Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda okuması teklifinin sürekli gündeme getirilmesinin anlamsız olduğunu belirterek, “Bu görüşün savunulabilir bir görüş olduğunu söylüyorum. Bu meseleyi haremlik-selamlık olarak değerlendirmek doğru değil” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2 günlük Bitlis ve Muş gezisi kapsamında Muş’a geldi. Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Muş seferini yapan tarifeli uçağıyla Muş’a gelen Bakan Nimet Çubukçu’yu; Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ile partililer karşıladı. VIP Salonu’nda yapacağı gezi ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çubukçu, bölgeye ikinci kez geldiği için mutlu olduğunu söyledi. Bitlis’te LYS’de kutlanması gereken bir başarı elde edildiğini belirten Çubukçu, gezisinin bu anlamda daha güzel olacağını kaydetti.
Daha sonra gazetecilerin kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda okuması teklifini nasıl değerlendirdiği yönündeki soruyu cevaplandıran Bakan Çubukçu, bakanlık olarak böyle bir çalışmalarının olmadığını ve çeşitli çalıştaylarda bunun gündeme geldiğini ve bundan doğal bir şeyin olamayacağını ifade etti. Bu konunun sürekli gündeme getirilmesinin doğru olmadığını savunan Bakan Çubukçu, Türkan Saylan’ın da bunu daha önce gündeme getirdiğini ve o zaman kimsenin bu konuya tepki göstermediğini ifade etti.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında kız ve erkek çocuklarının ayrı okullarda eğitim gördüğünü vurgulayan Çubukçu, “Bunu sürekli soruyorlar. İzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı sürekli mevcut durumu değerlendirmek üzere çalıştaylar yapıyor. Bildiğiniz gibi bu çalıştaylara sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın bürokratları katılmıyor. Aynı zamanda bilim insanları, bu alanın uzmanları katılıyor. Bu tür öneriler her zaman yapılıyor ve yapılmasından doğal da bir şey olamaz. Özelikle belli bölgelerde kız çocuklarının okullaşması açısından, ortaöğretimde ayrı olarak planlanması konusunda öneriler her zaman yapılıyordu. Türkan Saylan da bunu öneriyordu. O zaman ona tepki gösterilmiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın benimsemiş olduğu ve yürürlüğe koyacağı bir politika olarak sunulması ve ‘Milli Eğitim böyle düşünüyor denmesi’ hatalı diyorum. Ama bu görüşün savunulabilir bir görüş olduğunu da ben söylüyorum. Özellikle belli bölgelerde ortaöğretim kız çocuklarının okullaşmasının teşvik edilmesi açısından önemli buluyorum. Türkiye genelinde kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 65 iken, bu bölgede yüzde 24. Şimdi siz bölgesel faktörleri tamamen göz ardı ederek eğitimi planlayamazsınız. Ortaöğretim zorunlu eğitim değil. Zorunlu olmadığı için de zaten ailelerin tercihi bu yöndeyse eğer bu tercihler doğrultusunda eğitimin planlanmasında veya böyle tedbirlerin, önerilerin yerine getirilmesinde, uygulanmasında ben bir sakınca görmüyorum” dedi.
Bu uygulamanın dünyanın bazı yerlerinde uygulandığını belirten Bakan Çubukçu, “Kız çocuklarının ayrı okulda, erkek çocukların ayrı okulda okuması uygulaması Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren uygulanmış bir proje. Dünyanın her yerinde uygulanan bir proje, devam eden ve yapılagelen bir proje. Burada bu meseleyi çağdaşlık-çağ dışılık, haremlik-selamlık değerlendirmek her şeyden önce eğitimin planlanması açısından bilimsel değil, doğru bir yaklaşım değil. Ben buna prensipte karşı olmadığımı açıkça ifade etmek istiyorum. Bu önerinin de bu kadar mesele yapılacak bir yönünün olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve beraberindekiler, daha sonra karayoluyla Bitlis’e hareket etti. İHA