Skip to main content

Çelik’ten 2 soru önergesi

Muş Haber Fotoğrafı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlünün cevaplaması istemiyle 2 soru önergesi verdi. Milletvekili Çelik, soru önergelerinde Muş Devlet Hastanesi ile Muş Şeker Fabrikası hakkında bilgi istedi.

Çelik hastane ile ilgili soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: Muş ilindeki 300 yataklı, 400 hasta kapasiteli Muş Devlet Hastanesi 05.12.2014 yılında hizmete açılmıştır. Söz konusu hastane Muş ilinde hizmet veren tam teşekküllü tek devlet hastanesidir. Muş Devlet Hastanesinin hem sağlık hizmetlerinin yetersizliği hem de fiziki- altyapı sorunları sık sık basında yer almaktadır. Halkın sağlık hizmeti konusunda beklentisinin yüksek olduğu Muş Devlet Hastanesinde, doktor sayısının ihtiyacı karşılayamaması, poliklinik sayısının az olması, yeterli teçhizat olmaması, hijyen standartlarının sağlanamaması ve benzeri bir çok sağlık hizmeti konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı bilinmektedir.

Bu bağlamda; 1. Muş Devlet Hastanesinde kaç poliklinik vardır? 2. Muş Devlet Hastanesinde çalışan doktor ve hemşire sayısı kaçtır? 3. Muş Devlet Hastanesinde hekim eksikliğinden kaynaklı çalışmayan poliklinik var mıdır? 4. Muş Devlet Hastanesindeki polikliniklerdeki uzman doktor atamaları ne zaman yapılacaktır? 5. Muş Devlet Hastanesindeki Kadın Doğum Polikliniğindeki doktor eksikliğinin gerekçesi nedir, ilgili doktorların atanması ne zaman yapılacaktır? 6. Muş Devlet Hastanesi Doğumhanesindeki bebek odası eksiliğinin giderilmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır? 7. Muş Devlet Hastanesinin açılmasından sonra hastaların diğer illere sevk edilme oranı kaçtır? 8. Muş Devlet Hastanesinin temizlik ve hijyen ihtiyacını karşılayacak temizlik personeli sayısı kaçtır? 9. Muş Devlet güvenlik ihtiyacını karşılayacak güvenlik personeli sayısı kaçtır? 10. Muş Devlet Hastanesinin açılışından beri yaşanan güvenliksiz asansör sorunu ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? 11. Muş Devlet Hastanesine ulaşım konusunda yurttaşlar sorun yaşamaktadır, Bakanlığınız bu sorunu çözmek yurttaşların hastaneye ulaşımını kolaylaştırmak adına bir çalışması var mıdır? 12. Bakanlığınızca Muş Devlet Hastanesinin eksikliklerini gidermek için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Milletvekili Çelik, Şeker Fabrikası ile ilgili de Bakan Özlüye şunları yöneltti: Muş Şeker Fabrikası, 1982 yılında kurulduğundan bu yana Türkiyede en kaliteli şekeri üreten aynı zamanda Muş ilimizin ekonomisine ve istihdamına önemli katkıları olan sanayi kuruluşlarımızdan biridir. Aynı zamanda 2015 yılında Muş Şeker Fabrikasının en randımanlı çalışan ve kaliteli şeker üreten fabrikalardan biri olduğu tescil edilmiştir. Muş Şeker Fabrikasının düzenli çalışmasına ve Türkiyenin en kaliteli şekerini üreten fabrikalardan biri olmasına rağmen fabrikanın özelleştirme kapsamında ele alındığı bilgisi yerel kaynaklardan tarafımıza ulaşmıştır. Özelleştirmenin olduğu fabrikaların, çalışan işçilerin önemli kısmını işten çıkardığı, işçi ücretlerinin düşürüldüğü ve işçilerin düşük ücretlerle sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldığı bilinmektedir. Muş ilinin istihdam alanın az olduğu düşünüldüğünde şeker fabrikasının özelleştirmesi ile birlikte istihdamın düşürüleceği, kalan işçilerin sosyal güvenceden uzak düşük ücretlerle çalıştırılacağı yani tam bir hak ve emek gaspı anlamına gelen taşeron işçi çalıştırmanın önünün açılacağına dair derin kaygılar söz konusudur. Son yıllarda şeker pancarı alımı ve üretiminin oldukça düşürüldüğü Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme sebebiyle sadece çalışan işçilerin değil başta aileleri olmak üzere tüm kentin ekonomisini olumsuz etkileyeceği bilinmektedir.

Bu bağlamda; 1. Muş Şeker Fabrikasının yılık toplam üretim kapasitesi ne kadardır? 2. Muş Şeker Fabrikasının Muş iline ekonomik katkısı ne düzeydedir? 3. Muş Şeker Fabrikasında şu anda toplam kaç kişi çalışmaktadır? Kadrolu işçi, memur ve geçici statüsünde çalışan sayısı kaçtır? 4. Muş Şeker Fabrikasında son 5 yıl içerisinde işten çıkarılan toplam işçi sayısı ne kadardır? 5.Fabrikanın son 5 yılda şeker pancarı alımı ne kadardır? 6. Muş Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamında ele alınmasının gerekçesi nedir? 7. Özelleştirme durumunda personel sayısında azalma olacak mıdır? 8. Özelleştirme ile ilgili sendika ve diğer meslek odalarının görüş ve önerileri alınmış mıdır? 9. Şeker fabrikasının özelleştirmesiyle beraber taşeron işçi çalıştırma süreci başlayacak mıdır? 10. Türkiyede işsizlik oranlarının en yüksek olduğu illerden biri olan Muş ilinde istihdamı artırmaya dönük politikalarınız var mıdır?

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri