Büro Emekçileri Sendikası (BES) Muş Temsilciliği Yönetim Kurulu basın açıklamasında bulunarak, Adalet Bakanlığına tepkisini dile getirdi. Yapılan basın açıklamasında: “Hükümet 2014 yılı bütçe tasarısını 23 Ekim 2014 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu. İlgili komisyon Adalet Bakanlığı’nın bütçesini görüşerek çalışmalarını sürdürecek.
Sendikamız Büro Emekçileri Sendikası Genel Merkezi yargı emekçilerinin taleplerini içeren dosyaları TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere iletti. Hükümet yargı emekçilerinin taleplerine kulak vermelidir. Yargı çalışanları; insanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek Savaşa değil Emekçiye Bütçe İstiyor. 2014 bütçesinde başta eğitim ve sağlık hizmetleri kamu hizmetlerini piyasalaştırıyor. Sembolik maaş artışları ile bizleri sefalete mahkûm ederken 2014 yılını tasarruf yılı ilan ederek adeta bizlerle dalga geçiyor. Dolaylı vergiler ve zorunlu mal ve hizmetlere yaptığı zamlarla satın alma gücümüzü her geçen düşüren hükümeti öncelikle ciddiyete davet ediyor,. konfederasyonumuzca hesaplanan 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 3.741 TL’nin kamuda en düşük maaş olarak baz alınmasını talep ediyoruz.
AKP Hükümetinin genelde kamu emekçilerine özelde ise yargı emekçilerine yönelik hak gasplarının artarak devam ettiği, yoksulluk sınırı altında çalışmaya mahkûm edildiğimiz, gelirimiz azalırken sürekli olarak iş yükümüzün artarak devam ettiği bir süreç yaşamaktayız. Adliyelerdeki iş yükü her geçen gün artmakta, iş yükünden ve UYAP sisteminden kaynaklı yaşanan sorunlardan dolayı yargı emekçileri çoğu zaman (2013 yılı itibariyle fazla mesailerin kaldırılmış olmasına rağmen) mesai bitiminde ve tatil günlerinde çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. Daha önce kaldırılan ulaşım ödenekleri sendikamızın vermiş olduğu mücadele sonucunda İstanbul, Ankara ve İzmir’de tekrar verilmeye başlanmıştır. Ulaşım ödeneklerinin tüm illerde verilmesi için genel merkezimizin mücadelesi devam ediyor. Adalet Bakanlığı Avrupa’nın ve dünyanın en büyük adalet saraylarını yapmakla övünmektedir. Ancak biz biliyoruz ki saray denilen bu binalar gerek yargı emekçileri gerekse hizmet alanlar için birer kabusa dönüşmüştür.
Sendikamız bu dönemde yargı iş kolunda emekçilerle beraber “ hak verilmez alınır” gerçeğinden hareketle aşağıdaki taleplerde ısrarcı olacak. Yardımcı hizmetler sınıfında yer alan mübaşirlerin Genel İdari Hizmetler sınıfına alınması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde nöbete kalan personelin günün ve gecenin hangi saatin-de olursa olsun evlerine bırakılması, nöbet sonrası izin verilmesi sağlanmalıdır. Adliyelerde görev yapan sosyolog ve psikologların çalışma koşullarının iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Kamu emekçilerinin tamamına yakını yoksulluk sınırı altında çalışmaktadır. Yoksulluk sınırı göz önüne alınarak taban maaş 3.741 TL olarak belirlenmeli ve yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmelidir. İl içi ve il dışı rotasyon (sürgün) uygulamaları yerine çalışanların gönüllülüğü esas alınmalıdır. Performansa göre ücret verilmesi ile ilgili hazırlıklar yapılmakta olup bu yaklaşımdan vazgeçilmelidir. 2013 yılı itibari ile kaldırılan fazla mesai ücretlerinden kaynaklanan ücret kayıpları karşılanmalıdır. Adliye binalarındaki sağlıksız çalışma koşulları bir an önce düzeltilmelidir Kamuda esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimine son verilmeli, güvenceli istihdam sağlanmalıdır” denildi.
Muş Ovası Gazetesi