Skip to main content

Belediye Yıldızlı Han’ı restore ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

 Muş Belediyesi, yol, su, kanalizasyon gibi çalışmaların yanı sıra kültürel alandaki faaliyetlerini de aksatmadan sürdürüyor. Kentin tarihi dokusunu korumak için harekete geçen belediye, Yıldızlı Hanın restorasyonu için kolları sıvadı.

Muş Belediye Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle ilimize ait en önemli tarihi değerlerden biri olan Yıldızlı Han, 2016 yılında restore edilecek. Şu ana kadar yüzde 60lık kısmı kamulaştırılan hanın kalan kamulaştırma işlemlerinin de tamamlanmasıyla bu tarihi yapı yıllar sonra yeniden faaliyete girecek.

Tarihi değerlerin bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden birer birer kaybolduğu ilimizde Yıldızlı Hanın ilimize kazandırılacak olması, tarihe saygı ve kültürel değerlere sahip çıkma adına büyük önem taşıyor. 1300lü yıllarda Selçuklular tarafından inşa edilen ve hem işyeri hem de konaklama amaçlı kullanılan hanın yeniden ilimize kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Feyat Asya, tarihi yapının 2016 yılı itibariyle aslına uygun bir şekilde restore edileceğini belirtti.

Hanın ilimiz açısından çok önemli bir tarihi değer olduğunu vurgulayan Asya: Muşun kadim bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulunduğumuz mekandan anlaşılmaktadır. Tarihi üç camimiz Ulu Camii, Hacı Şeref Camii, Alaaddin Bey Camii ile birlikte Yıldızlı Han diye bilinen bu hanımız terk edilmiş, metruk bir halde idi. İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile birlikte tarihi dokuya sahip çıkmak adına tarihi Yıldızlı Hanımızın yüzde 60lık kısmının kamulaştırmasını yapmış bulunmaktayız. Geriye kalan yüzde 40lık kısmını ise artık farklı bir yol izleyerek, vatandaşlarımızı ikna etmek suretiyle kamulaştırıp tarihi dokumuza sahip çıkmayı, kültür ve medeniyetimize sahip çıkmayı düşünüyoruz şeklinde konuştu.

İnşa edildiği dönemde içerisinde 16 iş yeri ve bir kerpiçhane bulunan Yıldızlı Hanın kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini de ifade eden Asya: Yıldızlı Hanın tarihçesine baktığımızda bu han 1300lü yıllarda Selçuklu mimarisi ile yapılmıştır. İçinde 16 dükkan ve kerpiçhane diye anılan bir bölmesi varmış. Tabi şu an içerisine baktığımızda yıkık bir halde. Aslına uygun, Muş kültürünü ve dengbej kültürünü yansıtan, canlandıran ve aynı zamanda içinde Muş kahvaltısını yaşatmak adına projelendirip Allah nasip ederse 2016 yılında tarihi Yıldızlı Hanımızın aslına uygun şekilde restorasyonunu yapmayı planlıyoruz. Şu anda dediğimiz gibi kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Yüzde 60lık kısmını kamulaştırdık, kalan yüzde 40lık kısmını da kamulaştırmayı planlıyoruz. Selçuklu şehri olan ilimizde Yıldızlı Hanın tarihi değerlerimizin tanıtılmasına katkı sunacağına inanmaktayız ifadelerini kullandı.

Dengbej ve Muş kahvaltı kültürü ile yöresel ürünlerin de yer alacağı bir hanı restorasyonun ardından ilimize kazandıracaklarını sözlerine ekleyen Asya: Restorasyonunu yapacağımız Yıldızlı Handa dernekleri de olan dengbejlerin bu kültürü devam ettirebilecekleri bir mekan, bunun yanı sıra Muş kahvaltı salonları yapmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz bizde insanlarımız sabah namazının ardından evinden getirdiği veya kahvaltıcıdan aldığı malzemeleri kahveye getirir ve burada kardeşleriyle paylaşır. Bu bizde çok eski bir kültürdür. Bu nedenle hanın içerisinde kahvaltı salonları olmasını planlıyoruz. Ayrıca ilimize özgü ürünlerin de yer alacağı bir bölüm yapmayı istiyoruz dedi.

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri