Bitki çayı denilince ilk akla gelenin adaçayı, ıhlamur, yeşilçay olduğunu belirten Yasin Oflaz, şunları söyledi: “Bitkisel çaylar birçok sorun için mükemmel bir seçimdir. Özellikle yatıştırıcı olmaları nedeni ile stresi gidermekte oldukça faydalıdır. Yaz aylarında sıcakta yoğun bir trafikte seyreden sürücüler çok stresli olur. Bu gibi durumlarda yapılabilecek en güzel şey papatya çayı içmektir. Bu çay sıcak içilebileceği gibi soğuk olarak da tüketilebilir.” Lavanta ile birlikte karıştırılan papatyadan demlenen bir bardak çayın temizlik hissi vereceğini, kasları gevşeterek mideyi rahatlatacağını aktaran Oflaz, “Yine uzun yolculuklara çıkan kişilere önerebileceğimiz bitki çaylarından bir diğeri biberiye çayıdır. Konsantrasyonu artırıcı özelliği olan biberiye çayı ayrıca hafızayı güçlendirir ve hazımsızlığı giderir.” dedi. Aktar Yasin Oflaz, bitkilerin etki ve cinslerine göre kullanılması gerektiğine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir. Yüksükotu gibi bitkilerin yer aldığı bu grup, aşırı dozda alındığında zehirlenmelere neden olabilir. Orta etkili bitkiler ki uygun miktarlarda kullanıldığında zararlı olmazlar. Zayıf etkili bitkiler; önerilen miktarlarda kullanıldıklarında sakıncalı olmayan bitkilerdir. Papatya, tıbbi nane ve ıhlamur gibi bitkiler bu grupta yer alır.” Bitki çayları nasıl hazırlanmalı? Yasin Oflaz bitki çayı hazırlarken özellikle taze kaynamış klorsuz su kullanılması gerektiğini ifade etti. Oflaz bitki çayı hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıkladı: Bitki çayının hazırlanacağı demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması önerilir. Suyun birkaç kez kaynatılması, içindeki mineralleri değiştirdiği için çayın kalitesini olumsuz etkiler. Bitki çaylarının hazırlanmasında uygulanan en klasik yöntem; enfüzyondur. 100 derecelik bir ısıya sahip olan suyun, çayın üzerine dökülmeden önce 80 dereceye kadar soğuması beklenmelidir. Porselen bir demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze ot için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınızda (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz. Bitki çaylarının fazla içilmesi zararlı. Kışın yoğun şekilde tüketilen bitki çaylarının tıpkı ilaç gibi düşünülmesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
Şark Telgraf Gazetesi