Skip to main content

Cami ve namazla arınma konferansı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş İl Müftülüğü tarafından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Muş Gençlik Merkezinde Cami ve Namazla Arınma konferansı düzenlendi. Konferans salonunda gerçekleştirilen Camiler ve Din Görevlileri Haftası programına; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, Muş Gençlik Merkezi Müdürü Murat Karataş, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muş Milletvekili ve yeni dönem Milletvekili Adayı Mehmet Emin Şimşek, AK Parti Milletvekili Adayları Abdulselam Er ve Medeni Çağlar ile kamu kurum ve kuruluşları idarecileri ile din görevlileri katıldı. Katılımın yoğun olduğu program, Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Ardından cami ve namazın önemine dair kısa bir video gösterimi yapıldı. Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle program konuşmasını Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt yaptı. Konuşmasında namazın ve camilerin önemine değinen Bozkurt, din görevlilerinin de büyük bir sorumluluk altında olduklarını vurguladı.

Davetlileri selamlayarak sözlerine başlayan Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Cami ve Namazla Arınma adlı konferans konuşmasını yaptı. Konuşmasında Müslüman olmanın üstünlüğüne değinen Bozkurt: Her şeyden önce Rabbimize hamdı senalar oldun ki bizleri Müslüman olarak yaratmış, Hz. Muhammede (sav) ümmet kılmıştır. Hayatımız boyunca başımızı secdeden kaldırmazsak Yüce Allahın inayetine eda ederiz. Bizleri Müslüman olarak yaratması ve gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin ve insanların en üstünü Hz. Muhammed Mustafa (sav) ümmet olmamızdır. Değerli misafirler, bizler öyle bir peygamberin ümmetiyiz ki Yüce Rabbimiz onun hakkında şöyle buyurmaktadır, Biz seni ancak alemlere rahmet olarak indirdik. Allahın resulü, bütün âlemlere gönderilmiş bir peygamberdir. İşte ne mutlu bizlere ki böyle bir peygamberin ümmetiyiz. Öyleyse değerli kardeşlerim, ona layık bir ümmet ferdi olmalıyız. Onun yolunda yürümeliyiz. O neye çok önem verdiyse bizim de ona önem vermemiz lazım dedi.

Müftü Bozkurt konferans konuşmasının devamında, okumanın ve eğitimin önemine değindi. İslam Dininin okumaya çok önem verdiğini vurgulayan Bozkurt, peygamberlerin bile cehaletten Allaha sığındıklarını ifade etti. Camilerinde dini açıdan çok önemli ibadet merkezleri olduğunu belirten Bozkurt: Allah resulü (sav) eğitime çok önem vermiştir. Okumaya çok önem vermiştir. İslamda okumaya o kadar çok önem verilmiştir ki ilk indirilmiş ayette namaz kılın, oruç tutun, zekât verin demiyor; Yaradan Rabbinin adıyla oku diyor. Öyleyse okumak her şeyin önünde gelir, okumalıyız değerli müminler. Değerli misafirler, çok okumalıyız, çocuklarımızı okutmalıyız. Birçok peygamber cahil olmaktan Allaha sığınmışlardır. Allahın cahil olandan sana sığınırım demişlerdir. Bizler de bu duayı yapmalıyız. İnsanın başına ne gelirse cehaletten gelir. Okumuş insan kolay kolay yanlış yapmaz. Okuyup anlayıp, tatbik eden bir insan. Peygamber efendimiz Mekkeden Medineye hicret ettiği zaman ilk yaptığı icraat Mescid-i Münevverenin temelini atmıştır. Mescid-i Münevverenin içerisinde odalar inşa edip Kuran kursları inşa eder. Hz. Muhammed, kendisine vahiy inen ayetleri orada sahabelere öğretmiştir. Yine Bedir Savaşında esir düşen müşriklerden de on tane çocuğa okuma-yazma öğretmen şartıyla Hz. Muhammed (sav) onları affetmeyi bir ön şart olarak öngörmüştür. Gayrı Müslim dahi olsa eğer bilgiliyse onun bilgisinden istifade edilebilir. Bundan dolayı bizlerin okumaya çok önem vermesi lazım. Camilerimize önem verilmesi lazım. Bu seneki Cami ve Din Görevlileri Haftasının konusu Cami ve Namazla Arınma olarak belirlenmiştir. Evet değerli müminler, camisiz olmaz, namazsız mümin kabul edilemez. Cami olmadan namaz olmaz. Bir araya gelinemez, cemaatle namaz kılmak mümkün değil. Bu nedenle camilerimize iyi bakmamız lazım. Cami ihtiyacı olan mahallelerimize el ele verip destek olarak mutlaka cami inşa etmemiz lazım. Ve camileri yaparken camilerin alt katına hem bayanlara hem de erkeklere yönelik Kuran kursları inşa etmemiz lazım şeklinde konuştu. Bölgemizde kadınlara yönelik medreselerin olmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu sözlerine ekleyen Bozkurt: Bizim Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgemizde Allah razı olsun Seydalarımızdan güzel medreseler açmışlar. Köy, mezra ve şehirlerde medreseler yapmışlardır. Ama şunu itiraf etmemiz lazım, bizim bölgemizde bayanlara yönelik bir tane medrese açılmamış. Niçin acaba? İslam, Allahın kelamı Kuran sadece erkeklere mi inmiştir! Hayır! Erkekler sorumlu olduğu gibi kadınlar da sorumludur. Erkekler gibi kadınlarda kabirde suale çekileceklerdir. Bundan dolayı hem erkeklere hem de bayanlara yönelik Kuran kurslarına, din eğitimlerine ağırlık vermemiz lazım dedi.

Konuşmasında camii imamlarının icra ettikleri vazifelerinin önemine de değinen Bozkurt: Hayırlı bir insan olabilmemiz için İslamı iyi bilmemiz lazım. Özellikle din görevlileri olarak bizim görevimiz daha da ağırdır. Yarım doktor candan eder, yarım hoca dinden eder sözü çok doğru bir sözdür. Yarım hoca olmaz İslamda, okuyacağız. Peygamber efendimizin de dediği gibi Bu dini ancak tüm yönleriyle bilenler ayakta tutabilirler. Bir din görevlisi sadece cemaate namaz kıldırmakla görevli değildir. Bir cami imamı, Diyanet İşleri Başkanımızın da dediği gibi, o mahallenin, o köyün imamı olmalıdır. O köyde, o mahallede kaç tane hasta, kaç tane yetim ve dul var bilmelidir. Kuran kursu öğreticilerimiz de aynı şekilde. Bunu yaptığımız zaman Peygamber Efendimize layık olabiliriz. Bir alim hiçbir zaman üstünlük taslamalıdır. Alçak gönüllü olmalıyız. Yaptıklarımızla amel etmeliyiz değerli kardeşlerim şeklinde konuştu.

Müftü Bozkurtun konuşmasının ardından kaside okunan program, kapanış duasının yapılmasıyla sona erdi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri