim yerinde şap çıkınca biz acilen hayvan sağlığı zabıtası komisyonunu topladık, Hayvan sağlığı zabıtası komisyonumuz il içinde ve il dışında ilçeler arasında ve il dışına hayvan sevkiyatına yasak getirdik. Şu an hayvan pazarımızı da tedbir maksatlı kapattık. Çünkü hayvan hareketli bir materyal olduğu için şap hastalığını bulaştırma ihtimali yüksek oluyor. Bu sebeple hayvan pazarımızı da ikinci bir emre kadar kapattık. Ancak bu şap mihrakı çıkan yerlerde karantina uygulamaya başladık. 3 kilometrelik alanda koruma ve 10 kilometrelik alanda gözetim bölgesi şeklinde karantina bölgesine geçtik. Karantina uyguladığımız yerlerde bir ay boyunca karantinamız devam edecek şeklinde konuştu.

DEZENFEKSİYONA VE HİJYENE ÇOK DİKKAT EDİLMELİ

Yetiştiricilerin özelliklede hastalığın görüldüğü işletmeler daha yoğun şekilde dezenfeksiyona ve hijyene çok dikkat etmeleri gerektiğini belirten Çolakoğlu; Şuan şehir merkezimizde ve ilçelerimizde hayvan kesimleri ile ilgi bir kısıt getirmedik. Mezbahalarda hayvan kesimleri devam ediyor. Kesilen hayvanların etinin yenmesinde her hangi bir problem yoktur. Bizim yetiştiricilerimizden en çok istediğimiz özellikle şap hastalığının olduğu işletmelerde biraz daha yoğunlukta olmak üzere özellikle dezenfeksiyona, hijyene çok dikkat etmelerini istiyoruz. Çünkü virüsle bulaşan bir hastalık olduğu içi kısa zamanda çevresine bulaşabiliyor. Özelikle bu konuda hayvan alım satımı yapan celeplerimizi topladık ve onlara gerekli uyarılarda bulunduk. Muhtarlarımıza, yetiştiricilerimize gerekli mesajlarımızı attık uyarıda bulunduk. Eğer yetiştiricilerimiz dezenfeksiyona ve hijyene dikkat ederlerse bu şap hastalığının yayılmasını hep birlikte yenmiş olacağız diye konuştu.

YETİŞTİRİCİLER BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Çolakoğlu açıklamasının sonunda hastalık çıkan yerlerde İl müdürlüğüne bağlı ekiplerin sürekli olarak aşılama yaptıklarını ve yetiştiricileri bilinçlendirmeye devam ettiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: Şap mihrakımız az. Bizim 19 bin küsur işletmemiz var ve bunun içinde 18 tane işletme çok fazla değil. Zaten hastalık sadece o işletmelerle sınırlı yayılmış değil. İl müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüklerimize bağlı personel arkadaşlar, hastalık çıkan yerleşim yerlerinde aşılama yapmak suretiyle yetiştiricilerimizi bilinçlendiriyorlar. Bunun daha fazla ilerleyeceğini de sanmıyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri