Skip to main content

Bidri aşireti töre cinayetlerini kınadı.

Muş Haber Fotoğrafı

Hasköy`de bir araya gelen ‘Bidri Aşireti’ mensupları, töre cinayetlerinin yanlış olduğunu, bunun da eğitimle aşılacağını söyledi. Hasköy İlçesi ve bağlı köylerinde yaşayan Bidri Aşireti’nin ileri gelenlerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, töre cinayetleri kınandı. Yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olan Bidri Aşireti tarafından Hasköy İlçesi’nde düzenlenen toplantıda, son günlerde gündemi işgal eden töre cinayetleri ve kan davasının doğru olmadığı belirtilerek, töre cinayetlerinin çağdışı olduğu, altında yatan sebebin de eğitimsizlik olduğu bildirildi.

Bidri Aşireti Lideri Hikmet Karayel ve aşiret büyüklerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, çoğunlukla geri kalmış bölgelerde yaşanan töre cinayetlerinin önüne geçilmesi için devletin eğitim alanında hassasiyet göstermesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda konuşan Bidri Aşireti Lideri Hikmet Karayel, töre cinayetlerinin çağ dışı bir uygulama olduğunu ve aşiret olarak kınadıklarını söyledi. Töre cinayetlerinin önüne eğitimle geçileceğini kaydeden Karayel, “Son zamanlarda töre cinayetleri gündemi oldukça fazla işgal etmeye başladı. Biz de bu sebeple düzenlediğimiz toplantıda, aşiret olarak bu konuyu değerlendirip bu çağdışı uygulamayı kınıyoruz. Töre cinayetinin dinimizde yeri yoktur. Töre cinayeti çağdışı bir uygulamadır. Töre cinayetlerinin sona ermesini istiyoruz. Gençlerimize aşiret olarak nasihatte bulunuyoruz. Töre cinayetinin faydasının olmadığını söylüyoruz. Bu tür olayların düğünle, eğlenceyle noktalanmasını istiyoruz. Kanla hiçbir yere varılmaz. Hem töre cinayetine hem de kan davasına karşıyız. Töre cinayetlerinin tek ilacı eğitimdir. Geri kalmış bölgelerde eğitim seviyesinin yükseltilmesini istiyoruz. Eğitimin olduğu yerde, töre cinayeti olmaz, olmaması gerekir” dedi.

Bidri Aşireti’nin ileri gelenlerinden Alican Er de, kendi aşiretlerinde zaman zaman kız kaçırma olaylarının yaşandığını ve bu tür olayların kan davası ile noktalanmaması için aşiret büyüklerinin devreye girerek olayı barışla noktaladığını söyledi. Adam öldürmenin ve kan dökmenin doğru bir davranış olmadığını kaydeden Alican Er, “Bu yıl bizim bölgemizde 4-5 tane kız kaçırma olayı yaşandı. Ama bunların hiçbir tanesinde kan davası ve adam öldürme ile noktalanmadı. Aşiretin ileri gelenleri hemen olaya müdahale ederek, barışı sağlayıp düğünle sonuçlandırmıştır. Birbirini seven iki gencin evlenmek istemesi doğaldır. Bunun için kan dökmek ve adam öldürmek çok yanlıştır” diye konuştu.

Töre cinayetlerinin tasvip edilecek bir davranış olmadığını söyleyen Erkan Er isimli aşiret mensubu da, “Töre cinayetlerinin ve toplumda huzursuzluk yaşanıp kardeşliği bozacak olayların yaşanması toplumun hiçbir kesimi tarafından benimsenen bir olay değildir. Bu olayı hoşgörü ile karşılamamak yeterli değildir tabi ki. Töre cinayetlerinin önüne geçmek için eğitime önem verilmeli ve eğitimin desteklenmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Bidri Aşireti mensuplarından olan ve kaçarak evlenen Engin ve Ayşe Gürbüz çifti de töre cinayetlerinin yanlış olduğunu ve hiçbir şekilde tasvip etmediklerini söyledi. Eşini sevdiğini ve kaçarak evlendiğini anlatan Engin Gürbüz, “Ben eşimi seviyordum ve kaçırdım. Kaçırdığım için bir takım tatsız olaylar yaşandı ama aşiretin büyükleri devreye girerek olayı tatlıya bağladılar. Daha sonra düğün yaparak evlendik ve şimdi bir çocuğumuz var. Çok mutluyum” dedi.

Ayşe Gürbüz de kaçarak evlendiğini ve çok mutlu bir yuvası olduğunu belirtti.

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri