Skip to main content

Çiftçilere Kanola bitkisi hakkında eğitim verildi.

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Çevresel Kimya AŞ ve ÇİMSAN AŞ çalışanları tarafından çiftçilere kanola bitkisi hakkında bilgiler aktarıldı. Düzenlenen toplantıya Muş Valisi İbrahim Özçimen, devlet eski bakanlarından Ekrem Pakdemirli, Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özaslan, tarım il müdürlüğü çalışanları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Toplantıda slayt gösterimi eşliğinde çiftçilere bilgiler aktaran ÇİMSAN AŞ Teknik Müdürü Dr. Şafak Çalışkan, kanola bitkisinin dünyada çok yaygınlaştığını belirtti. Yapılan araştırmalara göre Muş Ovası’nın kanola üretimine çok elverişli olduğunu kaydeden Dr. Şafak Çalışkan, “Bio dizel sanayisinde, yem sanayisinde, arıcılıkta, çok önemli bir bitki olan kanola ülkemizde yeni yaygınlaşıyor. Gıda açısından kanolada çok kıymetli bir yağ var. Kanada ve Ameraka’da kanola yağı yılın en sağlıklı yağı ödülünü almıştır. Tüm dünyada bu yağ çok ciddi bir anlamda tüketiliyor. Sağlık açısından kanola yağı çok önemlidir. Özellikle kalp ve damar sağlığı açısından çok önem arz etmektedir. Öte yandan en kaliteli bio dizel kanoladan üretiliyor” dedi.

Dr. Çalışkan, “Dünyada kanola üretimi çok fazla miktarda arttı ve artıyor. Bizim burada bulunmamızın sebebi Muş Ovası’nın çok güzel bir tarım arazisi olması ve tarımda çok geri olması ve buranın iklim şartlarının kanola bitkisi üretimine çok elverişli olmasıdır. Biz, ÇİMSAN AŞ olarak ekimi yapıp ürünü elde ediyoruz ve Çevresel Kimya AŞ Ürünü alan bio dizel firmasıdır. ÇİMSAN AŞ tohumu veriyor, teknik hizmeti sunuyor ve ürünü elde ediyor, Çevresel Kimya AŞ ise çiftçinin ürünü alıyor. Çiftçinin ürünüm elimde kalacak diye bir korkusu olmuyor. Ekrem Pakdemirli, Çevresel Kimya AŞ’nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir. Biz tarım il müdürlüklerine yazılar yazıp kanola üretiminin illerinde yapılması için kendilerine destek olacağımızı bildiriyoruz. Bu yazışmanın ardından ilgi gösteren illere giderek kanola ekiminin yaygınlaştırılması için çalışmalara başlıyoruz. Muş Tarım İl Müdürlüğü de bu konuya büyük ilgi gösterdi. Daha sonra biz de Muş’a gelip çiftçilerimizi bilgilendirmeye başladık. İnşallah Muş’ta çiftçimize bu bitkinin üretimini doğru bir şekilde üretimini öğretip, topraklarımızı verimli bir şekilde kullanarak ülke ekonomimize katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Dünya yağ üretiminde çok önemli bir mesafe kat etti ve bio dizel artık vazgeçilmez oldu. Bu sebeple kanola bitkisinin önemi de artmaktadır” dedi.

Çalışkan, “Yaptığımız araştırmalara göre Muş bölgesinde kanola çok verimli bir şekilde üretilir. Dolayısı ile çiftçilerimizin kazancı da büyük ölçüde artacaktır. Türkiye’nin özellikle küspe ithalatı için büyük bir kaybı bulunmaktadır. Bu ürün ile küspe ithalatında düşüş olacaktır. Bu ürüne yöneldiğimiz zaman bio dizel, yağ üretimi yapıp ve aynı zamanda küspe elde etmiş olacağız. Bu anlamda ekonomiye ciddi bir katkı sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda arıcılık sektörü için önemli bir konu. Kanola tüm dünyada buğdaya alternatif olarak sunulur. Ayçiçeği veya diğer yağ bitkilerine alternatif olarak sunulmaz. Çeşitli maliyet hesapları yaptığımız zaman kanolanın karlı bir ürün olduğu görülür. Buğdayda dekara 20-25 kilogram tohum atarken kanolada dekara yarım kilogram tohum atılmaktadır. İlaçlaması hemen hemen buğdaya eşit. Hasatta buğdaydan fazladır ama çok ciddi bir fark yoktur. Devletin kanolaya çok ciddi bir desteği vardır. Ürün fiyatları çok ciddi bir alternatiftir. Devlet bir kilogram kanolaya 22 Ykr destekleme vermektedir. Bir dekardan 200 kilogram verim aldığınız zaman 184 YTL kazanç elde ediliyor ve 93 YTL verimi düştüğümüz zaman bir dekar alandan 91 YTL gelir elde edilmektedir” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Çevresel Kimya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve eski devlet bakanlarından Ekrem Pakdemirli de, “Muş büyük ovası ile hem kışlık hem yazlık kanola üretimine çok uygun bir ildir. Bizim arkadaşlarımız geçen yıllarda buraya tohum göndererek örnek ekimler yaptırmışlar ve çok uygun olduğunu görmüşlerdir. Kanola pazar garantisi olan ve teknik ekimi ön gören bir bitkidir. Yalnız bu bitkiyi iki yıl üst üste iki yıl aynı toprağa ekmek doğru değil. Bu bitki zeytinyağına çok yakın yağ üretilen bir bitkidir. Bu bitki mutfakta da sanayide de kullanılıyor. Biz yılda 500 bin ton yağ ithal ediyoruz. Halbuki bizim topraklarımız yağ üretimine çok müsaittir. Topraklarımızı verimli kullanırsak yağ ihraç eden bir ülke oluruz. Pazarı olan biraz daha teknik bilgi ile ekimi yapılan bir üründen bahsediyoruz. Bu bölgemize teknik imkanlar sağlamak için çiftçilerimizin yeteri kadar ekim yapmaları gerekir. 50 dönüm 100 dönüm için buraya teknik ekip ve ekipman göndermek zor olur. Bu ülkeyi kalkındırmak üç beş kişinin işi değil, hepimizin işidir. Geleceğe iyi şartlar bırakmak istiyorsak hep birlikte çalışacağız” dedi.

Muş Valisi İbrahim Özçimen de bilgi ve emeğin birleştirilmesinden kazancın artacağını belirterek, önemli olanın ekmeğin, kazancın arttırılması olduğunu vurguladı. Özçimen, “Kanola alternatif bir üründür ve tanıtımı çok iyi bir şekilde yapıldı. Bu bölgede parayı, bilgiyi ve refahı arttırdığımız zaman bölücüler emellerine ulaşamayacaklardır. Mühim olan bizim ekmeğimizin artmasıdır. Bu ürün de gerçekten çok güzel bir alternatif üründür” dedi. Topkan Haber Ajansı

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri