Engellilerin kamusal alanlarda kendi ihtiyaçlarını görebilecekleri şekilde erişilebilirlik alt yapısının oluşturulması için, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bilgilendirme toplantısı yaptı.
Muş Vali Yardımcısı Zeliha Uyan Başkanlığında Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, kamu kurumlardaki mühendisler ve engelli derneğinden temsilciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu, erişilebilirle ilgili farkındalık oluşturmak adına böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Erişilebilirliğin önemine değinen Karasu, Erişilebilirlik noktasında bugüne kadar yaptığımız çalışmalar ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları ele alacağız. Bu konuda sizlerin fikirlerini almak için böyle bir toplantı gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi erişilebilirlik, binaların açık alanların, ulaşım alanındaki yerlerin, insanların bilgilendirme amaçlı gidebilecekleri yerler ve kamuya ait bütün yerlerde, bir engellinin kendi başına hiç kimsenin yardımı olmaksızın tüm ihtiyaçlarını sağlayabilmesidir dedi.
Bu hizmetin alınabilmesi için de bu alanların buna uygun hale getirilmesi gerekir diyen Karasu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Bu uygunluğu da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından bir görevli, engelli derneklerinin görevlileri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Bilim ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Karayolları Şube Şefliğinden mühendis arkadaşlardan oluşturulmuş olan komisyonlar marifetiyle yapılmaktadır. 2014 yılında yaklaşık 50 tane kurumu denetlemek üzere ziyarette bulundular. Ama üzülerek ifade edeyim ki bu kurumlarımızın hiçbiri tam olarak erişilebilir değildi. Biz bu kurumlarımıza 7 Temmuz 2015 tarihine kadar bir süre tanıdık. Bu süreye kadar bu kurumlar erişilebilir hale gelmez ise bundan sonraki süreçte cezai müeyyideler uygulanacaktır. Bir yıl içerisinde bin TLden 500 bin TLye kadar cezai müeyyide uygulanabilecek. Bildiğiniz gibi Engelliler Kanunu 2005 yılında yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Ancak cezai müeyyidenin uygulanmaması için denetimlerin 8 yıl sonra başlanması için geçici ek ikinci madde konmuştur. 2013 yılında 8 yıllık süre sona erdi. 2014 yılından sonra denetimlerimize başladık. Ancak kış şartlarından dolayı bu yıl denetime başlayamadığımız için sizlerle beraber bir farkındalık oluşturmak için bir bilgilendirme toplantısı yapmayı uygun gördük.
Vali Yardımcısı Zeliha Uyan da yaptığı konuşmada, yasaların ve yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi ile cezaların hemen kesilmediğini belirterek, bu süreçte belirli bilgilendirme ve farkındalık oluşturma aşamalarının olduğunu kaydetti.
Uyan, Mühendis arkadaşlarımdan ricam bu konudaki bilgilerimizi daha da fazla arttıralım. Bütün mühendis arkadaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bir binanın yıkımı zor olur ancak yapılacak olan yeni binalarda mühendis arkadaşların bunları göz önünde bulundurması gerekir. Bu süreçte yaşayacağınız ve göreceğiniz sıkıntıları bildirmenizi rica ediyorum. Türkiye her konuda vizyonunu geliştirmeye çalışıyor. Bu konuda birçok düzenlemeye gidiliyor. Bunlardan biri de erişilebilirlik konusudur. Eksiklerimizin çok fazla olduğunu biliyoruz. Ama yeni yapılacak olan binalardaki yasal sorumlulukların yerine getirilmesi gerekir. Bu bilgilendirme toplantıları sıkıcı gelebilir ancak unutmayın ki böylelikle bir çok sıkıntının üstesinden gelebiliriz. Örneğin yapılmakta olan Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü hizmet binasında, engelli rampasının çok dik olduğunu fark ettik. İlgili arkadaşlarla görüşerek yapılmakta olan bir binadaki bu eksikliği giderdik. Bizler engelli değiliz ancak birer engelli adayıyız. Onun için bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesini rica ediyorum.
Muş Manşet Gazetesi


