Skip to main content

Çelik’den Uludere soru önergesi

Muş Haber Fotoğrafı

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski (Ortasu) köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 35 sivilin hayatını kaybetmesi ile verdiği soru önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bombalama emrinin hangi istihbarata dayandırılarak gerçekleştirildiğini sordu.
Önergede, istihbaratın kim ya da kimler tarafından sağlandığı soruldu.

Çelik’in önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Ucuz mazot için Kuzey Irak sınırını geçerek kaçakçılık yapan çoğu lise ve ilköğretim öğrencisi otuz beş genç, askeri bir operasyonla F16 uçakları tarafından bombalanarak katledilmişlerdir. Bölgede uzun yıllardır yaşanan savaş ve bölgeye yapılmayan yatırımlar neticesinde bölge halkları ya göçe zorlanmış ya da korucu olmaları baskısıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Dolayısıyla yaşam koşulları giderek kötüleşen ve sosyo-ekonomik anlamda yoksulluğun alt sınırında bulunan yurttaşlarımız gerekli istihdam sağlanamadığı için kaçakçılık olarak bilinen faaliyetler içerisine girmişlerdir. Bahsi geçen Uludere bölgesindeki köylülerin anlatımlarıyla uzun yıllardır bölge komutanlarının bilgisi dâhilide bu kaçakçılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Olayın gerçekleştirildiği günün öncesinde de kaçakçıkların sınırı geçeceği, bölge komutanlarının bilgisi dâhilindedir. Köylüler dönüş yolundayken asker tarafından yolları kesilmiş ve başka bir bölgeye, katliamın yapıldığı bölgeye doğru yönlendirilmişlerdir. Bombalama sonrası köylüler yaralılar için 112 Acil hattından Ambulans istemişler fakat bölgeye yönlendirilen Ambulanslar asker tarafından gece bahane edilerek ancak bölgeye girişlerine sabah saatlerinde izin verilmiştir. Bu durumda can kaybını arttırmıştır. Özetlediğim bu gelişmeler nazara alındığında aşağıdaki sorularımın cevaplanması önem arz etmektedir.

Uzun yıllardır bölgede gerçekleşen kaçakçılık faaliyetlerinden bölge komutanlarının bilgisi ve haberi var mıdır? Bu komutanlar kaçakçılarla iş birliği içerisinde midir? Komutanlar hakkında soruşturmanız mevcut mudur?
Bombalama emri hangi istihbarata dayandırılarak gerçekleşmiştir? İstihbarat kim ya da kimler tarafından sağlanmıştır?

Gece bahane edilerek bölgeye sokulmayan Ambulanslar kim tarafından durdurulmuştur? Can kaybı sayısını artıran bu durumun sorumlusu kimdir? Sorumlular hakkında soruşturma başlattınız mı?
Bombalamayı gerçekleştiren uçaklar ile koordinasyon merkezi arasındaki ses ve görüntü kayıtları mevcut mudur? Bu verileri kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?”

 Muş`un Sesi Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri