Skip to main content

Çelik’ten meclise soru önergesi

Muş Haber Fotoğrafı

İlgili bakanların yazılı ve sözlü olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına, başta Muş Alparslan Üniversitesinde eğitimini sürdüren öğrencilerin barınma sorunları, Şeker Pancarı eken çiftçilerin mağduriyeti, bölgedeki eğitim kurumlarının fiziki eksiklikleri ile ilgili yapılacak çalışmalar ve bölge belediyelerine kış şartları nedeni ile akaryakıt yardımı yapılıp yapılmadığı konularında soru önergeleri hazırlayan BDP Milletvekili Çelik, bölge halkının sorunlarını TBMM’ye taşımayı sürdürüyor.
ÇELİK’İN VERDİĞİ SORU ÖNERGELERİ
“2007 yılında seçim bölgem olan Muş’ta kurulan Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde 3 bin 700 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin hemen hemen hepsi Muş ili dışından gelen öğrencilerdir. Bu anlamıyla eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için bu öğrencilerin barınma sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. 3 bin 700 öğrencinin eğitim gördüğü Muş ilimizde Kredi Yurtlar Kurumuna ait kız ve erkek öğrenci yurtlarında ki yetersizlik bu öğrencilerin barınma sorununa çözüm olmaktan çok uzaktır. İlimizdeki özel sektöre ait yurtların taban fiyatı 400 Türk Lirasıdır. Asgari ücretin net 701 lira olduğu ülkemizde böyle bir maliyetin yoksulluk sınırında yaşayan vatandaşlarımız tarafından karşılanabilmesi mümkün değildir. Özetlediğim bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularımın cevaplanması hâsıl olmuştur.
Muş ilimizde Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı kaç öğrenci yurdu vardır? Bu yurtların barınma koşulları nelerdir?
Yetersiz kalan yatak kapasitelerini arttırmak için bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?
Yeni öğrenci yurtlarının yapımı için bir proje çalışmanız var mıdır?
Yurda yerleşemeyen veya yedek sırada kalan öğrencilerin barınmaları ile ilgili Bakanlığınızın çözüm önerileri nelerdir?
Özel yurtların barınma koşullarından haberdar mısınız?
Belirli aralıklarla özel yurtların denetimi yapılmakta mıdır? Bu denetimler hangi sıklıkla ve hangi kurum tarafından yapılmaktadır?
Sizce de Kredi Yurtlar Kurumu’ndaki bu yetersizlik eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durum değimlidir?”
BÖLGEDEKİ EĞİTİM KURUMLARINA AYRILAN ÖDENEKLER NEYE GÖRE BELİRLENMEKTEDİR?
“Seçim bölgem Muş ili ve İlçeleri başta olmak üzere doğu illerimizde bulunan birçok eğitim kurumunda altyapı eksiklikleri, ağır kış koşulları ve ödenek yetersizliği nedeniyle ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Öğrenciler bu olumsuz koşullarda başta eğitim ve öğrenimleri olmak üzere sağlık ve sağlığa uygunluk açısından da olumsuz yönde etkilenmektedirler. Birçok okulun su ihtiyacı altyapısı olmadığı için su depolarından temin edilmektedir. Birçok okulda bu imkân dahi bulunmamaktadır. Okullar için yeterli temizlik malzemesi bulunmamaktadır. Bu durumun öğrencilerin sağlığı ile ilgili olarak ciddi sorunlara yol açacağı ortadadır. Özetlediğim bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularımın cevaplanması hâsıl olmuştur.
Bölgedeki eğitim kurumlarının fiziki eksikliklerini gidermeye yönelik çalışmanız var mıdır?
Bu okullardaki sağlığa uygunluk koşullarını nasıl sağlamayı planlıyorsunuz? Bununla ilgili olarak bir proje çalışmanız mevcut mudur?
Bölgedeki eğitim kurumlarına ayrılan ödenekler neye göre belirlenmektedir?
Okulların temizlik ihtiyacı için bakanlığınızın ayırdığı ödenek payı ne kadardır? Bu payı arttırmayı düşünüyor musunuz?”
SÖZ KONUSU ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMALARI HANGİ AŞAMADADIR?
“Şeker pancarı üretimine uygulanan kota politikaları özellikle seçim bölgem Muş ve İlçelerinde şeker pancarı çiftçisini oldukça zor durumda bırakmıştır. Bölgemizde 10 Kasım 2011 tarihinden buyana sıklıkla kar yağışı meydana geldiğinden toprak altında kalan pancar toplanamamıştır. Toprak altında kalan ve toplanamayan yaklaşık 60.000 Ton pancar toplansa bile file ile satılacağından pancar üreticisi çiftçiler ciddi oranda maddi kayba uğramıştır. Bununla birlikte şeker pancarı fabrikalarının özelleştirileceği göz önünde tutulur ise bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularımın cevaplanması hâsıl olmuştur.
Şeker pancarı üreticisi çiftçilerin uğradıkları maddi zarar ile ilgili bakanlığınızın bir destek fonu var mıdır? Böyle bir fon yok ise destek fonu oluşturmak için çalışmalarınız mevcut mudur?
Uygulanan kota politikalarına acil olarak bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
Söz konusu özelleştirme çalışmaları hangi aşamadadır?
Özelleştirme sonrası üreticilere uğradıkları zarar doğrultusunda herhangi bir katkıda bulunacak mısınız? Bununla ilgili çalışmanız mevcut mudur?
Şeker pancarına kota uygulamalarının şeker pancarı ekim alanı ve üretim miktarına etkilerinden haberdar mısınız? Bununla ilgili bir araştırmanız ve ya çalışmanız mevcut mudur?”
“BELEDİYELERE YARDIM VAR MI?”
Mevsimsel olarak kış mevsimini en şiddetli biçimiyle hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bu anlamıyla çetin kış koşulları ülkemizin her bölgesinde hissedilmektedir. Seçim bölgem olan Muş ve İlçeleri başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgemizin coğrafi koşulları nedeniyle, nispi olarak diğer bölgelerimiz ve illerimiz nazara alındığında kış koşullarına daha fazla maruz kalmaktadır. Özellikle Bölgede on yıllardır süre gelen ayrımcı politikalar ve bunun neticesinde bir türlü gelemeyen yatırımlar bölgeyi günümüz modern kentlerinden uzak bir konuma koymuştur. İçinde bulunduğumuz kış koşullarında karayolu açısından hala birçok eksiği olan Bölgemiz il, ilçe ve köy yolları uzun süreler kapalı kalmaktadır. Bölge Belediyelerimiz karla mücadele kapsamında ağır kış koşullarına karşı alınabilecek her türlü önlemi büyük bir özveri ve kısıtlı imkânlarla yapmaktadırlar. Karla mücadele alanında kullanılan araçların bakımı ve özellikle yakıt giderleri ülkemizdeki akaryakıt fiyatları da göz önüne alındığında ekonomik olarak yeteri kadar desteklenmeyen Bölge belediyelerinin daha fazla borçlanmasına sebebiyet vermektedir. Özetlediğim bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularımın cevaplanması hâsıl olmuştur.
Özellikle kış koşulları göz önüne alındığında Bölge Belediyelerine akaryakıt yardımını öngören bir çalışmanız var mıdır?
Karla mücadelede araçları yetersiz olan belediyelere araç tahsis etmeyi düşünüyor musunuz? Bununla ilgili bir çalışmanız mevcut mudur?”

 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri